İZ BIRAKANLAR ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

İz Gazete’nin 4’üncü yıl kutlamaları kapsamında, toplumsal konulara dair verdiği ‘İz Bırakanlar Ödülleri’, İzmir Sanat’ta okurlarının büyük ilgisiyle sahiplerini buldu. Etkinlikte, birlik ve beraberlik mesajları öne çıktı


İZ BIRAKANLAR ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

İzmir’in toplumsal değerlerine güncel bir hafıza olmak ve bu değerlerin tekrar tekrar altının çizilmesine vesile olmak için başlatılan ‘İz Bırakanlar’ ödül törenine bu yıl da devam edildi. Kültürpark içindeki İzmir Sanat’ta gerçekleşen etkinlikte,2019 yılına iz bırakarak ödüle layık görülenler hem kutlama mesajlarını hem de ödüle dair konuşmalarını paylaştı. İz Gazete’nin 4’üncü yaşını kutlayanların video mesajları da etkinlik öncesi sahnedeki perdeye yansıtıldı. Gecenin sonunda ise ünlü Halk Müziği sanatçısı Oğuz Aksaç’ın konseri izleyicilerden büyük alkış aldı. Farklı yörelere ait şarkıları seslendiren Aksaç’a izleyiciler de eşlik etti.

‘GAZETECİLER YÜZ AKIMIZDIR’

CHP Genel Başkanı ve İzmir Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu’nun İz Gazete’nin 4’üncü yılını kutladığı video mesajı ise etkinlik öncesinde sahnedeki perdeye yansıtılarak misafirlere aktarıldı. İz Gazete emekçilerini kutladığını ve başarılar dilediğini belirten CHP Lideri Kılıçdaroğlu, “Türkiye’de gazetecilik yapmanın çok zor olduğunu biliyorum. Gazetecilerin hapiste olduğunu da biliyorum ama özgürlük arayışı ve gerçeğe ulaşma gazetecinin ana hedeflerinden birisidir. Dolayısıyla gazeteciler bizim yüz akımızdır. Sadece 4’üncü yılını değil bundan sonraki yıllarını da kutluyorum. İnanıyorum ki genç gazeteciler Türkiye’nin önünü açacaktır” ifadelerini kullandı.

ELAZIĞ UNUTULMADI

Ödül töreninin sunumunu ise ünlü tiyatro oyuncusu Cengiz Toraman yaptı. Toplumsal değerlerin ve dayanışma vurgusunun ön plana çıktığı ‘İz Bırakanlar’ ödül töreninin Elazığ’da yaşanan deprem sonrasına denk gelmesini anlamlı bulduğunu dile getiren Toraman, “Zemherinin bu aman vermez ayazında, çok zor koşullar altında çaresizlik içinde çırpınan insanlarımız var. Onlara varından değil, yokundan yardım etmeye çalışan, evini açan pek çok insanımız var. Onlara da buradan saygı ve sevgilerimizi sunuyoruz. İz Gazete olarak depremde ölenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar ve hala önlem almamakta direnen yetkililere de akıl, fikir, vicdan ve sağduyu diliyoruz” dedi.

‘SESLERİ OLACAĞIZ’

İz Bırakanlar ödül töreninin açılış konuşmasını ise İz Gazete Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal yaptı. Elazığ’da yaşanan depreme vurgu yapan Kartal, “Dilerdik ki ağız dolusu güleceğimiz bir gecede buluşalım ama kalbimiz Elazığ’da… Depremde yaşamını yitirenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum. Yarın gazetemiz ‘İzmir seferber oldu’ manşeti ile bayilerde olacak, İzmir’den Elazığ’a uzatılan her elin sesi olacağımızı da bilmenizi isterim.” diye konuştu.

