Evrensel'de sarı basın kartları iptal edildi

Evrensel gazetesinde Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, yazı işleri müdürü, haber ve sayfa editörleri, muhabirler ile Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı ve Evrensel Gazetesi Haber Müdürü Yardımcısı Gökhan Durmuş'un sarı basın kartları iptal edildi. CHP Milletvekili Utku Çakırözer karara tepki göstererek, "Bu, basın özgürlüğüne en büyük darbe" dedi.


Evrensel'de sarı basın kartları iptal edildi

Basın İlan Kurumu’nun Evrensel gazetesine reklam kesme cezası uygulamasının ardından şimdi de çalışanlarının basın kartları iptal edildi. İptal edilen kartlar arasında; Ankara’dan sürekli basın kartı sahibi ve Türkiye Gazeteciler Sendikası adına Basın Kartları Komisyonu’nda görev yapmış olan Sultan Özer, sürekli basın kartı sahibi Fevzi Argun, gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, yazı işleri müdürü Şengül Karadağ Bayhan, haber editörü Vural Nasuhbeyoğlu, sorumlu yazı işleri müdürü Görkem Kınacı, sayfa editörü İskender Bayhan, haber redaktörü Şükrü Taş, foto muhabiri Sevil Atar ve muhabir Şerif Karataş, Derya Dursun, Ercüment Akdeniz, Elif Ekin Saltık, Elif Görgü, Emine Uyar, Mehmet Özer, Özer Akdemir’le gazetenin yazarı Erol Aral’ın basın kartları yer aldı.

ENDİKA BAŞKANININ KARTI DA İPTAL, GEREKÇE YOK

Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı ve Evrensel Gazetesi Haber Müdürü Yardımcısı Gökhan Durmuş da basın kartı iptal edilenler arasında. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın “Basın Kartı Sorgulama” bölümüne baktıklarında kartlarının karşısında “iptal edildi” ifadesini gören gazeteciler, önceki gün Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Basın Destek Hattı’nı aradı. Ancak gün boyu telefona yanıt veren olmadığı için kartların iptal gerekçeleri de öğrenilemedi.

Basın kartının yenilenmesi için başvuru yapmış olan ve uzun süredir bekleyen pek çok başka gazetecinin de basın kartlarının iptal edildiği öğrenilirken basın kartı iptal edilen gazeteci sayısının kaç olduğu da henüz bilinmiyor.

‘İPTAL KARARI GERİ ALINMALI’

CHP’nin gazeteci kökenli milletvekili Utku Çakırözer, yenilenen basın kartı başvuruları 1 yıldır bekletilen gazetecilerin ellerindeki mevcut basın kartlarının gerekçesiz bir şekilde iptal edilmesine tepki gösterdi. Çakırözer, “Başvurusu bekletilen gazetecilerin ellerindeki mevcut basın kartları da gerekçesiz bir kararla iptal edildi. Gazeteciler fiilen kartsız bırakılıyor. Evrensel Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat dahil neredeyse tüm kadrosunun, Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Gökhan Durmuş’un, Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral’ın basın kartlarının iptal edilmesinin gerekçesi ne? Gazeteciler; mesleklerini yapmak, halka gerçekleri aktarmak için mecbur bırakıldıkları basın kartından fiilen mahkum bırakıldı. Turkuvaz Kart için daha ne kadar bekletileceklerini bilmeyen gazeteciler ellerindeki Sarı Basın Kartı’ndan da oldu. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı sorularına yanıt vermiyor. Yeni kart için yaptıkları başvurunun ne zaman sonuçlanacağı bilinmiyor. Bu sürede mesleklerinin gereklerini nasıl yerine getireceklerini bilmiyorlar. Meclis’e giremiyorlar. Pek çok davayı, sokaktaki etkinlikleri izleyebilmeleri basın kartı taşımalarına bağlı. Bu, basın özgürlüğüne en büyük darbe” dedi.

‘BELİRSİZLİK GİDERİLMELİ’

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na çağrı yapan Çakırözer, “Bu belirsizlik bir an önce giderilmeli. Kart iptallerinden geri adım atılmalı ya da Basın Kartı Komisyonu bir an önce toplanarak yeni basın kartı başvurularının tamamını karşılamalı. Bu belirsiz sürecin nasıl atlatılacağı ile ilgili net bir açıklama yapılmalı” dedi. Gazetecilerin zaten giderek ağırlaşan koşullarda haber yapmaya çalıştığını ifade eden Çakırözer, “Basın kartı, basın ve ifade özgürlüğünün baskı altına alınması için daha fazla araç haline getirilmemeli” ifadelerini kullandı.

GAZETECİLERİN KARTLARINI GAZETECİLER VERSİN

Çakırözer, “Daha önce bazı gazete ve gazetecilere basın kartı verilmemesi yönünde bir liste oluşturulduğu iddia edilmişti. Bugün kartları iptal edilen yüzlerce gazeteci derhal kart sahibi olamazsa söz konusu ambargo iddiaları da doğrulanmış olacak” diye konuştu. Basın kartlarının basın meslek örgütlerinden oluşan bağımsız bir kurul tarafından verilmesi yönünde talebin yıllardır dile getirildiğini belirten Çakırözer, “Son yaşananlar gösterdi ki gazetecilerin kartlarını artık gazeteciler hazırlamalı. Kart taşımanın koşulları yine gazeteciler tarafından belirlenmeli” dedi.

ÇGD’DEN TEPKİ: İLETİŞİM BAŞKANLIĞI SUÇ İŞLİYOR

Çağdaş Gazeteciler Derneği de kart iptallerine tepki gösterdi. Yazılı açıklamada, “İletişim Başkanlığı yetkilileri, Anayasa ve yasalara aykırı şekilde, hiçbir gerekçe sunmaksızın çok sayıda meslektaşımızın basın kartını iptal ederek açıkça suç işlemiştir” denildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2019 yılının Haziran ayında gazetecilerin sorusu üzerine verdiği, “Size ayar vermek gerekirse zaten İletişim Başkanlığımız o işi görür” sözlerinin hatırlatıldığı açıklamada, “İletişim Başkanlığı’nı, devlet mekanizması içinde basınla ilgili üst bir kuruluş olmaktan çıkartıp, gazetecilere ‘ayar veren’ bir yapıya dönüştürdükleri itirafında bulunanlara, yasalara aykırı bu işlemlerin geri çekilmesi uyarısında bulunuyor ve ne gazeteciliğin ne gazetecilerin kimsenin keyfine göre ayar çekeceği, eğleneceği bir meslek olmadığını hatırlatıyoruz. Basın emekçilerini yönelik bu hak gaspına karşın basın kuruluşu sahibi ve yöneticilerinin sessizliklerini de not ettiğimizi bildiriyoruz” denildi.