Karaburun’un Keçi Peyniri üreticiye para, tüketiciye sağlık kazandırıyor

Karaburun Belediyesi Keçi Peyniri Mandırası, ilçeye özgü peynirleri marka hâline getirmek için kolları sıvadı. Üreticiden keçi sütünün litresini 3TL’den alan Belediye, piyasa yapıcısı konuma sahip olurken, yerel kalkınmanın özgün bir örneğini sergiliyor.


Karaburun’un Keçi Peyniri üreticiye para, tüketiciye sağlık kazandırıyor

Karaburun Belediyesi, ilçedeki kıl keçisi yetiştiriciliğinin artırılması ve bölgeye daha fazla katma değer yaratması amacıyla kurduğu Keçi Peyniri Mandırası’nın üretim kapasitesini artırıyor. Mandırada üretilen yarımadaya özgü taze ve salamura sepet keçi peynirinin, beyaz peynirin ve lor peynirinin marka hâline getirilmesi için de çalışmalar hızlandırıldı.

Keçi peyniri çeşitlerinin Karaburun Merkez, Mordoğan ve Eğlenhoca satış yerleri ile daha fazla vatandaşa ulaşmasını sağladıklarını belirten Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan,  İzmir’de de en kısa sürede satış yeri açmayı planladıklarını söyledi. 

 

LİTRESİ 3 TL’YE ALINIYOR

 

Üreticilerin sütlerini, piyasada fiyatının üzerinde satın aldıklarını vurgulayan Erdoğan, litresini 3 TL’ye aldıkları sütleri, belediyenin mandırasında işleyerek ürün haline getirdiklerini kaydetti. 

İlkay Girgin Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı: 

“Belirlediğimiz 3 TL’lik fiyat, sadece süt aldığımız çiftçimizin yüzünü güldürmüyor. Yarımadadaki diğer üreticiler için de bir tür piyasa yapıcısı işlevi görüyoruz. Mandıramız ilçemize özgü olan ve kaybolmaya yüz tutan keçi peyniri çeşitlerinin hijyenik koşullarda üretimi, paketlenmesi ve pazarlanmasını sağlıyor. İzmir Kalkınma Ajansı’nın Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan proje, Karaburun Belediyesi tarafından, Eğlenhoca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortaklığı ve Karaburun Kaymakamlığı ile Karaburun Kent Konseyi’nin iştirakçiliğiyle tamamlandı. Laktoz oranı ve yüksek proteinlere sahip olması nedeniyle anne sütüne en yakın besin ögelerini içeren keçi sütünü, çocuklarımız başta olmak üzere her yaştaki yurttaşımıza sunmayı hedef olarak belirledik.” 

Mandırada üretim içerisinde mühendis, gıda teknikeri ve işçi olmak üzere tüm çalışanların kadınlardan oluştuğunu, kadın istihdamını desteklediklerini belirten Başkan Erdoğan, okullarla da işbirliği içine girdiklerini, öğrencilerin mandıraya gelerek çiftliklerden alınan sütün nasıl işlendiğini yaşayarak öğrendiklerini sözlerine ekledi. 

 

KOPANİSTİ PEYNİRİ DE ÜRETİLECEK 

Karaburun Belediyesi Keçi Peyniri Mandırası’nın halen 4 ton olan günlük süt işleme kapasitesi, 2020 yılında 5 tona çıkarılacak. Salamura, taze peynir, beyaz peynir ve lor peyniri üretilen mandırada 2020 yılı üretim planlamasına göre tulum peyniri ve sadece Karaburun’a özgü kültürel bir miras olan kopanisti peyniri üretilecek. Kopanisti peyniri, keçi sütünden yapılan sepet peynirinin peynir suyundan elde edilen lorun, yoğurulması ve fermante edilmesiyle üretilecek. 

Karaburun’un keçi sütüne ilçenin dağlarındaki kekik, adaçayı, kenger, başparmak otu, turp otu, bağ sarımsağı, arapsaçı, karabaşotu gibi doğal bitkilerin lezzet verdiğini belirten İlkay Girgin Erdoğan, mandırada üretilen  peynir çeşitlerinin sağlıklı ve doğal beslenmek isteyenlerle, peynir sevenlerle buluşmaya hazır olduğunu iletti.