VARYANT ROTARY’DEN ÇOCUKLARDA OLUŞABİLECEK GÖZ KUSURLARINA SON VEREN UYGULAMA

Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu’na bağlı Varyant Rotary Kulübü İzmir Valiliği iş birliği ile çocuklarda görülen Ambliyopi (Göz Tembelliği) hastalığını engellemek için İzmir'deki okullarda 4-6 yaş grubu çocuklara ücretsiz göz taraması uygulaması başlattı.


VARYANT ROTARY’DEN ÇOCUKLARDA OLUŞABİLECEK GÖZ KUSURLARINA SON VEREN UYGULAMA

İzmir Varyant Rotary Kulübü 0-6 yaş grubu çocuklarda fark edilmediği takdirde göz tembelliğine ve buna bağlı olarak önemli göz kusurlarına sebep olan Ambliyopi (Göz Tembelliği) hastalığına dikkat çekmek üzere İzmir Valiliği'nin de desteğiyle her hafta farklı bir okulda göz taraması uygulamasına başladı. Geçen yıl ilk olarak Manisa'nın Turgutlu İlçesi'nde Turgutlu Kaymakamlığı, Turgutlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve İlçe Sağlık Müdürlüğü iş birliği ile Turgutlu'daki 42 anaokulu ve ilkokulda yaklaşık 2 bin 500 çocukta yapılan uygulamanın bu yıl İzmir'deki okullarda gerçekleştirilmesi planlanıyor.

 

Amacımız Çocuklarda Görülen Ambliyopi’yi Ortadan Kaldırmak

 

Projeyi başlatan Varyant Rotary Kulübü Başkanı ve Odak Tıp Merkezi Baş Hekimi Op. Dr. Mustafa Kemal Nas, “Geçen yıl Turgutlu'daki bütün özel ve devlet okullarının anasınıflarında eğitim görmekte olan 4-6 yaş gurubu 2 bin 500 çocuğumuzun göz taramasını yaptık ve yaklaşık %20 oranında da problem tespit ettik. Problem tespit ettiğimiz çocuklarımızın göz doktoruna sevkini sağlayarak tedavilerinin gerçekleşmesini sağladık. Bu sene de uygulamaya İzmir’de devam ediyoruz. Bu 3. okulumuz ve şu ana kadar yaklaşık 450 civarında çocuğumuzun göz taramasını gerçekleştirdik ve yine toplamda%10 civarında çocuğumuzda göz kusuru tespit ettik. Burada amacımız ve çalışmaya başlama sebebimiz sıklıkla doğumdan itibaren bulunan miyop, hipermetrop, astigmatın erkenden tanınarak ileride ortaya çıkabilecek göz tembelliğinin önlenmesi. Hedefimiz ise İzmir’deki tüm çocuklara ulaşmak ve bu konuda farkındalığın artarak bu mobil tarama cihazından tüm sağlık kuruluşlarımızın temin etmesini sağlamak.” şeklinde konuştu.

 

Nas ayrıca, uygulamanın sadece anaokulu ve ilkokul birinci sınıf öğrencilerini kapsaması sebebiyle daha üst sınıflar için Dokuz Eylül Rotaract Kulübü iş birliği ile harflerden oluşan ve öğretmenlerin çocukların göz muayenelerini kolayca yapabileceği Snellen Testinden alıp İzmir’deki tüm okullara hediye etmeyi planladıklarını ifade etti.