HDP İzmir' den "Özgürlük, adalet ve eşitlik" çağrısı

HDP İzmir İl Örgütü, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolasıyla basın açıklamasında “Bugün halklarımız barışa, kardeşliğe ve dayanışmaya her günkünden daha fazla ihtiyaç duyuyor. İnsanlarımız daha fazla özgürlük, adalet ve eşitlik istiyor” denildi.


HDP İzmir' den

HDP İzmir İl Örgütü, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolasıyla il binasında basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya; önceki dönem HDP Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekilli Sezai Temelli ve İzmir Milletvekilli Serpil Kemalbay da katıldı.

Birgün' ün haberine göre,  basın açıklaması okuyan HDP İzmir İl Başkanı Kadir Baydur, barış içinde birlikte yaşamak mümkünken, küresel kapitalist güçlerin kâr hırsları nedeniyle savaş ve şiddet körüklendiğini ifade ederek, “Her yıl on binlerce insan bu çatışmalarda yaşamını yitiriyor. Yaşanan savaş ve şiddet nedeniyle sadece insanların değil diğer canlıların da yaşam hakları ellerinden alınıyor, doğaya büyük tahribatlar veriliyor. Bugün bölgemiz ve ülkemiz AKP-MHP iktidarı eliyle ağır bir şiddet ve savaş ortamına sokulmuştur. Kürt sorununun etrafında süren çatışmalar ve iktidarın Suriye, Irak, Libya ve Doğu Akdeniz’de devreye soktuğu politikalar içeride bir yandan baskı ve şiddeti artırırken diğer yandan ağır bir ekonomik krize neden olmaktadır. Dışarıda ise bütün komşularıyla kavgalı bir duruma gelmiştir. Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz bulmak umuduyla yapılan çalışmalar nedeniyle Yunanistan’la yaşanan gerilim giderek tırmandırılmaktadır. Oysaki Akdeniz ve Ege’deki tüm sorunların çözümü müzakeredir. Buradaki tüm imkânlar da denizlere sınırı olan tüm ülkelerin ortak ve eşit kullanımında olmalıdır. Doğu Akdeniz ve Ege’nin bir savaş denizi değil barış denizi haline getirilmesi gerekir” diye konuştu.

TOPLUMSAL MUTABAKATLA BARIŞ SAĞLANMALI

Son olarak Baydur şunları ifade etti:

“Bir süredir yaşadığımız savaş ortamı ve artarak devam eden şiddet, hayatımızı ve geleceğimizi köreltiyor. Demokratik, adil ve huzurlu bir ülkede yaşam hakkımız muktedirlerce gasp ediliyor. Bir arada yaşama imkânımız ve umudumuz bugün ağır tehdit altındadır. Her ölüm duygusal kırılmayı büyüterek bizleri birbirimizden uzaklaştırıyor. HDP olarak, geleceğe olan inancımızı tahrip eden bu duruma teslim olmayacak, ölümlerin olağanlaşmasına izin vermeyeceğiz. Ortak çabayla yaşamayı ve yaşatmayı mümkün kılan şartları yaratmanın ve her geçen gün daha da kötüye olan bu gidişatı durdurmanın mümkün olduğunu biliyoruz. Bütün sorunlarımızın demokratik ve katılımcı bir diyalog ve müzakere içinde ele alınmasının, toplumsal mutabakatla barışın sağlanmasının önemini bir kez daha vurguluyoruz. Bugün halklarımız barışa, kardeşliğe ve dayanışmaya her günkünden daha fazla ihtiyaç duyuyor. İnsanlarımız daha fazla özgürlük, adalet ve eşitlik istiyor, ‘tek adam’ yönetimi değil; kuvvetler ayrılığına dayanan bir demokrasi, yerinden ve yerel yönetim istiyor. Bu topraklarda yaşayanlar olarak, ‘barış içinde yaşam hakkımıza sahip çıkmak’ için iktidarı, muhalefet partilerini, sivil kurumları ve bütün yurttaşları diyalog, barış ve kardeşlik diline ve davranışına sahip çıkmaya, güven ve huzur veren bir ortamın yaratılmasına katkıda bulunmaya davet ediyoruz.”