Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'nin geleceğini Avrupa'da görüyoruz, yeni yılda yeni sayfa açmak istiyoruz

AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen ile görüşen Erdoğan, AB’nin Türkiye’nin gündeminde öncelikli konumda olduğunu söyledi


Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'nin geleceğini Avrupa'da görüyoruz, yeni yılda yeni sayfa açmak istiyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen video konferans aracılığıyla bir görüşme gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede Türkiye-AB ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik hususlar ele alındı ve bölgesel gelişmeler değerlendirildi.

Erdoğan, görüşmede, AB’nin Türkiye’nin gündeminde öncelikli konumda olduğunu ve Türkiye’nin geleceğini Avrupa’da gördüklerini ifade etti.

"Yeni yılda AB ile ilişkilerde yeni bir sayfa açmak istiyoruz"

Erdoğan, yeni yılda AB ile ilişkilerde yeni bir sayfa açmak istediklerini belirterek, AB’nin bazı üyelerinin kaprisleri ve ürettikleri yapay sorunlar nedeniyle 2020 yılının yeterince değerlendirilemediğini, bu durumun sadece ilişkilerin geleceği bakımından değil, geniş ortak coğrafya açısından da sürdürülebilir olmadığını dile getirdi.

Erdoğan ayrıca, Türkiye-AB ilişkilerinde olumlu gündem için ilk aşamada kullanılacak en önemli aracın 18 Mart Mutabakatı’nın güncellenmesi olduğunu belirterek, 2021 yılının göç alanında başlatılacak yeni iş birliği açısından verimli bir ortam sunduğuna işaret etti.

Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, Türk vatandaşlarına vize serbestisi sağlanması ve üyelik müzakerelerinde adım atılması gerektiğini bildiren Erdoğan, karşılıklı güvenin yeniden tesis edilmesi, istişare mekanizmalarının yeniden işletilmesi, komşudan öte müzakere sürecindeki aday ülke olan Türkiye’ye yönelik dışlayıcı, ayrımcı eylem ve söylemlere son verilmesi gerektiğini söyledi.

Erdoğan, düzenli Türkiye-AB zirvelerini ve üst düzey diyalog toplantılarını yeniden başlatmakta fayda gördüğünü ifade etti.