Simbo işçilerinin direnişi sürüyor

600 işçinin çalıştığı fabrikada altı işçiyi ücretsiz izne çıkarılınca bu dayatmanın işçilerin TOMTİS' te örgütlenen işçilere yönelik olduğunu iddia eden işçiler firmanın Haramidere’ deki fabrikası önünde direniş çadırı kurdu.


Simbo işçilerinin direnişi sürüyor

Simbo’da Tüm Otomobil ve Metal İşçileri Sendikası’nda (TOMİS) örgütlenen işçilerden altısı Eylül ayında 2 aylığına ücretsiz izne çıkarılmıştı. İşçiler, bu süre dolduktan sonra da ücretsiz izin uygulaması uzatılınca basın açıklamalarının ardından fabrika önünde kurdukları direniş çadırıyla “Sendikalı olmak haktır! Ücretsiz izin değil, sendikalı ve güvenceli çalışmak istiyoruz!” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Fabrika yönetiminin sendika düşmanlığını işçi kıyımının başka bir biçimi olan ücretsiz izin dayatmasıyla dile getirmesine karşı firmanın Haramidere’de bulunan fabrikasının önünde direniş çadırı kurduklarını belirten işçiler bugün “Pandemi sürecinde sınıfa yönelik saldırılar ve ne yapmalıyız” gündemli işçi forumu gerçekleştirdi.


Yaklaşık 600 işçinin çalıştığı fabrikada altı işçinin “ücretsiz izin” adı altında fiilen işten çıkarılmasının pandemi önlemlerine dayandırılmasının patronların her zamanki yalanlarından biri olduğunu dile getiren işçiler, saldırının asıl olarak sendikal örgütlenmeye dönük olduğunu vugulayarak, birleşik mücadele çağrılarını yineliyorlar.

İşçiler, Sinbo’nun pandemiyi fırsata çevirerek işçilere eskisinden daha ağır koşullar dayattığını, bu koşulların fabrikayı adeta işkence kampına dönüştürdüğünü, kuralsız çalışma dayatmalarına itiraz eden işçilere kapının gösterildiğini belirtiyorlar.

Pandeminin ilk günlerinden itibaren işçi sağlığı ve güvenliği adına hiç bir önlemin alınmadığını söyleyen işçiler, salgının ilk gününden bugüne kadar birçok işçinin korona olduğunu, fabrikada 200 işçinin testinin pozitif çıktığını, bu vakaların büyük bir kısmının son 1 aylık süreçte meydana geldiğini, pozitif çıkan işçilerin çalıştığı bölümlerde hiçbir önlemin alınmadığını, temaslı işçilere test bile yapılmadan üretime devam edildiğini, ustabaşı, şefler, işçi sağlığı uzmanı, işyeri hekimlerinin çarkların dönmesi için patron adına işçiler üzerinde baskı kurduğunu, ihmallere göz yumduklarını belirtiyorlar.

İşçiler açıklamalarında bu tür durumlara karşı çıkan işçilerin işten atıldığını anlatarak, bu durumun günden güne büyüdüğünü kaydediyorlar. Eylül’de altı işçinin ücretsiz izne çıkarılması ve bunun 2 ay daha uzatılmasını “işçi arkadaşlarımızda korku yaratarak tüm dayatmalarını hayata geçirmeyi ve örgütlü mücadeleyi tasfiye etmeyi amaçlamaktadır” şeklinde değerlendiren işçiler, fabrikada ücretsiz izin koşullarının da oluşmadığını belirtiyorlar.

“Ne üretimde azalma olmuştur ne de fabrikada genel karantina ilan edilmiştir. Sürekli olarak yeni işçi alımı yapılırken, üretim olağanın üzerinde devam ederken hayata geçirilen bu saldırı ‘bir hakkın kötüye kullanımı’ baskı, mobbing, ücretsiz izin vb. saldırılarla ezilmek, sindirilmek istenmektedir. Sinbo patronu ve yönetimi de pandemi koşullarını fırsata çevirerek kölece çalışma koşullarını daha da ağırlaştırmıştır” diyerek koşulları anlatan işçiler, ücretsiz izin dayatmasının örgütlü mücadeleye dönük olduğunun altını çiziyorlar.

Talepleri:

-7244 sayılı geçici yasa iptal edilsin, tüm çalışanlara iş ve gelir güvencesi sağlansın.

-Keyfi ve hiçbir hukuki dayanağı olmadan ücretsiz izin saldırısı ile karşı karşıya kalan Üyelerimizin hak kayıpları giderilsin, ücretsiz izin uygulaması sonlandırılsın.

-Sendikaya üye olma hakkı başta olmak üzere sendikal haklara dönük yasadışı saldırılar son bulsun.  Çalışma saatleri ve koşulları pandeminin açığa çıkardığı gerçekler üzerinden, isçi sağlığı ve güvenliği önlemleri esas alınarak düzenlensin.

-Tüm çalışanlara fazla mesaiye kalmadan geçimini sağlayacakları ücret verilsin.

-Covid – 19 pozitif çıkan bölümler başta olmak üzere tüm fabrikada genel karantina önlemleri alısın, isçiler ücretli izne çıkarılsın.

-Yönetimin talimatıyla, ustabaşı ve şeflerin hayata geçirdiği, baskı, mobbing, tehditler sonlandırılsın, ilgili bakanlıklar ve birimleri fabrikaları denetleyerek görev ve sorumluluklarını yerine getirsinler, patronların her türlü keyfi tutum ve dayatmasını örtbas etmekten vazgeçsinler.