İzmir Kent Konseyine Kayyum atanabilir

Şubat sonunda yapılacak İzmir Kent Konseyi seçimi öncesi kulisler hareketlenirken, başkan adayları çalışmalarını sürdürüyor. Başkanlık yarışı sürerken, Kent Stratejileri Merkezi Sözcüsü Ali Rıza Avcan’dan İzmir Kent Konseyi için kritik bir uyarı geldi. Avcan, İzmir Kent Konseyi Yönergesi’nin İçişleri Bakanlığı’nın yönetmeliğine aykırı olduğunu, gerçekleşecek seçimin iptal edilebileceği, ilerleyen süreçte Kent Konseyi’ne kayyum atanabileceğini savundu.


İzmir Kent Konseyine Kayyum atanabilir

A3 Haber'den Hayrullah YILDIZ'ın haberine göre;

CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu’nun 2018 yılında İzmir Kent Konseyi Başkanlığı görevinden istifa etmesinin ardından iki yıldır başkanlık koltuğu boş kalan Kent Konseyi’nin seçimli 16. olağan genel kuruluna sayılı günler kaldı.

Kent Konseyi’nden yapılan duyuruya göre genel kurul, 29 Şubat 2020 tarihinde yapılacak. İzmir Kent Konseyi Başkanlık yarışı için adaylar çalışmalarını sürdürürken, Kent Stratejiler Merkezi Sözcüsü Ali Rıza Avcan’dan Kent Konseyi için kritik bir uyarı geldi.

Avcan, İzmir Kent Konseyi Yönergesi’nin, Kent Konseyi Yönetmeliği hükümlerine aykırı olduğunu ve bu yönerge doğrultusunda yapılacak seçimin hukuki geçerliliği olmayacağını savundu.

Avcan, Kent Konseyi Yönergesi’nde eksiklik ve aykırılıklar olduğunu belirtirken, Urla’da yaşanan kayyum olayının  İzmir Kent Konseyi’nde de yaşanabileceğini belirtti.

“Seçime gidilen yönerge İçişleri Bakanlığı’nın yönetmeliğine aykırı”

Avcan, İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Kent Konseyi Yönetmeliği hükümlerinin çok net olduğunu dile getirirken, şunları söyledi:

  • 2013 tarihli bir önceki yönergenin katılım ve seçimlerle ilgili temel maddelerinin Kent Konseyi Yönetmeliğine aykırı olduğunu, İçişleri Bakanlığı’ndan aldığım bir mütalaa ile ortaya koyduğum için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Kent Konseyi yetkilileri 2017 yılının Nisan ayında benden yeni bir yönerge hazırlamamı istediler ve ben de böylesi gönüllü bir çalışmayı kabul ettim.. Bunun üzerine 2017 yılının Nisan-Aralık ayları arasındaki sekiz aylık süre içinde İzmir Kent Konseyi Yürütme Kurulu ve bu Kurul’a bağlı Yönerge Komisyonu üyeleriyle birlikte hukuka, mevzuata uygun, demokratik, katılımcı, uygulanabilir ve sürdürülebilir katılımcı bir yönerge hazırladık. Yönergenin Kent Konseyi Genel Kurulu tarafından oylanıp kabul edilmesi aşamasında, yönergeyi birlikte hazırladığımız Yürütme Kurulu üyeleri bir süre sonra hazırlanan yönergeyi bir kenara çekerek bazı yürütme kurulu üyelerinin özel taleplerini karşılayan ve eski yönergedeki hukuksuzlukları devam ettiren yeni bir yönergeyi hazırlayarak 10 Şubat 2019 tarihinde yapılan Genel Kurul’a katılan küçük bir azınlığın oylarıyla kabul ettirdi. Kent Konseyi Yönetmeliği’ne aykırı birçok hükmü içeren yönergenin kabul edildiği genel kurulda kürsüye çıkarak oylanacak yönergenin Kent Konseyi Yönetmeliği ile İçişleri Bakanlığı mütalaasına aykırı olduğunu belirterek bu yönergeye göre yapılacak ilk genel kurulun iptali için dava açacağımı belirttim.

Belediye çalışanları Kent Konseyleri Yürütme Kurulu’nda yer alamaz

  • İçişleri Bakanlığı’nca düzenlenen Kent Konseyleri Yönetmeliği’nin 8. maddesi gereğince genel kurullara belediye başkanı veya temsilcisi dışında başka bir belediye çalışanın katılması mümkün değil.  Yönetmelikte yer alan 11. maddeye göre de kent konseyi yürütme kurullarına herhangi bir belediye temsilcisinin seçilme şansı yok. Ancak İzmir Kent Konseyi Yönergesi’nde yer alan maddelere göre Kent Konseyi Yürütme Kurulu’na belediye çalışanlarının girebilmesi mümkün hale getirildi. İzmir Kent Konseyi Yürütme Kurulu’na bir belediye çalışanın girmesi İçişleri Bakanlığı’nın Kent Konseyleri Yönetmeliği’ne aykırı olduğu için her yurttaş yargı yoluna başvurabilir.

