Ayasofya'da 'kılıçlı' bayram namazı

Salgın kısıtlamalarına rağmen bayram namazına izin verilirken, Ayasofya'da binlerce kişi bir araya geldi. Diyanet Başkanı minbere elinde kılıçla çıktı.


Ayasofya'da 'kılıçlı' bayram namazı

Salgın önlemleri dolayısıyla geçtiğimiz yıl yasaklanan bayram namazı, bu yıl kısıtlamalara rağmen camilerde kılındı.

Bu kapsamda Ayasofya'daki namazı Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş kıldırdı, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya buradaki namaza katıldı.

Öte yandan Diyanet Başkanı Ali Erbaş, minbere elinde kılıçla çıktı. 

Erbaş konuşmasında İsrail'in Mescid-i Aksa saldırılarına değinirken, şöyle konuştu:

"Bayramlar, bizi biz yapan, yüreklerimizi bütünleştiren, kardeşliğimizi pekiştiren müstesna zamanlardır. Rabb'imizin 'Müminler, ancak kardeştir' ilahi fermanıyla bildirdiği İslam kardeşliğinin yeryüzünün her yerinde derinden hissedildiği muazzam bir vahdet sahnesidir. Ancak bugün acı, hüzün ve gözyaşının kuşattığı dünyamızda bayramlarımız da biraz mahzun geçmektedir. Zira Doğu Türkistan'dan Yemen'e, Arakan'dan Suriye'ye İslam coğrafyasının mazlum beldelerinden yükselen feryatlar kalbimizi derinden yaralamaktadır. Bilhassa Ramazan günlerinde bile saldırgan tavrından vazgeçmeyen İsrail'in, mukaddes belde Kudüs'ü ve ilk kıblemiz Mescid-i Aksa'yı işgal girişimi tüm müminleri büyük bir hüzne ve acıya gark etmektedir. Zira barbarca bir tavırla Mescid-i Aksa'da ibadet eden Müslümanlara saldırılmakta, Mescidin harimiismeti ihlal edilmekte ve Peygamberlerin hatırasına hayasızca müdahale edilmektedir. Dinlerin, dillerin, kültürlerin, medeniyetlerin sembol şehri talan edilmektedir. Masum Filistinli kardeşlerimiz zorla evlerinden çıkarılmakta, katliamlara maruz kalmaktadır. Dolayısıyla Filistin ve Mescid-i Aksa tamamen özgür oluncaya kadar her bayram hüzünle geçecektir."