MİLLİ EĞİTİMİN İZMİR KARNESİ: BAKAN SINIFTA KALDI”

CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, İzmir’in ilk ve ortaokullarının durumunu Meclis gündemine taşıdığı soru önergesine Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıt geldi. Polat “İzmir’e Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gönderilen ödenek son iki yılda %60 azaldı. Yani her 5 okuldan 3’ü bütçe yetersizliğinden dolayı yenilenemiyor. ” dedi.


MİLLİ EĞİTİMİN İZMİR KARNESİ: BAKAN SINIFTA KALDI”

“HER 5 OKULDAN 3’Ü BÜTÇE YETERSİZLİĞİNDEN YENİLENEMİYOR”

Polat “İzmir’in Buca İlçesi Belenbaşı Mahallesi’nde yenilenmesi amacıyla yıkılan okulda öğrenim gören öğrencilerin cami avlusuna kurulan konteynerlerde ve cami müştemilatında öğrenimlerine devam etmesine Bakanlık, ‘Mevcut binanın yıkılıp yerine yenisi yapılıncaya kadar, eğitim öğretimin aksamaması ve öğrencilerin mağdur olmaması için mahalli ve yerel imkânlarla Buca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce gerekli önlemlerin alındığı’ cevabını verdi. Alınan önlem müştemilat ve cami avlusuna kurulan konteynerlerde eğitim ve öğretime devam etmek midir? Evlatlarımızın yeterli donanıma sahip okullarda öğrenim görmesini beklerken, cami avlularına kurulan konteyner ve müştemilata mahkûm edilmesi, Atatürk ilkeleri ve İnkılapları doğrultusunda çağdaş bilim ve eğitim esaslarına aykırıdır. Ancak ne yazık ki bu vahim tabloyu gözler önüne serecek bir cevap geldi. Bakanlık verdiği lakayt cevapta Milli Eğitim Bakanlığı’nın internet sitesinin nasıl kullanılacağı hakkında bilgiler vermiştir, öncelikle kendisine teşekkür ederiz. Bakanlık tarafından İzmir’e 2016 yılında 15.001.000 TL, 2017 yılında 22.745.000 TL, 2018 yılında 9.875.500 TL, 2019 yılında ise 9.807.500 TL büyük onarım ödeneği gönderilmiş. İzmir’e Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gönderilen ödenek son iki yılda %60 azalmış. Yani her 5 okuldan 3 ü bütçe yetersizliğinden dolayı yenilenemiyor.” dedi.

“24 OKULDAN SADECE 1 OKULUN YAPIMI TAMAMLANDI 28.270 ÖĞRENCİ YOLLARDA”

Polat “İzmir Valiliğince konuya ilişkin olarak; İzmir’deki 24 okulun (ilkokul ve ortaokul) yıkımının yapıldığı, 23 okulun yapımının devam ettiği, 1 okulun ise yapımının tamamlanarak eğitim öğretimin hizmetine sunulduğu belirtilmektedir. İzmir ilinde 2015-2019 yılları arasında Temel Eğitim Kurumları Yapım Programı kapsamında 61 proje (1.049 derslik) tamamlanarak eğitim öğretimin hizmetine sunulmuş olup 31 projenin (698 derslik) yapımı ise devam etmektedir. Ayrıca taşımalı eğitim kapsamında İzmir’de 28.270 öğrenci yaşadıkları bölgede okul olmadığı gerekçesiyle taşınmaktadır. Okulların yenilenme sürecinin yeni eğitim-öğretim yılına yetişmemesi ve öğrencilerin gerekli donanımdan mahrum, sağlıksız ve niteliksiz koşullarda eğitim alması kabul edilemez.” dedi.