Bakan Koca' dan itiraf: 9,8 TL’lik kiti Bakanlığa 32 TL’ye satmışlar

Sağlık Bakanı Koca, temmuzda "9,8 TL'nin üzerinde hiçbir kit alınmamıştır" demesinin ardından Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 9,8 TL'lik test kitinin USHAŞ tarafından 32 TL'ye satıldığını itiraf etti.


Bakan Koca' dan itiraf: 9,8 TL’lik kiti Bakanlığa 32 TL’ye satmışlar

Sağlık Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ'nin (USHAŞ) koronavirüs tanısında kullanılan yerli PCR test kitini mart ayında Sağlık Bakanlığına normal fiyatının yaklaşık 4-5 katı fazlasına satıldığını söyledi. Sorularına bugüne kadar ısrarla yanıt verilmediğini belirten Emir, "Biz, ‘USHAŞ test kitlerini kaç liradan aldı?’ ‘Niye Bioeksen firmasında ısrar ediyorsunuz, 12 firma var, niye bu ısrar?’ diye sorduk” dedi.

Evrensel' in haberine göre, Emir'in iddialarına yanıt veren Bakan Koca, "Bu kiti yerlileştirmek istedik, bir firma yerlileştirdi. Bu firmadan bizim aldığımız rakam 32 lira. Bu firmaların sayısı 12’ye çıktı ve bizim 32 liraya aldığımız kiti, hepsini ihaleye soktuk fiyatı 9,8 TL’ye indirdik. 1,7 milyon kiti geriye dönük fatura keserek aldım. Kamu mantığında yeri yok, ben onu anlıyorum ama bunu yaptım diyorum” dedi.

Koca, 29 Temmuz günü Bilim Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada ise "Sağlık Bakanlığı olarak altını çiziyorum, ilk günden itibaren yurtdışından Çin’den 8,75 dolardan aldığımız kit 9,8 TL'nin üzerinde hiçbir kit alınmamıştır. Bu kadar net söylüyorum" demişti.

CHP’li Emir, ısrarllı takiplerinin sonuç verdiğini belirterek, şöyle konuştu: “İlk gündeme getirdiğimiz zaman konuşmadınız, üstüne yattınız. Tüm bunlar olurken utandığınız için sustunuz. Takibimiz sonrasında siz de yolsuzluğu gördünüz. USHAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Şengül, Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı Adil Mardinoğlu istifa ettirildi. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı (TİTCK) Başkanı Hakkı Gürsöz’ü görevden aldınız. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünde görevden almalar, istifalar yaşandı. Bugün bu genel müdürleri niye görevden uzaklaştırdığınızı anlamış oluyoruz. Bize sürekli temmuz ayında DMO'nun yaptığı ihale fiyatını söylediniz. Oysa, mart ayında USHAŞ, aynı test kitini bakanlığa 9,8 TL yerine çok daha pahalıya satmıştı. Olayın üstünü kapatmaya çalışarak siyasi sorumluluktan kaçtınız, halen kaçıyorsunuz. Biz bunu biliyorduk. Bize yakalanınca geriye dönük fiyat farkı faturası kestiler. Kitin fiyatı 9,8 TL ise, USHAŞ neden bakanlığı kazıklamak yoluna gitti?  Bakan’ın verdiği hesaba göre 1,7 milyon test kitinde yaklaşık 40 milyon TL’lik fazla ödeme çıkıyor. Bu işin peşine düşmesek üstüne yatacaklardı. USHAŞ, 32 TL’ye satışını yaptığı bu test kitini firmadan kaç TL’ye aldı, bu sorunun da yanıtlanmasını bekliyoruz.”