Feyzioğlu'ndan, Meclis'e: "Algıyı Kırmamız İçin Gerekli Anahtar Yargı Reformudur

“Yargı reformunun ilk paketinin çıkması Türkiye’nin menfaatinedir”


Feyzioğlu'ndan, Meclis'e:

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, dünyada Türkiye’nin bir hukuk devleti olmaktan çıktığı, bir diktatörlüğe dönüştüğü algısını kırmak için gerekli olan anahtarın yargı reformu olduğunu belirterek, “Buradan meclisimize sesleniyorum. Temmuz ayında biraz daha çalışsınlar lütfen. Yargı reformunun söz verilen ilk paketini çıkarmaları Türkiye’nin üstün menfaatleri gereğidir” diye konuştu. 

İç Anadolu Bölgesi Baroları Genişletilmiş Baro Başkanları toplantısına katılmak üzere Konya’ya gelen Feyzioğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye’nin füze hava savunma sistemine ihtiyacı olduğu açıklamalarını tekrarlayan Feyzioğlu, şunları söyledi:

“Peki, yargı reformuyla ilgisini somut şu cümle ile kuracağım. Türkiye’nin S-400’lerdeki haklılığını, F-35’deki ABD’nin haksızlığını dünyaya anlatabilmemiz için ABD ve Avrupa kamuoylarını kazanmamız lazımdır. Hükümetle arası her türlü görüşme yapılır ama toplumları kazandığınız takdirde o toplumlar kendi hükümetleri üzerinde demokratik baskı unsuru olurlar. 

Algıyı kırmak için gereken anahtar yargı reformudur

Avrupa ve ABD toplumunun üzerinde yaratılmak istenen algı Türkiye’nin hukuk devleti olmaktan çıktığı, bir diktatörlüğe dönüştüğü algısıdır. Bir diktatörlüğe dönüşmüş ülke yargı reformu yapmak için çırpınır mı? Diktatörlüğe dönüşmüş bir ülke tüm katmanlarını işin içine katarak, barolarını, sivil toplum örgütlerini, üniversitelerini işin içine katarak yargımı nasıl güvenilir hale getiririm der mi? Demekki bu algıyı kıracak elimizde muazzam güçlü bir anahtar var. Bu da yargı reformu. Ben buradan Meclisimize sesleniyorum. Temmuz ayında biraz daha çalışsınlar lütfen. Yargı reformunun söz verilen ilk paketini çıkarmaları Türkiye’nin üstün menfaatleri gereğidir. Bu çerçevede düşünce özgürlüğünü daha da güvenli hale getirecek, hâkimlerimizin bir kısmının tecrübesizliğinden veya bilgisizliğinden ya da başka endişelerinden kaynaklanan aslında düşünce özgürlüğü kapsamında olması gerekirken suç kabul ettikleri fiillerin temyiz denetiminin bir an önce açılması lazım. Keyfi tutuklamaları önleyici reform sürecindeki paketlerde son derece etkili düzenlemeler var ve elbette her şeyin başı eğitim. Sınav derhal gelmek zorunda. Hukuk fakültesini bitirip hukuk diploması alanların belirli mesleklere geçişte girecekleri bir baraj sınavı. Baraj sınavının gelmesi hukuk fakültelerinin dolayısıyla hukuk mezunlarının kalitesini artıracak, gerçek anlamda hukukçu kalitesinin yakalanmasını sağlayacaktır. 

Gecikilen her ay Türkiye’ye zarardır

Bu yolda gecikilen her ay Türkiye’ye zarardır. Biz bugün itibariyle bunları hayata geçirirsek dünya bize dönüp de size haksızlık ediyoruz, çünkü siz zaten hukuk devleti değilsiniz, siz zaten bir demokrasi değilsiniz diyemez. Bizim tüm dünyaya ne kadar demokratik olduğumuzu, hukuk devletimizin ne kadar güçlü ve bizim de ne kadar güçlendirmeye kararlı olduğumuzu yargı reformu paketini şu 15 gün içinde çıkartarak ispatlamamız lazımdır. İşte bunu yaparsak ABD’de tartışma programlarında yorumcular, gazeteciler çıkıp Türkiye zaten bir diktatörlüktür, dolayısıyla biz onlara F-35 veremeyiz, S-400’e sahip olan bir ülke diktatörlükse F-35 alma hakkı yoktur gibi gerçekten bizi rencide eden cümleler kuramaz. Dış politikamız açısından da yargı reformunun çıkması kamu diplomasisinin elini fevkalade güçlendirecektir. Biz barolar olarak da bu konuda nasıl katkıda bulunmaya ihtiyaç varsa o noktada hazırız.”