Faiz artışının dövize etkisi sert oldu

Merkez Bankası’ nın faiz artırma kararı sonrasında döviz kurlarında sert düşüş yaşandı.


Faiz artışının dövize etkisi sert oldu

Merkez Bankası'nın bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 475 baz puanlık artışla yüzde 10,25'ten yüzde 15'e yükseltmesiyle dolar 7,70 TL' den 7,50 liraya; Euro da 9,11 TL' den 8,88'e kadar geriledi. Ani düşüşün ardından dolar 7,61, Euro ise 9,02 seviyelerinde seyrediyor.


Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) bugün Murat Uysal'ın görevden alınmasının ardından ilk kez yeni başkan Naci Ağbal başkanlığında toplandı. Alınan kararla politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 10,25’ten yüzde 15’e yükseltildi.

Geçen haftaki yoğun ekonomi gündeminin ardından beklentilere paralel olarak faiz artırımına giden Merkez Bankası kararı sonrası ilk tepki olarak dolar/TL 7,50'li seviyelere gerilerken Euro/TL ise 9 liranın altını gördü.

Kararın ardından sert düşüş yaşayan dolar, 7,60'ın, Euro ise 9 liranın üzerinde seyrediyor.

Borsa İstanbul BIST 100 Endeksi, açılışın ardından gelen riskten kaçış satışlarıyla yüzde 1 civarı ekside seyrediyordu. Beklentiler paralelinde gelen faiz artışı sonrasında BIST 100 Endeksi kayıplarını geri verdi ve artıya geçti. BİST 100 Endeksi, yüzde 0,7 civarı primle 1,304 puanda işlem görüyor.

Ekonomistler, Merkez Bankası’nın PPK toplantısında faiz artırma kararı almasını bekliyordu. Beklentiler, faizlerin 475 baz puan artırılacağı yönündeydi. Karar, piyasaların beklentisini karşılar şekilde çıktı.