“Emekliler Lütuf Değil Hak İstiyor”

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Emekliler Haftası dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu.


“Emekliler Lütuf Değil Hak İstiyor”

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Emekliler Haftası dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. Emeklilerin zor durumda olduğunu belirten Bayır, “Emeklilerimiz lütuf değil, hak istiyorlar. Ülke ekonomisi iyiye gidiyor ise, yeni emekli olan vatandaşlarımıza neden daha iyi maaş vermiyorsunuz o zaman? “ diyerek, hükümete yüklendi.

28 Haziran – 4 Temmuz tarihleri arasında kutlanan Emekliler Haftası sebebiyle, Emekli Sen Karabağlar Şubesini ziyaret eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, yeni seçilen başkan Bünyamin Yolalve yönetimine başarılar diledi.

Bayır, milyonlarca emeklinin, Emekliler haftasına geçim derdi ve zamlarla girmesini sert sözlerle eleştirerek, ‘’Ekonomi son 1 yılda ağır bir tahribata uğradı. Emekliye gelince yüzde beş olarak belirlenen zam, Yüksek İstişare Kurulu üyelerine gelince 5000 TL. olarak belirleniyor. Bu durum; adaletsizliktir, haksızlıktır’’ dedi.

Emeklilerimiz zor durumda

Türkiye’deki emeklilerin, Emekliler Haftası’nda bile hatırlanmadığını ifade eden Bayır, ‘’Emeklilerimiz zor durumda, hali perişan. Emekli vatandaşlarımız iş hayatları sona erdikten sonra insan onuruna yakışacak bir gelir düzeyinden çok uzakta bir yaşam sürdürmekte ve buna bağlı olarak sorunlarla boğuşmaktalar.  Vatandaşlarımız uzun yıllar prim ödeyerek emekli olduktan sonra aldıkları düşük maaş nedeniyle insanca bir yaşam sürdürememekte ve yoksulluk sınırının altında yaşamaktadırlar. Emeklilerimiz her dönem, büyük bir heyecanla yapılacak zamları bekliyorlar. Fakat her defasında büyük bir hayal kırıklığı yaşıyorlar. Emeklilerimiz lütuf değil hak istiyorlar. Emeklilerimiz zam dışında ilaç katkı ve muayene paralarının kaldırılmasını da talep ediyor. Diğer yandan, kazanandan zenginden alınmayan, yandaştan silinen vergi gelirlerinin; işçisi, memuru, emeklisi, işsizi ile garibanın ekmeğinden, suyundan, iğneden ipliğe tüm tüketim maddelerinden alınan dolaylı vergiler de halkımızın belini büktü. Yazıktır, günahtır, ayıptır!’’ dedi.

Memura ve emekliye yüzde 5,  fiyatlara yüzde 15 zam yapılıyor!

Bayır, enflasyon rakamlarının, gerçek hayat pahalılığını yansıtmamasına da tepki gösterdi. Seçimden bu yana vatandaşın hayatını zorlaştıracak zamlar gerçekleştiğini kaydeden Bayır, ‘’Piyasa almış başını yürümüş. Memura emekliye yüzde 5 fiyatlara yüzde 15 zam yapılıyor. Seçimlerin hemen ardından şekere yüzde 16, Motorine yüzde 22, elektriğe yüzde 15, Çay’a yüzde 15 zam yapıldı. Doğalgaza yüzde 10 civarı zam bekleniyor. Zamlar; Temmuz ayına bilerek bırakıldı. Sanki, emekliye memura zam vermemek için kasıtlı olarak zamları Haziran sonrasına bıraktılar. Seçimlerden bu yana vatandaşın hayatını zorlaştıracak zamlar yüzde 15 civarında seyrediyor.  Zamlar Haziran sonu ve Temmuz başına kaydırıldığı için ilk 6 ayda TÜFE’nin 5-6 civarında kalması sağlandı. Tüfe bu seviyelerde kalırsa memur ve memur emeklileri Temmuz’da yüzde 5’lik zammın yanına en fazla 1-2 puan enflasyon farkı alabilecek. İşçi esnaf ve Emekliler yüzde 15’lik zamlara karşılık yüzde 5 zamla yetinmek zorunda kalacaklar. Burada büyük bir oyun var. Gerçek enflasyonu yansıtmayan zamların uygulanması halinde emeklilerimiz faturalarını ödeyemez hale gelecek. Emeklilerimizi bu kadar üzmenin ne anlamı var?‘’ diye konuştu.

Yüksek İstişare Kurulu maaşlarına sert tepki

Son günlerde Türkiye gündeminde yer alan ve büyük tepki çeken, TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi)  Başkanlığı, başbakanlık yapmış ve devlete hizmet etmiş kişilerin birikimlerinden istifade etmek için 15 Mayıs 2019’da kurulan Yüksek İstişare Kurulu’nun üyelerinin maaşlarının 13 bin lira olarak belirlenmesine de sert eleştirilerde bulunan CHP’li Bayır,”Bu kişilerin bilgi ve birikiminden faydalanmak için bir bedel mi ödemeniz gerekiyor? Oysa bu ülkeye hizmet etmiş olan bakanlar, başbakanlar ülkesinin çıkarları için bu bilgileri bir bedel karşılığında vermez, bu bilgileri saklamaz, bunlar parayla satın alınmaz. Vatanseverlik, Milliyetçilik bu değildir. Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK), ilk toplantısında, kurulun ilk işi maaşlarına 5 bin lira zam yapmak oldu, üyelerinin alacağı maaş 13 binden 18 bine çıkarıldı. Bu şekilde mi halkın, emeklinin, işçinin, memurun yanında olacaklar, bu nasıl bir adalettir?’’ açıklamasında bulundu.

Başkanlık sistemi ekonomiyi çökertti

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile yönetilen Türkiye ekonomisinin, son 1 yılda ağır tahribata uğradığının da altını çizen Bayır, ‘’Küçülen ekonomide, yüksek enflasyon ve işsizliğin yanına giderek büyüyen bütçe açığı da eklendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 6 Mayıs 2018'de AKP İstanbul 6'ncı Olağan İl Kongresi'nde yaptığı seçim konuşmasında ‘ Bu yeni sistemde istikrar kalıcı hale gelecek. Hızlı karar, gecikmeyen icraat ve etkili yönetimle ekonomik büyüme ivme kazanacak ’ demişti.  24 Haziran 2018 ‘ Başkanlık’ sistemine gidilen süreçte, gerek Erdoğan gerekse kurmayları, başkanlık sisteminin ekonomide büyük bir sıçrama yaratacağını söylüyordu. Gelin görün ki, değişen hiçbir şey yok. ‘’Başkanlık sistemi ile ekonomi ivme kazanacak” sözünün tam tersinin gerçekleştiğini ve tüm bu söylemlerin birer seçim oyunu olduğunu görüyoruz. Yandaşa hizmet etmekten vazgeçmedikleri sürece; enflasyon, işsizlik, yoksulluk sarmalındaki ekonomimizin toparlanması çok zor görünüyor’’ ifadelerini kullandı.