Rahip Brunson: "Washington Ekonomik Baskıya Devam Etmeli, Ben Böyle Serbest Bırakıldım"

Trump, "Onu çıkarırsanız iyi olur dedim, gitmesine izin verdiler" demişti.


Rahip Brunson:

15 Temmuz darbe girişiminde dahil olma suçuyla İzmir'de 2 yıl tutuklu kalan daha sonra ABD'ye iade edilen rahip Andrew Brunson, ABD federal hükümetine bağlı Uluslararası Dini Özgürlük Komisyonu'nda konuştu. Brunson, "ABD hükümeti dahil olmasaydı serbest bırakılamazdım" diyen Brunson, ABD'nin dünyanın en güçlü ve zengin ülkelerinden biri olduğunu söyleyerek, "Dini özgürlük söz konusu olduğunda, Washington ekonomik yaptırım baskılarını artırarak devam etmeli, ben böyle serbest bırakıldım" dedi 

Uluslararası Dini Özgürlük Komisyonu'nun 'Türkiye'den Dini Özgürlükler' başlıklı panelinde konuşan Brunson, darbe girişiminin ardından tutuklanma sürecini anlattı. Türkiye'de Hristiyanlığın tehdit olarak görüldüğünü, buna rağmen Hristiyanlığa ilginin arttığını dile getiren Brunson, "Baskılar ve Türkiye'deki zor şartlar nedeniyle her gün daha fazla sayıda insan İncil'e ilgi gösteriyor ve Hristiyanlık hakkında soru sormak için kiliseleri ziyaret ediyor" dedi. 

Türkiye'de medyanın kendisine karşı tavır aldığını belirten Brunson, "Bana terörist rahip, ajan rahip, karanlık rahip dediler, en sevdiğim Rambo rahipti" diye ekledi.

Serbest bırakılma sürecinde ABD hükümetinin baskılarının etkili olduğunu söyleyen Brunson, ABD dünyanın en güçlü ve zengin ülkesi olduğunu, Washington'un elindeki ekonomik kozları kullanarak Ankara'ya daha fazla baskı yapması gerektiğini belirtti. Brunson kendisinin bu şekilde serbest bırakıldığını ve bunun için Amerikan hükümetine minnettar olduğunu dile getirdi.

ABD Başkanı Donald Trump, Şubat ayında katıldığı bir toplantıda, Rahip Brunson'ın serbest bırakılması hakkında, "Onu çıkarırsanız iyi olur dedim ve gitmesine izin verdiler" demişti.