Madenci yürüyüşüne engel!


Madenci yürüyüşüne engel!

 

Manisa Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden katliamının ardından tazminatları ödenmeden işten atılan, tazminat ve emeklilik haklarını alamayan madencilerin Ankara’ya başlattığı yürüyüş, dün ikinci gününde yine engellendi. Manisa Kırkağaç girişinde işçilerin önünü kesen Jandarma Alay Komutanlığı, Manisa 1. İdare Mahkemesi’nin kararına rağmen Valiliğin yasağını gerekçe göstererek işçileri yürütmedi. Yasağa tepki gösteren Bağımsız Maden-İş Sendikası, “Manisa Valisi mahkeme kararını tanımıyor! Biz de bu hukuksuz, keyfi uygulamayı tanımıyoruz, yürüyüşümüze devam edeceğiz” açıklaması yaptı.

MAHKEME: YÜRÜYÜŞÜ ENGELLEMEK HUKUKSUZ

Soma’da tazminat ve emeklilik hakları gasp edilen 3 bin 500 maden işçisi adına Bağımsız Maden-İş Sendikası öncülüğünde 55 işçinin gerçekleştirmek istediği yürüyüş, 30 Eylül’de Soma Kaymakamlığı tarafından yasaklanmıştı. Sendika, bu yasağın kaldırılması için mahkemeye başvurmuştu. Mahkeme işçileri haklı buldu.
Manisa 1. İdare Mahkemesi’nin kararında, yürüyüşü engellemenin hukuksuz olduğu açıkça belirtiliyor. Söz konusu kararda özetle şu ifadelere yer veriliyor:

“Anayasa’nın 90’ıncı maddesinin yaptığı atıf kapsamında, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ‘Toplanma ve örgütlenme özgürlüğü’ başlıklı 11. maddesi hükmü ve Anayasa Mahkemesi’nin hem iptal hem de bireysel başvuru üzerine verdiği ihlal kararları ışığında, somut olayda gündelik yaşamı etkileme boyutu, bunun her iki tarafın da hakları korunmak suretiyle gerekli önlemler alınarak toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının kullanılmasına imkân tanınması gerekirken, bu hususlar yönünden bir değerlendirme yapılmaksızın, doğrudan 2911 sayılı Kanun hükmüne atıf yapılmak suretiyle tesis edilen dava konusu işlemin toplantı sonrası gösteri yürüyüşüne izin verilmemesine ilişkin kısmında hukuka uygunluk görülmemiştir.”

‘DİRENECEĞİZ, ANKARA’YA GİDECEĞİZ’

Bu karara karşın, ilk gün jandarma tarafından engellenen maden işçileri, dün yürüyüşün ikinci gününde yine engellendi. Manisa Valiliği’nin emri ile jandarma Kırkağaç’ta işçilerin önünü bir kez daha kesti. Bunun üzerine bekleyişe geçen işçiler, gün boyu halaylar ve sloganlarla direnişi sürdürdü. İşçiler, “Kolluk güçleri keyfi şekilde yürüyüşümüzü engelliyor. Direneceğiz, Ankara’ya gideceğiz. Bugüne kadar yalnızca 3 seçim öncesinde tazminatlarımızın 3 taksiti ödendi. Hakkımızı istiyoruz” dedi.

Sendika da “Tüm kamuoyunu madencilere sahip çıkmaya, birlikte edilen mücadelenin karşısında hiç bir gücün duramayacağını bir kez daha göstermeye çağırıyoruz” açıklaması yaptı.

UZEL VE REAL MARKET İŞÇİLERİNDEN DESTEK

Maden işçilerine, Nakliyat-İş Sendikası ile birlikte gasp edilen tazminat hakları için mücadelelerini sürdüren Uzel Makina ve Real Market işçilerinden destek geldi. Uzel ve Real işçileri, dün yaptıkları eylemlerde attıkları sloganlarla Somalı maden işçilerinin yanında olduklarını duyurdu. Öte yandan Manisa Saruhanlı Belediye Başkanı Zeki Bilgin dün işçileri ziyaret etti