Göçmenler Ege kıyıları ve Edirne'ye akın ediyor

Türkiye'nin Avrupa'ya gitmek isteyen mültecileri artık engellemeyeceğini söylemesinin ardından mülteciler sınır köylerine gidiyor. Sabaha karşı başlayan hareketlilik günün ilk ışıklarında da devam etti.


Göçmenler Ege kıyıları ve Edirne'ye akın ediyor

Suriye’deki saldırıların mülteci hareketliliğini artırdığını söyleyen AK Parti Sözcüsü Çelik’in “Artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz” sözleri üzerine mülteciler Edirne sınırında toplanmaya başladı.

Avrupa’ya gitmek isteyen mülteciler Çanakkale’deki Yeşil Liman, Babakale ve Kadırga Koyu gibi noktalara geliyor. Kadın ve çocukların da olduğu mültecilerin hareketliliği sabah saatlerinde daha da arttı.

.

İstanbul’da birçok noktadan göçmenler minibüs ve taksilerle Edirne’ye gidiyor. Türkiye’nin sınır kapıları açtığı söylentileri üzerine Zeytinburnu’nda toplanan göçmenler, tuttukları minibüsler ve taksilerle Edirne’ye doğru yola çıktı. İstanbul Otogarı’nda da Edirne otobüslerini göçmenler doldurdu. Firmalar ek seferler düzenledi.

Edirne’ye ilk ulaşan ve kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu yaklaşık 300 göçmen, Yunanistan’a varma hahaliyle sınıra doğru yürüyüşe geçti. Sırtlarına çantalarını alan göçmenler, Karaağaç Mahallesi’nden Yunanistan’a açılan Pazarkule Sınır Kapısı’na gitti. Aralarında Suriye, İran, Irak, Fas, Pakistanlıların da bulunduğu göçmenler, İdlib’deki saldırının ardından kendi aralarında haberleşerek Yunanistan’a geçmek için Edirne’ye geldiklerini söyledi.

İZMİR’DE DE HAREKETLİLİK VAR

İzmir’de Yunan adalarına geçmek isteyen mülteciler Dikili ilçesindeki sahil bölgesine geldi. Yaklaşık 160 kişilik grupta bulunan Suriyeli Halit Sait, kendi imkanlarıyla bot temin ettiklerini belirterek, “Eşyamızı topladık, bota binip Yunanistan’a gideceğiz” diye konuştu. Muğla’nın Bodrum ilçesinde de adalara geçmek isteyen mülteciler aralarında topladıkları parayla lastik bot alarak denize açıldı.

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi sahillerinde de Yunanistan’ın Midilli Adasına lastik botlarla geçmek isteyen mülteciler, Ayvacık sahillerine gelmeye başladı. Ayvacık sahillerinden Midilli Adasına yasa dışı geçiş yapmak isterken yakalanıp, ilçede bulunan Göç İdaresine bağlı Yabancıları Geri Gönderme Merkezinde farklı milletlere mensup 400 mültecinin bulunduğu öğrenildi.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada mülteci hareketinin İdlib’deki durumun kötüleşmesi halinde sürebileceğini bildirdi. Bakanlık, “Dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkemizin mülteciler ve sığınmacılara yönelik politikasında bir değişiklik yoktur” dedi.