CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan'dan Muhtarlar Günü Mesajı

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Ednan Arslan 19 Eylül Muhtarlar Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.


CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan'dan Muhtarlar Günü Mesajı

Muhtarlık müessesesinin demokrasi kültürünün vazgeçilmez ve en önemli unsurlarından biri olduğunu ifade eden Arslan açıklamasında şu görüşlere yer verdi. 

 

“190 yıldır halkın hizmetinde

 

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ifade ettiği gibi muhtarlar demokrasinin temel taşıdır.  Demokrasi kültürümüzün vazgeçilmez ve en önemli unsurlarından biri olan Muhtarlık Kurumu 19 Ekim 1829 tarihinden bu yana, 190 yıldır halkımıza ve ülkemize büyük bir özveri ile hizmet vermektedir. Muhtarlar vatandaşlarımızın çaldığı ilk devlet kapısıdır, devlet ile vatandaş arasında hizmet ve gönül bağıdır. Toplumsal dayanışmanın, bir arada yaşama kültürünün öncüsüdür. Muhtarlıklar görev ve sorumluluk sınırları içinde olsun ya da olmasın hayatın her alanında mesai mefhumu olmadan vatandaşlarımıza hizmet vermektedir.

 

Ülkemizde toplam 50 bin 251 mahalle ve köy muhtarı bulunmaktadır. Bu muhtarlarımızdan 1088’i kadındır, kadın muhtarlarımızın sayısının artması demokrasilerin temelini oluşturan temsilde eşitlik ilkesi açısından önem arz etmektedir. Bu sayının daha da artması gerektiği ortadadır. 

 

Muhtarların iş yükünü hafifletmek için ek ödenek sağlanmalıdır

 

Muhtarlıkların iş yükü ve hizmet verdiği nüfus homojen bir yapıya sahip değildir. 15-20 kişinin yaşadığı köy ya da mahalleler olduğu gibi nüfusu ilçe düzeyinde olan 30-35 bin kişinin yaşadığı mahallelerimizde bulunmaktadır. Nüfusu yüksek olan mahallelerde muhtarlık eliyle dağıtılan tebligatlar büyük bir iş yükü oluşturmaktadır. Bu anlamda nüfusu yüksek olan muhtarlıklara tebligatların dağıtımı için ek ödenek çıkartılması bu sorunun çözümü için olumlu bir adım olacaktır. Vatandaşların geçmişte muhtarlıklardan aldığı resmi belgeleri artık e-devlet üzerinde sağlamaktadır. Bu da muhtarların gelirinde önemli bir azalmaya neden olmuştur. Bu durumda dikkate alınarak muhtarların maaşları yeniden düzenlenmelidir. Muhtarlar görev yaptığı köy veya mahallede devleti temsil etmekle önemli bir kamu görevini yerine getirmektedir. Bu nedenle muhtarların kamuya ait konukevlerinden devlet memurlarına uygulanan esaslarla aynı şekilde yararlanmaları sağlanmalıdır. 

 

Büyük bir özveri ile vatandaşlarımıza hizmet veren, devletle halkı buluşturan mutlarımızın 19 Eylül Muhtarlar Günü’nü kutlar, tüm muhtarlarımıza başarılar dilerim.”