Türkiye'nin ilk peynir paneli kuruluyor

Coğrafi işaretli Kars kaşarı hak ettiği yeri kazanacak.  


Türkiye'nin ilk peynir paneli kuruluyor

Zeytindostu Derneği, Kars kaşarının duyusal analiz paneli kurulum çalışmalarına öncülük ediyor. 5-7 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen Anadolu Peynirleri Kars Buluşması’nda gündeme gelen panel, bu alanda Türkiye’nin ilk peynir paneli olacak.

Türkiye’nin coğrafi işaretli lezzetlerinden Kars kaşarı, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Zeytindostu Derneği ve Boğatepe Çevre Yaşam Derneği’nin öncülüğünde Türkiye’nin ilk peynir paneline konu olmaya hazırlanıyor. Dört yıldır süren hazırlıklarda son aşamaya gelinirken, Kars'ta, Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği tarafından, Susuz Cilavuz Köy Enstitüsü katkılarıyla bu yıl beşincisi düzenlenen "Anadolu Peynirleri Kars Buluşması 2019"da panelin kurulum çalışmalarına hız verildi. 

 32 ilden 47 peynirin sergilendiği etkinlik kapsamında düzenlenen Kars kaşarı duyusal analiz paneli eğitiminin başarıyla gerçekleştirildiğini belirten Zeytindostu Derneği Başkanı ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fügen Durlu Özkaya, panel çalışmalarında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri, Kafkas Üniversitesi öğretim üyeleri ile peynir üreticilerinin de yer aldığını kaydetti. Çalışmalarını Özkaya’nın yanısıra Zeytindostu Derneği Muğla Panel liderleri Feridun Kaykı, Nuran Kaykı ve Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı İlhan Koçulu’nun yürüttüğü panel ile Kars kaşarının doğru tanıtılması ve gastronomi alanında hak ettiği yeri kazanması hedefleniyor.

Kars kaşarının Türkiye’nin ilk peynir paneliyle değerinin artacağına işaret eden Prof. Dr. Fügen Durlu Özkaya Zeytindostu Derneği olarak sosyal sorumluluk projelerini sürdürdüklerini vurguladı.

Anadolu'nun farklı bölgelerinden getirilen geleneksel peynirler için tadım atölyelerinin düzenlendiği Anadolu Peynirleri Kars Buluşması’nda bu yıl Kars kaşarının yanı sıra gravyer peyniri, çamur peynir, Ezine beyaz peyniri, Erzincan tulum peyniri, Kafkas peyniri, Erzurum civil peyniri, Divle obruk peynir ve çeçil peyniri gibi 47 peynirin tanıtıldığı söyleyen Özkaya şöyle konuştu;

Etkinliğin düzenlenmesinde çok büyük bir emek var. Buluşmanın yanı sıra coğrafi işaretli Kars kaşarının hak ettiği yeri alması için bu organizasyona Zeytindostu Derneği olarak sosyal sorumluluk anlayışımız kapsamında destek olmayı sürdürüyoruz. Türkiye’nin ilk peynir paneli olması planlanan Kars kaşarı duyusal analiz panelinin bu yılki eğitim çalışmalarını başarıyla tamamladık. Zeytindostu Derneği olarak etkinliğe ilk katılımımız 2016 yılı olup öncelikle üreticilerle görüşmeler yaparak Coğrafi İşaretli Kars kaşarının özelliklerini ortaya koyduk. Ardından panelde yer alacak adayların beş tada ilişkin duyarlılıklarını ve tat eşiklerini belirledik. Uygun olan adaylarla yolumuza devam ettik. Bundan sonra panel üyeleri ile daha sık çalışmalar yapılarak peynir kriterlerini birbirleriyle uyumlu bir şekilde değerlendirmelerini sağlayacağız. Bunlar uzun soluklu çalışmalar olup sabır gerektirmektedir”

Türkiye'den birçok peynirin Kars'ta buluştuğunu dile getiren Boğatepe Çevre Yaşam Derneği Başkanı İlhan Koçulu ise, "47 çeşit peynir 32 ilden geldi. Bu peynircilerin burada buluşması birbirleriyle deneyim ve bilgilerini paylaşması ve kaynaşması güzel. Burada satın almacıların ve tüccarların olması bizim Anadolu peynirlerinin ülke çapında artık tanınır, bilinir ve kabul edilir ürünler olduğunu göstermeye başlamıştır. Bu çalışmalar umuyorum ihracatla dünyaya açılarak devam edecektir" şeklinde konuştu.

Anadolu Peynirleri Kars Buluşması çeşitli etkinlikler ve vatandaşların yoğun ilgisi ile tamamlandı.