CHP'li Bedri Serter: “İşçi salgınla, halk ekonomik darboğazla karşı karşıya”

CHP’li Serter:“İşyerleri açılacaksa sıkı önlemlerle açılmalı” “İşçi salgınla, halk ekonomik darboğazla karşı karşıya”


CHP'li Bedri Serter: “İşçi salgınla, halk ekonomik darboğazla karşı karşıya”

Korona virüs nedeniyle 103 işçinin ölmesinin ardından 11 Mayıs tarihinde fabrikaların açılma kararını değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Bedri Serter, “Bu acele neden? İşyerleri fabrikalar açılacaksa kademeli açılmalı, açılanlarda da sıkı önlemler uygulanmalı. İşçinin can sağlığını göz ardı etmeyin” dedi.

İzmir Milletvekili Bedri Serter, 11 Mart tarihi itibariyle Türkiye’de Kovid19 vakasının görülmesinin ardından iktidarın aldığı tedbirlerin, özellikle sanayi alanında, çok eksik olduğunu belirterek Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın  “11 Mayıs itibariyle tüm ana fabrikalar faaliyete başlamış olacak” açıklamasına tepki gösterdi.

Ekonominin hareketlenmesinin önemli olduğunu ancak can sağlığının her şeyin üstünde olması gerektiğine vurgu yapan Bedri Serter, “Zaten kısıtlamaların olduğu dönemde bile 17 bine yakın fabrika çalışmaya devam etti ve biliyoruz ki çok sayıda işçi kardeşimiz Korona virüse yakalandı. Bugün geldiğimiz noktada AVM’ler ve benzeri yerler kademeli bir şekilde açılabilsin diye farklı bir düzen kurulmaya çalışılıyor. Bunun bilimsel nedenleri var ve ortada devam eden bir salgın var” dedi. 

Fabrikaların çalışmaya başlamasının önemini bir sanayici olarak en iyi bilen kişilerden biri olduğunu ifade eden Serter, ancak bir dizi önlem alınmadan açılacak her işletmenin işçilerin sağlığı için büyük tehlike yaratacağını söyledi. Fabrikaların  yüzde 50 çalışma kapasitesi ile faaliyete başlaması gerektiğini belirten Serter, “Fabrikaların tüm çalışanları her türlü tedbirin alınmasının ardından kademeli bir şekilde işlerinin başına dönmelidir. Fabrikalarda çalışan tüm personelin, işçilerin iş güvenliği sağlanmalıdır ”dedi.

“Talep düşerken üretileni kime satacaksınız?”

Kovid19 salgını sonrası halkın çok zor durumda olduğunu hatırlatarak fabrikaların tam kapasite çalışmasının başka bir probleme de neden olacağını ifade eden Serter, “Sayın Bakana sormak istiyorum. Açacağınız fabrikalarda üretilecek özellikle dayanıklı tüketime yönelik ürünleri kime ve ne zaman satacaksınız? İnsanlar işsiz kaldı, hane gelirleri düştü. İş dünyası pandemiden önce de zaten krizin göbeğindeydi. Pandemiden sonra ise iş dünyası krizin doruk noktasına ulaşacak. Çalışacak işçiler salgınla, halk ekonomik dar boğazla karşı karşıya. Sizin derdiniz ise her ne olursa olsun fabrikaları açmak” diye konuştu.

“Hibeler yandaşa, borçlar vatandaşa”

 İktidarın piyasayı canlandırmak adı altında kendi yandaşlarına dağıttığı KGF kredilerinin ne kadarının yatırıma döndüğünün takip edilmesi gerektiğine de vurgu yapan Serter, “2 yıl önce dağıttığınız KGF kredilerinin yüzde 85’i batık durumda ve devletin elinde patladı. Tüyü bitmemiş yetimden kesip yandaşlarınıza para dağıtmaktan vazgeçin.  Pandemi sonrası mantıksızca ortaya koyduğunuz ve insan hayatını da hiçe sayan siyasetiniz tüm Türk halkını Kovid19’dan beter yapacaktır” dedi.