“Urla’da yaşanan kayyum İzmir Kent Konseyi’nde de yaşanabilir”

Kent Stratejiler Merkezi Sözcüsü Ali Rıza Avcan yönergedeki aykırılığa dikkat çekerken, “Şu an seçime gidilen yönerge mevzuata, hukuka aykırı antidemokratik bir yönergedir. Bu yönergeye göre İzmir Kent Konseyi’nin gerçekleştireceği genel kurul için mahkeme yolu açıktır. Genel kurul sonrası bir kişi mahkemeye başvurursa, İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı Kent Konseyi Yönetmeliği’ne aykırı davranıldığı için mahkeme heyeti seçimi iptal edebilir. Hatta, bu mahkeme kararı sonrasında Urla’da yaşanan kayyum meselesi İzmir Kent Konseyi için de gündeme getirilebilir. Çünkü Kent Konseyi’nde İzmir Valiliği de yer alıyor. Daha önce Çanakkale, Kadıköy gibi mahkeme kararıyla genel kurulları iptal edilmiş kent konseyi seçimleri var. Biliyoruz ki, genel kurulları ve seçimleri mahkeme kararıyla iptal edilen kent konseyleri yeniden var olmak, çalışmak için çok zorlu süreçler geçirdiler, bulundukları kentlerin demokratik ortamındaki eksiklikleri fazlasıyla hissedildi. O nedenle, İzmir Kent Konseyi Genel Kurulu öncesinde bu kötü, olumsuz örneklerin de dikkate alınması gerekir” dedi.

Kent Konseyi yöneticilerinden STK’lere keyfi veto

İzmir Kent Konseyi kayyum tehlikesiyle karşı karşıyayken, başkanlık için kolları sıvayan adaylar çalışmalarını sürdürüyor.

Ancak Kent Konseyi’ndeki mevcut yöneticilerin İzmir Kent Konseyi’nin 16. Olağan Genel Kurulu’na katılmak isteyen STK’lere zorluk çıkardığı ve genel kurula katılıp oy kullanacak STK’leri kendi kriterlerine göre seçtikleri ileri sürüldü.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve İzmir Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeliği görevini sürdüren Barış Karcı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Özel Kalem Müdürü ve Kent Konseyi Genel Sekreteri olan Lütfü Ünal’ın ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Daire Başkanı ve  Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi olan Serpil Ötücü’nün dernek ve STK’lere zorluk çıkardığı, bazı ilçelerdeki dernekleri kabul etmedikleri iddia edildi.

STK ve dernekler Kent Konseyi’nin Genel Kurulu’na temsilci gönderme hakkının sahip. Ancak mevcut yönetim kendilerine muhalif olan STK ve dernekleri Genel Kurul’a kabul etmediği ileri sürüldü.

Kent Konseyi için adı öne çıkan isimler: Mumcu, Işık ve Kocabıyık

İzmir Kent Konseyi üyelerine baskı iddiaları da gündeme gelirken başkanlık için adı geçen isimler çalışmalarına devam ediyor.

Ege Kent Konseyleri Birliği sözcüsü ve Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu İzmir Kent Konseyi Başkanlığı için kolları sıvadı. Hamit Mumcu’nun başkanlık yaptığı Konak Kent Konseyi, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstütüsü Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı öğretim üyelerine yapılan ankette  en aktif üçüncü kent konseyi olarak seçilmişti.

Sahada çalışmalarını sürdüren Hamit Mumcu’nun karşısında adı geçen aday İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de desteklediği ileri sürülen Karabağlar Kent Konseyi Başkanı Seniye Nazik Işık. Işık, yeşil ışık yaktığı iddia edilen Soyer’in desteğiyle sahada çalışmalarını sürdürüyor. Seniye Nazik Işık, daha önce birçok başkanlık koltuğu için aday olmuştu. Işık, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan aday adaylığı, 2011 CHP İzmir Milletvekili adaylığı gibi birçok alanda  adaylık yarışına girdi.

Başkanlık için adı geçen bir diğer isim de mevcut İzmir Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi Yalçın Kocabıyık. Yalçın Kocabıyık, Demokratik Dernekler Federasyonu Genel Başkanı ve eski AKP’den Konak Belediye Meclis üyeliği görevlerini yürüttü. Bir dönem AKP’de siyaset yapan Kocabıyık’ın saha çalışmalarına başlamadığı ancak birçok CHP’li isimle dirsek temasında olduğu ve nabız yokladığı kulislerde konuşuluyor.

Diğer adaylar ya da muhtemel adaylar: Kızbes Seyhan Aydın (İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Eski Başkanı), Nusret Doğan Albayrak, Ferdan Çiftçi, Süleyman Er (İzmir Kent Konseyi Engelli Meclisi Eski Başkanı), Karşıyakalı iş insanı Feyyaz Sungur.