Şehit edilen asteğmen Kubilay ve arkadaşları Menemen'de anıldı

90 yıl önce şehit edilen asteğmen Kubilay ve arkadaşları Menemen’de anıldı.


Şehit edilen asteğmen Kubilay ve arkadaşları Menemen'de anıldı

İzmir’in Menemen ilçesinde 90 yıl önce gericiler tarafından katledilen Şehit Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, Bekçi Şevki ve Bekçi Hasan’ı Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) üyeleri tarafından düzenlenen eylemde anıldı.

Kubilay Anıtı ve Garnizon Şehitliği girişinde bir araya gelen HKP üyelerine polis GBT kontrolü yapmak istedi. Ancak yaşanan tartışma sonrası polis GBT kontrolü yapılmaktan vazgeçti. Anıt girişinde HKP üyeleri, “Devrim Şehidi Teğmen Kubilay Ölümsüzdür” yazılı pankart açtı. HKP’liler adına basın açıklamasını HKP MYK Üyesi Yusuf Gencer gerçekleştirdi. Gencer, “Teğmen Kubilay’ın cesareti ile davranan partimiz var. Partimiz bu Din Bezirgânlarının maskesini düşürmeye devam ediyor. Bunlarla Teğmen Kubilay, Bekçi Hasan ve Bekçi Şevki’nin cesaretiyle mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Yusuf Gencer’in gerçekleştirdiği basın açıklaması şöyle:

"23 Aralık 1930 yılı Cumhuriyet 7 yaşında; Halifelik kaldırılmış, Türkiye Cumhuriyeti inşa edilmekteydi. Kurtuluş Savaşı’ndan önce ülkemizi İngilizlere teslim eden ve Mustafa Kemal için idam fermanı çıkartan Padişah Vahdettin, savaş zaferle sonuçlanınca çareyi İngilizlere sığınmakta bulmuştu. Ama ülkemizde kalan yandaşları içten içe Cumhuriyet’i yıkma savaşı veriyorlardı. İşte Menemen’de Teğmen Kubilay’ı şehit eden Derviş Mehmet de bunlardan biriydi. Etrafında topladığı müritlerle, halkı da kışkırtarak gerici bir ayaklanma başlattı. Olayların ilçedeki askeri birlikte duyulması üzerine alay komutanı, yedek subay Kubilay’ı bir manga askerle birlikte olay yerine gönderdi. Kubilay, askerlerin yanından ayrılarak tek başına eylemcilerin arasına girdi ve onları teslim olmaya ikna etmeye çalıştı. Silahlı eylemcilerden biri ateş ederek Kubilay’ı yaraladı. Bunu gören askerler, ateşle karşılık verdiler ancak tüfeklerinde öldürücü etkisi olmayan manevra fişekleri vardı. Elebaşlarından Derviş Mehmet “Bana kurşun işlemiyor.” diyerek halkı kutsal bir vazifesi olduğuna ikna etmeye çalıştı.

Kubilay yaralı halde uzaklaşarak cami avlusuna sığındı ancak Derviş Mehmet ve arkadaşları peşinden geldiler. Kubilay’ı orada şehit ettiler. Olay yerine sonradan gelen Bekçi Hasan ateş edip gruptan birini yaraladı ancak açılan ateş sonucu o da şehit edildi. Arkadaşının yardımına koşan Bekçi Şevki de açılan ateş sonucu şehit edildi.

Bunların karşısında Teğmen Kubilay’ın cesareti ile davranan tek bizim partimiz var; HKP var. Partimiz bu Din Bezirgânlarının maskesini düşürmeye devam ediyor. Bunlarla Teğmen Kubilay, Bekçi Hasan ve Bekçi Şevki’nin cesaretiyle mücadele etmeye devam edeceğiz. Vereceğimiz İkinci Kurtuluş Savaşı ile hak ettikleri yere, Tarihin çöplüğüne göndereceğiz! Devrim Şehitleri Teğmen Kubilay, Bekçi Hasan, Bekçi Şevki’yi saygıyla anıyoruz."

Basın açıklaması sırasında, “Teğmen Kubilay Ölümsüzdür”, “Şeriat Ortaçağdır”, “Şeriata Karşı Ya Birleşmek Ya Ölüm”, “Emperyalistler, İşbirlikçiler Geldikleri Gibi Gidecekler”, “Devrim Şehitleri Ölümsüzdür”, “Bağımsızlık Bizim Karakterimizdir” sloganları atıldı.