İZ BIRAKAN GAZETE

Bundan 4 yıl önce ‘İzmir değerlerinin’ izi kalsın diye düşünülerek kurulan İz Gazete’nin 26 Ağustos 2019’dan itibaren günlük olarak yayın hayatına devam ettiğini belirten Kartal, “Açıkçası kısa denilebilecek bir sürede ve hemen hemen olanaksızlıklar içerisinde mücadele ederek, 3 buçuk yılın sonunda 16 kişilik bir ekiple günlük yayınlanan bir gazeteye dönüşeceğimizi tahmin edemezdik.Günlük gazete olarak devam etme kararı aldığımızda, arkamızda büyük holdingler, cebimizde atadan dededen kalma yüklü sermaye olmadığından ötürü, bizim için iki şey söylendi. Hatta yüzümüze söylendi. Birincisi; ‘Büyük cesaret, çok cesursunuz’, ikincisi; ‘Olacak iş değil, siz delisiniz’. Buradan ifade edeyim, ikisi de değiliz. İzmir gibi, okuma oranlarının en yüksek olduğu yerlerin başında gelen bir şehirde, İzmir değerleriyle barışık günlük gazetelerin sayısının az olmasını, tirajlarının düşük olmasını içimize sindiremedik. Dedik ki; eşitlik, özgürlük, barış, kardeşlik, bağımsızlık, laiklik, dayanışma, huzur, aşk gibi değerleri vurguladığımız sayfalar yaparsak, bir süre sonra İzmir’e iz bırakan bir gazete haline gelebiliriz.” ifadelerini kullandı.

‘ÇİZGİMİZDEN ŞAŞMAYACAĞIZ’

5 aydır günlük olarak yayınlanan İz Gazete’nin henüz başında olduğuna vurgu yapan Kartal, “İnanın çok çalışıyoruz, İzmir’e layık olmaya gayret ediyoruz. Hem 4 yıl, hem de 5 ay için, hem bu salonda olan sizlere, hem de çeşitli sebeplerle olamayan tüm dostlarımıza ve okurlarımıza teşekkürü borç bilirim. Günlük yayına başlarken yaptığımız lansmanda da söyledim. Bize ‘Bu zor koşullarda nasıl ayakta kalacaksınız?’ diye soruluyor. Tekrar ediyorum. Beklemiyoruz, beklemeyeceğiz. Mücadele edeceğiz, gazetecilik yapacağız, İzmirlilerin yanında duracağız ve çizgimizden asla şaşmayacağız.” şeklinde konuştu.

‘TARAF OLACAĞIZ’

Etkinlik için kutlama mesajları gönderen herkese teşekkür eden Kartal, CHP Genel Başkanı ve İzmir Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu’na ayrıca teşekkür ettiğini belirterek, “Onun da vurguladığı üzere; ‘İnanıyorum ki genç gazeteciler Türkiye’nin önünü açacaktır’. Evet, bu karanlık devrin bitmesi için mücadele edeceğiz. ‘Deprem vergileriyle duble yol yaptık’ diyen pişkinliğin sona ermesi için taraf olacağız. Kendi geleceğimizi, ülkemizin aydınlık yarınlara kavuşması mücadelesinin kader ortağı yapacağız. Bizler de inanıyoruz ki, bir gün bu ülkede özgürce gazetecilik yapılabilecek. İnsanlar düşüncelerini özgürce ifade edebilecek.Bu konuda tarafız, netiz, sizlere yoldaşız. Sizin de bizleri yalnız bırakmayacağınızı biliyoruz.” açıklamasında bulundu.

‘YALNIZ OLMAYACAĞIZ’

Fransız şair Louis Aragon’un ‘Gerçekliğin Boyutları’ isimli kitabının arka kapağında yazan, ‘İnsanın insanca sözüne ve onun bülbülleri bile susturabilecek orkestrasına katılma yürekliliğini gösterecek hayli insan var...’ sözlerine atıfta bulunan Ümit Kartal, “Evet, hiçbirimiz yalnız değiliz. Burada yalnız değiliz. Elazığ’da yalnız değiliz. Yarın da yalnız olmayacağız. Karanlığın en yoğun olduğu anlar, aydınlığa en yaklaştığımız anlardır. Dayanışmamızın, birlikteliğimizin, umutlarımızın ve mücadelemizin izi kalsın… Hepinize tekrar çok teşekkür ederim.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

İz Gazete Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal’ın konuşmasının ardından, güncel bir kent hafızası oluşturmak amacıyla İzmir için çaba gösteren kişi ve kurumlara yönelik verilen İz Bırakanlar ödül törenine geçildi.

‘MENEMEN’DE YAŞASIN’

İz Bırakanlar 2019’un İlk ödülü, Menemen’de bulunan ve Berlin Duvarı’na benzetilen Göl Park’ın Asarlık kapısını dezavantajlı gruplara açan Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’a verildi. Aksoy, belediye başkanı seçildikten sonra ilk olarak bu kapılardan birine Musa Anter, diğerine Deniz Gezmiş adını vererek kamuoyunda çok büyük bir yankı uyandırmıştı. Toplumsal barışı ve kardeşliği yeniden anımsatan, bunun mümkün olduğunu herkese gösteren Aksoy’a ödülünü, İz Gazete Sayfa Sekreteri Vedat Araz verdi. Serdar Aksoy, ödül konuşmasında, “Elazığ’da yitirdiğimiz canlara çok üzülüyoruz ama bugün dostların arasındayız, güneşin sofrasındayız. Ya hep beraber ya hiç birimiz diyoruz. Bu yüzden Deniz Gezmiş ve Ape Musa (Musa Anter) çok önemliydi. Biz de onların Menemen’de yaşamasını çok istedik. Ödül için herkese çok teşekkür ediyorum, var olun” dedi.

