Feyzioğlu: "Uluslararası Tahkim Dersek Amerika Kabul Etmek Zorunda"

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, F-35 konusunu değerlendirdi.


Feyzioğlu:

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, F-35 ile ilgili bir anlaşmazlık durumunda, "Öncelik barışçıl yollar ama anlaşamadığımız takdirde uluslararası tahkim heyeti kuralım, oraya gidelim diyeceğiz. Amerikalılar da bunu kabul etmek zorunda kalacaklar. İş oraya doğru gider" ifadelerini kullandı.

Feyzioğlu, kişisel facebook hesabından yaptığı yayında, S-400, F-35 ve Doğu Akdeniz gibi meselelerin çözümünde kamu diplomasisi yapılması gerektiğini, ABD ve Avrupa kamuoylarının kazanılmasının Türkiye'nin haklılığının tescillenmesi açısından önemli olduğunu söyledi. Feyzioğlu, bunun için yürümekte olan yargı reformu sürecinin son derece önemli olduğunu açıkladı. Feyzioğlu, böylece dünya kamuoyunda Türkiye'nin demokratik bir hukuk devleti olmasına rağmen haksızlığa uğradığı gerçeğinin Türkiye'nin tezlerinin kabul edilmesini sağlayacağını dile getirdi. 

Dış politikada kazanmanın yolu hem haklı hem güçlü olmaktır

Türkiye'nin füze hava savunma sistemine ihtiyacı olduğunun altını çizen Feyzioğlu, "Ama haklı olmamız yetmez. Kılıcımızın keskin, kalkanımızın güçlü olması gerekir. Çünkü dış politikada kazanmanın yolu hem haklı hem güçlü olmaktır" dedi. "S-400'de haklıyız. Çünkü ABD müttefikimiz olduğu halde 1,5 sene Patriot talebimize cevap vermedi. Bu gerçeği ABD Başkanı Trump, G-20 zirvesinde de söyledi" dedi. Türkiye'nin etrafının ateş çemberi olduğunu ve dolayısıyla sürekli tehdit altında bulunduğumuzu dile getiren Feyzioğlu, "Ne zaman biz Rusya ile S-400 için anlaşma noktasına geldik, ABD Patriot'ları bizden alabilirsiniz dedi. Ancak Türkiye'nin savunması başkalarının eline bırakılamaz. Mutlaka hava savunma sistemine sahip olmak zorundayız" diye konuştu.

Uluslararası tahkim yolu

Feyzioğlu, ABD'nin Rusya ile S-400 anlaşması nedeniyle Türkiye'yi F-35 projesinden çıkarması halinde uluslararası hukuk yolu açısından da şunları söyledi:

"F-35 yeni nesil jet savaş uçağı üretiminde Türkiye'de önemli parçaları üreten devletlerden birisiyiz. 2 milyar dolara yakın yatırım yapılmış durumda. F-35 ile ilgili bir anlaşmazlık çıkarsa devletler kendi aralarında barışçı bir şekilde bunları çözerler diyor. Yani tahkim yolu öngörülmemiş. Öncelik barışçıl yollar ama anlaşamadığımız takdirde uluslararası tahkim heyeti kuralım, oraya gidelim diyeceğiz. Amerikalılar da bunu kabul etmek zorunda kalacaklar. İş oraya doğru gider."

Hava savunma sistemine sahip olmasının Türkiye'nin milli bir meselesi olduğunu kaydeden Feyzioğlu, "F-35 savaş uçaklarının üretiminden Türkiye'nin çıkarılmasının haklı hiçbir gerekçesi yoktur" diye konuştu. 

Yargı reformu sonuna kadar desteklenmeli

Feyzioğlu, şöyle devam etti:

"S-400'deki haklılığımızı, F-35'teki haksızlıklarını, Trump'ın 'biz Türkiye'ye haksızlık yaptık' cümlesinin Amerikan kamuoyundaki etkisini sağlamak istiyorsak, Türkiye'nin güvenilir bir yargı kurma kararlığında bir hukuk devleti olduğunu anlatmak zorundayız. Amerikan kamuoyu bize herhangi bir Ortadoğu ülkesi gibi bakarsa tezlerimizi anlatmamız zor olur. Yargı reformunun bu sebeple de sonuna kadar desteklenmesi lazımdır. Bunu kabullendirebilmek için Türkiye'nin, düşünce özgürlüğüne, eleştirinin suç olmayışına, düşünce özgürlüğü konusundaki suçlara her zaman temyiz yolunun açık olacağına, keyfi tutuklamalara son verileceğini, gerekçesiz kararlar devrinin kesin olarak bittiğine dair yargı reformunu çok güzel anlatması ve böylece 'Türkiye bir hukuk devletidir ve her geçen gün daha da güçlü bir hukuk devleti olma kararlığındadır' demesi gerekir."