Hazine, Milyarlarca Dolarlık Kredilere Kefil Olmuş

Kamu-özel sektör işbirliği kapsamında yürütülen projeler için verilen borç üstlenim taahhüt tutarı 15 milyar dolara ulaştı.


Hazine, Milyarlarca Dolarlık Kredilere Kefil Olmuş

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı 2018 Yılı Genel Faaliyet Raporu’nda, uluslararası kuruluşlardan sağlanan finansman ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından borç üstlenim taahhüdü verilen projelerin ayrıntıları da yer aldı. Hükümetin köprü ve otoyol projeleri için Hazine'nin milyarlarca dolarlık kredilere borç üstlenim taahhüdü verdiği belirtildi. 

Geçen yıl DSİ ve Orman Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen faaliyetlerin desteklenmesi amacıyla bütçeden yapılan harcamaların kısmi finansmanına yönelik olarak Avrupa Yatırım Bankası’ndan 150 milyon Avro tutarında kredi kullanıldı.

Kamu-özel sektör işbirliği (KÖİ) modeli kapsamında yürütülen projeler için verilen borç üstlenim taahhüt tutarı 15.4 milyar dolara ulaşırken, borç üstlenim taahhüdü verilen kredilerin ayrıntıları da şöyle:

"Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yürütmekte olduğu Marmaray Projesi’ne ek finansman amacıyla Avrupa Yatırım Bankası’ndan 183 milyon dolar tahsisli kredi alındı."

"Toplam Avrasya Tüneli projesi maliyeti 1.2 milyar dolar. Borç üstlenim taahhüdü verilen kredi miktarı 960 milyon dolar."

"Kuzey Marmara Otoyolu Projesi Odayeri-Paşaköy (3. Boğaz Köprüsü dahil) kesimi için 13 Mayıs 2014 ve 11 Mart 2016 tarihli olmak üzere iki borç üstlenim anlaşması imzalandı. Projenin toplam maliyeti 3.4 milyar dolar. İlk anlaşma için borç üstlenim taahhüdü verilen kredi tutarı 2.3 milyar dolar. İkincisi için ise 420 milyon dolar."

"Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit körfez geçişi) Otoyolu'nun toplam proje maliyeti 6.3 milyar dolar. Borç üstlenim taahhüdü verilen kredi tutarı 4.9 milyar dolar."