‘İBRETİN ÖYKÜSÜ’

İkinci ödül, İzmir ili sınırları içerisinde ‘kent suçu’ olarak tanımlanan yapı ve alanları gösteren coğrafi bilgi sistemli çevrimiçi bir ‘Kent Suçları Haritası’ hazırlayarak, kent için mücadele veren TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu’na verildi. Kurul Başkanı Melih Yalçın’a ödülünü İz Gazete editörü ve köşe yazarı Asya Yaşarikiz verdi. Melih Yalçın, aldıkları ödülün aslında bir başarısızlık öyküsü olduğunu belirterek, “30 yıllık yaptığımız çalışmaları, kentte engelleyemediğimiz suçları Kent Suçları Haritası’na işledik. Aslında bunlar herkese ibret olsun diye çekilmiş bir fotoğrafın öyküsüdür. Bu haritanın daha da büyümemesi için hepimize düşen görev var. Bu çalışma bu saatten sonra artık siyasi bir çalışmadır. Hepinizi kentimizi, doğamızı, tarihimizi, kültürümüzü korumak için birlik beraberliğe davet ediyorum” diye konuştu.

‘GRUP YORUM’A İTHAF’

Üçüncü ödül, KHK ile kapatılan tek tiyatro olan Yenikapı Tiyatrosu ve İzmir Halk Tiyatrosu emekçisi Nazlı Masatçı oynadığı bir oyunda aldığı rolden ötürü 2019 yılında tutuklandı ve 6 ay cezaevinde kaldı. ‘Tiyatro tutsak edilemez’ diyenler adına Nazlı Masatçı’ya verilen ödülü, İz Gazete muhabiri ve yazarı Tugay Can takdim etti. Nazlı Masatçı konuşmasında, “Ödülümü, halkın sözünü saz etmiş, bunca yıldır bize ezgileri ile yol arkadaşlığı etmiş bir müzik grubu adına almak istiyorum. Haklı talepleri var ve maalesef cevap alamamaktalar. Ölüm orucunun bugün 220’nci günündeler ve geçmişten günümüze baskılarla devam ediyorlar. Ama biz yılmayacağız, ben bugün nasıl buradaysam biliyorum arkadaşlarım da şarklıları ve türküleriyle burada olacaklar. Grup Yorum halktır, susturulamaz” ifadelerini kullandı.

‘DELİ GÖMLEĞİNİ YIRTACAĞIZ’

Dördüncü ödül, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile imzalanan toplu iş sözleşmesi ile yüzde 72’lik rekor zam oranına imza atan, belediyede çalışan 5 bin 740 memurun örgütlü bulunduğu Tüm Bel-Sen İzmir 1 Nolu Şube’ye verildi. Sendika adına ödülü Tüm Bel-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Anıl Kaçar aldı. Kaçar’a ödülünü İz Gazete Sayfa Sekreteri Selda Meşe verdi. Anıl Kaçar, yaptığı ödül konuşmasında, “17 yıllık karanlığı anlatmaya çok gerek yok ama bu karanlığın karşısında saf tutanları çok fazlaca anlatmamız gerekiyor. Bu karanlığın tam karşısında hakikat ısrarında olan, emek ve demokrasi mücadelesinde bizimle taraf olan İz Gazete’ye çok sonsuz teşekkür ediyoruz. KESK, Tüm Bel-Sen kolektif aklın bir ürünüdür. Tarihimizde karanlıklara karşı koymak vardır. OHAL, KHK, kayyum düzenine karşı çıktık ve karşı çıkmaya devam edeceğimize de söz veriyoruz. Memleketin üzerine giydirilmeye çalışılan deli gömleğini hep beraber yırtacağız.” diye konuştu.

