Avrupa ülkelerinde Covid-19 kısıtlamaları artıyor

Avrupa’da Covid-19’a yakalanan kişi sayısındaki hızlı artış önlenememesi üzerine kısıtlamalar gündenden güne artıyor. Fransa ve Yunanistan sokağa çıkma yasaklarını uygulamaya soktu.


Avrupa ülkelerinde Covid-19 kısıtlamaları artıyor

Dünya genelinde koronavirüse yakalanan kişi sayısı 43 milyona ulaşırken Avrupa ülkeleri vaka oranlarında rekor düzeye ulaştı. “Üçüncü dalga” olarak nitelendirilen bu süreçte, önlemler de sıkılaşırken ekonomik krizle boğuşan halklar söz konusu kısıtlamalar nedeniyle daha büyük bir borca sürüklendiklerini savunarak protesto gösterilerine başladı.

‘HÜKÜMET YALAN SÖYLÜYOR’

İtalya’nın başkenti Roma’da ve Napoli kentinde önceki gün koronavirüs önlemlerine tepki olarak kitlesel gösteriler düzenlendi. Çalışma haklarının engellendiğini ve önlemlerin işsizliği artırdığını savunan eylemciler, her iki kentte de polis müdahalesiyle karşılaştı, onlarca kişi gözaltına alındı.
İngiltere başkenti Londra’da da Hyde Park’ta bir araya gelen yüzlerce kişi, “Hükümet yalan söylüyor” sloganıyla kısıtlamalara tepki gösterirken çıkan arbede sonucu 15 kişi gözaltına alındı. İtalya’da vaka sayısı son 24 saatte 19 bin 644 artarak rekor kırarken İngiltere’de de 23 bin 12 yeni vaka tespit edilmesi üzerine bölgesel karantinalar uygulanıyor.

GECE SOKAĞA ÇIKMAK YASAK

Fransa’da ise son üç gündür günlük vaka sayılarında en yüksek seviyede artış yaşanıyor. Virüs bulaşan kişi sayısı son 24 saatte 45 bin 422 artışla 1 milyon 86 bin 497’ye yükselirken bu oran “Avrupa’da kaydedilen en yüksek günlük sayı” oldu. Ülkede gece sokağa çıkma yasağına 38 yeni bölge daha eklenirken yasağın uygulanma süresi altı hafta olarak belirlendi.

Avrupa’da gece sokağa çıkma yasağının uygulandığı bir diğer ülke Yunanistan oldu, ülkede vaka sayıları 29 bin 992’ye ulaşırken tüm işyerlerinde maske takmak zorunlu oldu. Belçika da gece sokağa çıkma yasağı uygularken aynı zamanda üniversitelerde uzaktan eğitime geçti.

‘SEYAHAT ETMEYİN’

Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı 10 bini aşan Almanya’dan da “Seyahat etmeyin” uyarısı geldi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Pandeminin çok ciddi aşamasında olduğumuzu biliyoruz. Şu an için yapmamız gereken temasları azaltmak, çok daha az insanla bir araya gelmek. Zorunlu olmadıkça seyahat etmekten kaçının” açıklamasında bulundu.