"İş görüşmesinde önce tecavüz edip sonra fuhuş çetesine verdi. Karakolda serbest bırakıldı"

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, Muğla’nın Milas ilçesinde yaşayan S. F. Y.'nin 4 Mart 2020 tarihinde, internette yayımlanan bir iş ilanı üzerine görüştüğü Mutlu Erbey tarafından darp edilmesi, şiddete ve tecavüze maruz bırakılması, 150 bin TL karşılığında fuhuş çetesine teslim edilmesine rağmen Mutlu Erbey’in Milas Jandarma İlçe Karakolu tarafından ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılmasına yönelik Adalet Bakanı’na soru önergesi verdi.


HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, Muğla’nın Milas ilçesinde yaşayan S. F. Y.’nin 4 Mart 2020 tarihinde, internette yayımlanan bir iş ilanı üzerine görüştüğü Mutlu Erbey tarafından darp edilmesi, şiddete ve tecavüze maruz bırakılması, 150 bin TL karşılığında fuhuş çetesine teslim edilmesine rağmen Mutlu Erbey’in Milas Jandarma İlçe Karakolu tarafından ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılmasına yönelik Adalet Bakanı’na soru önergesi verdi.

sendika.org' un haberine göre, HDP’li Kemalbay soru önergesinde karakoldan yaşanan sürece dair şu değerlendirmede bulundu:

Milas Savcılığının Mutlu Erbey hakkında gerekli delilleri toplamadığı, buna karşılık S. F. Y.’nin evine baskın yaparak tüm dijital materyaline ‘el koyma’ kararı alması ise İstanbul Sözleşmesinin ihlalinin göstergesi olmuştur. S. F. Y.’nin Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne başvurması üzerine 4 tane koruma kararı verildiği ancak bir iş yerinde çalışmasına ve tehdit telefonları almasına rağmen tek bir korumanın bile olmadığı da yine basına verdiği bilgiler arasında yer almaktadır. Kendisi gibi başka kadınlarında aynı çetenin eline düşmemesi ve adaletin sağlanması için dava dosyasına delilleri kendisinin elde ederek verdiği hukuk mücadelesi devam etmektedir.

HDP’li Kemalbay’ın Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e yönelttiği önergesinde şu sorular yer aldı:

1- S. F. Y.’nin ve ismini kullandığı firmaların şikayetlerine rağmen Mutlu Erbey’in serbest bırakılmasının nedeni nedir?
2- Mutlu Erbey’e S. F. Y.’nin hürriyetten alıkoyması, darp, tecavüz, kadın ticareti nedeniyle soruşturma açılmış mıdır? Açılmadı ise ulusal ve uluslararası hukuk kurallarının işletilmemesinin nedeni nedir?
3- S. F. Y.’nin Milas ilçesinde bulunan fuhuş çetesinin içinde çok sayıda kişi olduğu ve işin içinde adli ve kolluk güçlerinin de bulunduğuna ilişkin iddiaları araştırılmış mıdır?
4- Mutlu Erbey ile aynı ortamda bulunan ve suç ortağı oldukları iddia edilen ve Bodrum Ağır Ceza’da 7-8 dosyası olduğunu dile getiren P.G., Ö.G. ile cezaevinden yeni çıktığını ifade eden Ali ismindeki şahısların fuhuş çetesindeki faaliyetleri kapsamında S. F. Y.’nin başta olmak üzere kadınlara yönelik işledikleri suçlar neden cezasız kalmaktadır.
5- Milas’da Ağır Ceza Mahkemesi bulunmaması nedeniyle Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen ve “yetkisizlik kararı” verilmesi ve soruşturma evrakında yapılması gereken hiçbir işlemin yapılmaması nedeniyle yetkilerin failler lehine kullanıldığına ilişkin Bakanlığınızın başlatmış olduğu herhangi bir soruşturma bulunmakta mıdır?
6- Kadın yoksulluğunun ve kadın işsizliğinin derinleşmesi ve kadına yönelik şiddetin cezasız kalması nedeniyle fuhuş çetelerini cesaretlendiği, kadına yönelik cinsel saldırı ve şiddetin arttığı göz önüne alındığında bu durumu önlemeye yönelik Bakanlığınızın bütünsel çözüm arayışı ve herhangi bir çalışması bulunmakta mıdır?
7- Türkiye’de kadınlara yönelik cinayetlerin, tecavüz, taciz ve şiddet vakalarının bu kadar yoğun olduğu bir dönemde tecavüz faillerinin serbest bırakılmasının bu tür suçların daha da artmasına neden olacağı öngörülmemekte midir?
8- S. F. Y.’nin için adalet sağlanacak mıdır? S. F. Y.’nin tehdit eden fuhuş çetesini yargı önüne çıkmaktan kim korumaktadır?