ÇOCUK KENTİNE ÖDÜL

Beşinci ödül, stratejik planını Bayraklı’yı dünyaya örnek bir ‘çocuk ve gençlik kenti’ olarak geliştirmek üzere kurmasından ve düzenlediği etkinlikler ve hayata geçirdiği uygulamalar ile başta yoksul ailelerin çocuklarına yönelik kapsamlı bir çalışma yürütmesinden dolayı Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’a verildi. Sandal’a ödülünü İz Gazete Editörü Nil Kahramanoğlu takdim etti. Başkan Sandal, “Bir eğitimci olarak gençlik ve çocuk ödülünü almak benim için son derece önemli. Bu ödülü Bayraklı Belediyesi adına, bürokratlarımız ve emekçi dostlarımız adına alıyorum. Hepinize çok teşekkür ediyorum” dedi.

KADINLAR DİRENİYOR

Altıncı ödül, Şili’den doğan ve tüm dünyaya yayılarak, giderek artan kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla başlatılan Las Tesis dansını İzmir’e taşıyarak, kadın mücadelesine verdikleri katkılardan dolayı İzmir Kadın Platformu ve Kadın Meclisleri’ne verildi. Platform adına ödülü alan Meryem Yıldırım ve Hilal Susuz’a, ödüllerini İz Gazete Editörü Tuğçe Kaş sundu. Hilal Susuz ödül konuşmasında, “Dünyada her yerde kadınlar direniyor. Las Tesis dalga dalga her ülkede bu mücadelenin sembolü oldu. Kadınlar anlatılanın aslında bizim hikayemiz olduğunu gördü. İstanbul’dan Konya’ya, İzmir’den Düzce’ye kadınlar bir araya geldi. Şimdi mücadelemizi büyütme zamanı. İstanbul’da 9 Şubat tarihinde İstanbul’da Kadın Meclisi’nde bir araya geliyoruz. Tüm kadınları mücadele etmeye çağırıyoruz. Bu ödülü, Kadın Meclisleri olarak yıllardır davalarını takip ettiğimiz aileler ve ülkenin dört bir yanındaki mücadele arkadaşlarımız için alıyoruz. Hiçbir kadın asla yalnız yürümeyecek, yaşasın örgütlü mücadelemiz” diye konuştu. Merve Yıldırım ise, “Bu dans, kadınlar bir araya geldiğinde ne kadar güçlü olduklarını ve kadınların erkek egemen sisteme karşı ne kadar güçlü mücadele edebildiğinin göstergesiydi. Bu dans ile erkek devletinin bizlere biçtiği kadınlık rollerini reddetmiş olduk. Bu ödülü ‘Yaşamak istiyorum’ diyerek katledilen tüm kadınlar adına alıyorum. Ayrıca, kayyum rektörün şantiye alanına çevirdiği Ege Üniversitesi’nde traktörün altında kalarak hayatını kaybeden Sezen Zambak adına alıyorum.” dedi.

METİN ZAMBAK: ‘ADALETİ UYGULAYIN’

Yıldırım, Sezen Zambak’ın babası Metin Zambak’ı da sahneye davet etti. Baba Zambak, “Adaleti uygulayanlara seslenmek istiyorum. Kamuoyunun vicdanını yaralayan o kadar dengesiz kararlar alıyorlar ki, mağdur olanların yeniden ve yeniden mağdur olmalarına, suçluların ise ellerini kollarını sallayarak dolaşmalarına sebep oluyorlar. Adaleti adalet gibi uygulamalarını ve insanlara umut vermelerini rica ediyorum” şeklinde konuştu.

