Kani Beko'nun emeklilerin durumu ile ilgili isyanı!

CHP’li Beko “Türkiye'de emekli yurttaşlarımızın çok zor koşullarda yaşadıklarını hepimiz biliyoruz. Akşamları, hava karardıktan sonra siz pazar yerlerine gidin, o pazar yerlerinde kendisini kimseye göstermeden pazar artıklarının nasıl toplandığını, 1.000 liranın altında maaş alan emeklilerin durumunu orada göreceksiniz.”


Kani Beko'nun emeklilerin durumu ile ilgili isyanı!

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko’nun TBMM Genel Kurulu’nda İYİ Parti’nin vermiş olduğu grup önerisi üzerine yapmış olduğu konuşmayı ekte bilgilerinize sunuyoruz.

“Emeklilerimiz yaşamı boyunca çalışan, üreten, alın teri döken, bu ülkeye vergi veren, prim ödeyen ve bu çabanın ve emeğin karşılığını emekli olduğunda hak ettiği biçimiyle alması gereken yurttaşlarımızdır.

Ülkemizde, 2019 Eylül itibarıyla 12 milyon 896 bin emekli yurttaşımız bulunmaktadır.

Ne yazık ki; 12 milyon 896 bin emeklinin yaklaşık 8 milyonu açlık sınırı altında ücret alıyor.

  • 847 bin emekli 1000 tl ya da altında aylık almaktadır.
  • 248 bin emekli 1000 tl ile 1100 tl arasında aylık almaktadır.
  • 220 bin emekli 1100 tl ile 1200 tl arasında aylık almaktadır.
  • 6 milyon 850 bin emekli 2000 tl’nin altında aylık almaktadır

Ekim 2019 hesaplamalarına göre dört kişilik ailenin açlık sınırı 2.058 tl’dir ve emeklilerimiz açlık sınırı altında yaşamaya çalışmaktadır.

Geri kalanı ise yoksulluk sınırı altında yaşıyor.

5 milyon emekli ikinci bir işte çalışıyor veya iş arıyor.

Bugün asgari ücretle çalışan bir işçiye, emekli olduğunda 850 lira gibi açlık sınırı altında bir maaş bağlanacak.

Emeklilerimizin maddi koşullarının iyileştirilmesi ve yaşamlarını kolaylaştırıcı düzenlemelerin ivedilikle uygulamaya konulması anayasal güvence altına alınmış olan sosyal devlet ilkesinin bir gereğidir.

EYT sorunundan hareketle Türkiye’de emeklilik yaşı ve koşulları herkes için gözden geçirilmeli, ülke gerçeklerine uygun, makul ve hakkaniyetli yeni bir sistem inşa edilmelidir.

Emeklilik yaşının kademeli artışına derhal son verilmeli, emeklilik yaşı, tüm yurttaşlar için ülke gerçeklerine uygun bir seviyeye çekilmelidir.

Özellikle ağır, tehlikeli ve yıpratıcı işlerde çalışanlara özel emeklilik koşulları oluşturulmalı, mevcut “fiili hizmet süresi zammı” uygulaması geliştirilmeli ve yaygınlaştırılmalıdır.

Ayrıca Türkiye’deki 12 milyon emeklinin ekonomik, demokratik, siyasi ve sosyal haklarını korumak adına Avrupa’da olduğu gibi sendikalı olmalarının önü açılmalı ve gerekli yasal düzenlemeler derhal yapılmalıdır.

Avrupa standartlarında anayasal hakları olan, sendikal hak ve özgürlüklerin çalışanların emekli olduktan sonra da devam etmesi ve grevli, toplu sözleşmeli sendikal haklarının olabilmesi için hazırlamış olduğum ve TBMM başkanlığına sunduğum kanun teklifinin ivedilikle kabul edilmesi gereklidir.

Emekliler Türkiye’de kamunun üstlenmediği fakat aile yaşantısında küçülen ve çekirdek aileye dönüşen toplumsal yapıda, dayanışmanın merkezidir.

Emekli maaşları kıt kanaat geçinen emeklilerin kendi yaşamlarının sürdürmelerinin aracı olmanın yanında, emeklilerimizin çocuklarının, torunlarının ve bakmakla yükümlü olduklarının da en temel gelir kaynağıdır.

Emekli maaşları artan enflasyonla kuşa dönmüştür. İnsanımız intihar dışında yol bulamaz hale gelmiştir. Toplumsal bir yıkım yaşanmaktadır.

Saraylarda yaşayıp kendini harikalar diyarında görenler dışındakiler  için gündelik yaşam bir zulüm dünyasına dönüşmüştür. 

2000 yılı öncesi emekli olanlarla 2000 yılı sonrası emekli olanların arasında oluşan maaş farkını kamuoyuna açıklayamadınız, biz de bunu anlayamadık. 19 yıldan bu yana ödenmeyen maaş farklarının derhal emeklilere ödenmesi gereklidir. Bu eşitsiz ve de adaletsiz uygulama aynı zamanda anayasaya da aykırıdır.

Bu nedenle intibak konusunun acilen düzenlenmesi ve emeklilerimize hak ettikleri gibi bir yaşam standardının sağlanması gereklidir.