Tepecikli Romanların elektriği polis konvoyu eşliğinde kesildi

İzmir'in Konak ilçesindeki Yenişehir Mahallesi'nde yaşayan Romanların elektrikleri, birikmiş borçları nedeniyle bugün polis eşliğinde mahalleye gelen elektrik firması görevlileri tarafından kesildi. Roman Diyalog Ağı Koordinatörü Elmas Arus, "Halkı güvenlik güçleriyle karşı karşıya getirmek şiddet ve bir bakıma isyana teşviktir" dedi.


Tepecikli Romanların elektriği polis konvoyu eşliğinde kesildi

Gazete Duvar'dan Hemra Nida'nın haberine göre İzmir’in Konak ilçesine bağlı Tepecik semtindeki Yenişehir Mahallesi’nde elektrik faturasını ödeyemeyen Romanların elektrikleri, polis konvoyu eşliğinde kesildi. Elektriklerinin kesilmesini istemeyen mahalleli, güvenlik güçleriyle karşı karşıya geldi. Mahalleli Ali Yangır, “Beş kuruş paramız yok, fatura ödeyemiyoruz. Kış günü kaç otobüs polisle gelip elektrikleri kestiler” diye isyan etti.

Yenişehir Mahallesi’nde bin 200 hane olduğunu, bu hanelerin hiçbirinin düzenli geliri olmadığını, parasızlığın, yoksulluğun iyice arttığını anlatan Yangır, faizlerle birlikte 5-6 bin liralık fatura borcuna battıklarını söyledi. Gediz Elektrik personelinin sabah saatlerinde polis konvoylarıyla mahalleye geldiğini kaydeden Yangır, polisin önüne dikildiklerini, elektriği kestirmemek için mücadele ettiklerini belirtti. Şirket personeline, “Geriye dönük faturalarımızı sıfır faizle taksitlendirin, ödeme kolaylığı sunun veya bu mahallelere daha düşük ücretten elektrik verin” dediklerini aktaran Yangır, elektriklerin kesilmesine engel olamadıklarını ifade etti.

'ELEKTRİKLER KESİK, BEBEKLER HASTA OLDU'

Bir diğer mahalleli Sait Yangır, dört gündür elektriğin düzenli olarak kesildiğini, evlerin buz gibi olduğunu, bebeklerin hasta olduğunu söyledi. Yangır, “Sürekli elektriği kesiyorlar, iki bebeğimiz hasta oldu, doktor ‘Dondurucuya mı koydunuz’ diye sordu. Bize reva mı bu?” dedi. Mahalledeki kadınlar da güvenlik güçlerine “Yiyecek ekmek yok, fatura nasıl ödeyelim” diyerek tepki gösterdi.

'BİR BAKIMA İSYANA TEŞVİKTİR'

22 STK’nın üye olduğu Roman Diyalog Ağı’nın Koordinatörü olan Elmas Arus, Romanların güvenlik güçleriyle karşı karşıya getirilmesini eleştirdi. Arus, “Özel bir elektrik dağıtımı şirketi, mahalleye elektrik kesmek için polis konvoyuyla geliyor. Devletin güvenlik güçlerinin araç olarak kullanılması normal mi? Bu kadar yoksullaşan bir halkın yoksulluğunu gidermek veya faturaların ödenmesini ertelemek yerine güvenlik güçleriyle karşı karşıya getirmek şiddet ve bir bakıma isyana teşviktir” dedi.

'ROMANLAR EN TEMEL GIDA MADDELERİNE BİLE ERİŞEMİYOR'

Pandemi döneminde müzisyenlik, çiçekçilik, temizlik gibi güvencesiz işlerde çalışan Romanların yoksulluğunun derinleştiğine belirten Arus, toplumun en temel gıda maddelerine bile erişemediğine dikkat çekti. Romanların elektrik ve su faturalarını ödeyemediğini kaydeden Arus, Türkiye’nin hemen her yerindeki Roman mahallelerinin yoksulluktan dolayı patlamanın eşiğine geldiğini, İzmir Tepecik’in bunun sadece bir örneği olduğunu söyledi. Romanların hayatta kalmak için ellerindeki tek aracın elektik olduğunu dile getiren Arus, “İş olmadığı için para kazanamıyorlar, dolayısıyla odun veya kömür alamıyorlar, ısınmak için ellerindeki tek araç elektrik. Yemek yapmak için de öyle. Hatta çocukların eğitime erişmesi için de elektrik şart. Neresinden bakarsak bakalım bu elektrik kesintileri, hak ihlalleri silsilesini doğuruyor” şeklinde konuştu.

İnsanların açlığa, soğuğa mahkûm edilemeyeceğinin altını çizen Arus, dayanışmaya ihtiyaç duyulan bir dönemde bu ayrıştırma halini anlaşılır bulmadığını sözlerine ekledi. Derin yoksulluğa rağmen hayatta kalmaya çalışan topluma istihdam yaratmak gerektiğini söyleyen Arus, en azından kış bitene kadar fatura ödemelerinin ertelenmesi gerektiğini kaydetti.