DEMOKRASİYE ÖDÜL

Yedinci ödül, 31 Mart Yerel Seçimleri’nde Çiğli Belediye Başkanı seçilmesinin ardından makamını mahallelere taşıyarak, kentin sorunlarını vatandaşlarla konuşan,  mahallelerde sandıklar kuran ve ‘şafak mesaisi’ adını verdiği uygulama ile doğrudan demokrasinin gelişmesine katkılarından dolayı, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’ye verildi. Gümrükçü’ye ödülünü İZ WEB TV sorumlusu Doğan Beyazgül takdim etti. Gümrükçü ödül konuşmasında, “Bu akşam ödül alan arkadaşlar da gösterdi ki İz Gazete toplumsal anlamda bir çatı oldu. İz gazete sayesinde insanlar demokrasi aşklarını, özgürlükleri daha iyi bir şekilde yaşayıp anlatabiliyorlar, biz de İz Gazete’ye teşekkür ediyoruz” dedi. Ödülün layık görüldüğü uygulama hakkında bilgi veren Gümrükçü, “Bu bir katılımcı demokrasi uygulamasıdır. Çiğli’de masamızı, sandalyemizi, çay kahve makinamızı alarak makamımızı sokaklara taşıdık ve vatandaşlarımızla bire bir görüşme yaptık. Yaklaşık 8 bin kişi ile bir araya geldik. Aynı uygulamayı Nisan ayı itibari ile tekrar başlatıyoruz. Mahallelere sandıklar koyduk 2 bin üzerinde vatandaş sorunları yazarak ve anket doldurarak sandığa attı ve yerinde sorun tespitleri yaptık. Sabah 6 ile 9 arasında mahallerimizi başkan yardımcılarımızla birlikte muhtarlarımızın öncülüğünde geziyoruz. Sorunları yerinde tespit ediyoruz. 2020 yılında da yeni uygulamaları devreye sokacağız. Başkanlıkta bir oda yapacağım kendime ‘Şeffaf Oda’ olacak. Günün belirli saatlerinde belediye başkanı olarak vatandaşları makamımda bire bir dinleyeceğim. Bunun gibi uygulamalarla katılımcı ve toplumcu belediyecilik yapmaya sizden aldığımız güçle devam edeceğiz” açıklamalarında bulundu.

‘KRAL ÇIPLAK DİYECEĞİZ’

Sekizinci ödül, YSK’nın 31 Mart Yerel Seçimlerini İstanbul’da yeniletme kararı almasının ardından başlattığı ‘Demokrasi Nöbeti’ ile tüm Türkiye’ye örnek olan, demokrasi için verdiği mücadeleden dolayı İzmir Barosu’na verildi. Ödülü, İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel’e, İz Gazete Editörü Yağız Barut takdim etti. Başkan Yücel, ödülünü yönetim kurulu üyeleri ile birlikte aldı. Yücel, ödül konuşmasına Nazım Hikmet’in ‘Ellerinize ve Yalana Dair’ şiirinden bir alıntı ile başladı. Yücel, “Demokrasi çağrısı yaptık diye ödüle layık görmüşler sağ olsunlar. Keşke, bu tür çağrılara ihtiyaç duyulmayan bir ülkede yaşıyor olsaydık. Keşke yalanlar ortada olmasaydı. Keşke çocuklarımıza özgür, demokrat, yaşanabilir bir ülke bırakabilseydik. Ama böyle karanlık zamanların söz söyleyenlere, ‘kral çıplak’ diyenlere, yalan söylemeyenlere ihtiyacı var. İşte o yüzden İz Gazete var, işte o yüzden İzmir Barosu var ve biz söz veriyoruz; asla vazgeçmeyeceğiz, asla geri durmayacağız. Ödül verenlere çok teşekkür ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

HALUK LEVENT’E ÖDÜL

Dokuzuncu ödül ise, 18 Ağustos’ta başlayan ve dört gün boyunca devam eden İzmir yangınlarının ardından sosyal medyadan yaptığı çağrı ile İzmir’in yanan alanlarına can olan, 9 farklı sanatçının katılımı ile Orman İzmir Konserinin düzenlemesine yol açan Haluk Levent’e layık görüldü. Başka bir programı olduğu için ödül törenimize katılamayan ünlü sanatçı Haluk Levent bir video ileizleyicilere seslendi. İzmir’e ilk geldiğinde İz Gazete’ye teşekkür ziyaretinde bulunarak ödülünü alacağını açıklayan Levent’in ödülü emaneten İzmir’in en genç sorumlu yazı işleri müdürü olan İz Gazete Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Ceren Duman’a takdim edildi. Geceye video görüntüsü ile katılan sanatçı Haluk Levent ise şu mesajı paylaştı: “Sevgili dostlarım şu saate kadar Elazığ’daki deprem koordinasyonunda görev alıyorum ve yönetiyorum. Her saniyem, her anım bütün AHBAP’ların Elazığ’daki durumları ile ilgili o yüzden gelemedim. Ancak İz Gazete’nin bu ödül töreninde keşke bulunabilseydim. Biz AHBAP’lar olarak çalışmaya devam edeceğiz, hiçbirinizi utandırmayacağız. Sağ olun, var olun”

İZ BIRAKAN KONSER

Ödül törenin ardından ise etkinliğimiz, muhteşem sesi ve yorumuyla Halk Müziği sanatçısı Oğuz Aksaç konseri ile devam etti. Ünlü sanatçı Anadolu’nun farklı yörelerine ait eserleri seslendirdi. Yorumuyla herkesten tam not alan Aksaç’a izleyenler de eşlik etti.