Fatih' in tablosu İstanbul yolunda

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Mahir Polat sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla yaklaşık 6,5 milyon liraya satın alınan Fatih Sultan Mehmet portresinin İstanbul'a getirmek üzere Londra'ya yola çıktığını müjdeledi,


Fatih' in tablosu İstanbul yolunda

“Eve dönüş hikayesi başlasın” ifadeleriyle paylaşımda bulunan Polat, “540 yaşında bir rönesans hakikati başladığı yere, yuvasına dönüyor. Fatih Sultan Mehmet portresini yüzyıllar süren gizem dolu yolculuğu sonrasında evine, İstanbul'a getirmek için birazdan İBB'yi temsilen Londra'ya uçuyoruz” dedi.

İtalyan ressam Gentile Bellini tarafından 1480 yılında yapılan ve Fatih'in başka bir kişi ile resmedilen tek portresi olan eser, İngiltere'nin başkenti Londra'daki dünyaca ünlü Christie's salonundaki müzayedede İBB tarafından 770 bin sterline (yaklaşık 6,5 milyon lira) alınmıştı. 

Tablonun sağ alt köşesinde Latin harfleriyle not düşülen tarih ise 25 Kasım 1480. Ölüm tarihi 3 Mayıs 1481 olan Fatih Sultan Mehmet’in ressam Bellini'ye verdiği son pozlardan biri olduğu düşünülüyor.