Gökçüoğlu: "Küresel Gelişmelere Stratejik Politikalar Geliştirmeliyiz"

EBSO Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu “Türkiye’de son 2.5 yılda 4 seçim yapılırken, içeride ekonomik sorunlara çözüm üretilememişken, siyaset ön planda tutulurken, küresel ekonomideki gelişmeler aksine farklı politikalar yürütülmesini ve daha aktif olunmasını gerektirmektedir” dedi


Gökçüoğlu:

Ege Bölgesi Sanayi Odası(EBSO) Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu “Türkiye’de son 2.5 yılda 4 seçim yapılırken, içeride ekonomik sorunlara çözüm üretilememişken, siyaset ön planda tutulurken, küresel ekonomideki gelişmeler aksine farklı politikalar yürütülmesini ve daha aktif olunmasını gerektirmektedir” dedi.

Son günlerdeki siyasi ve ekonomik gelişmeleri değerlendiren Gökçüoğlu, “FED ve Avrupa Merkez Bankası faiz indirim sinyali ile Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere yeni bir pencere açmakta. Siyasete odaklanan Türkiye bu fırsatı iyi değerlendirmelidir. Örneğin, Facebook tarafından kripto para Libra’nın tanıtımı yapıldı.  Son birkaç yıldır sanal para birimleri oldukça yaygınlaştı ve birçok ülkenin politikaları arasına girdi” diye konuştu.

Ekonomist Dergisi’nin 1988 yılı Ocak sayısında: 2018 yılında tek dünya parasına hazır olun mesajı verdiğini hatırlatan Gökçüoğlu  “30 yıl önceden yapılan bir öngörünün gerçekleşiyor olmasını görmezden gelemeyiz. Ve doların hakimiyetini sarsacak olan kripto para birimleri Bakanlığımızca dikkatle izlenmeli ve stratejiler geliştirilmelidir. Zira, birçok ülke resmi olarak kullanımına onay vermiş durumda” dedi.  

Kriz kahini Roubini’nin, geçen yıl sıraladığı küresel ekonomi için 10 riskin FED’in faiz artırması hariç devam ettiğini ve hatta daha tehlikeli bir hale geldiğini belirten Gökçüoğlu, “Roubini gelişmiş ekonomilerin yeni bir sıkıntılı dönem ve finansal kriz karşısında yeterli parasal ve mali politikaları olmadığının altını çizdi. Roubin’in endişelerini destekleyen; Baltık Kuru Yük Endeksi’nin 2019 yılı ilk 6 aylık dönemde, 2018’in aynı dönemine göre yaklaşık %30’a varan düşüşü, 2019 yılı için uluslararası tüm kuruluşlarca küresel ekonomide yavaşlamanın öngörülmesi ülkemizce çok iyi analiz edilmelidir” diye konuştu.

Küresel ticaret savaşları, korumacılık önlemleri ile yavaşlayan ticaret, küresel ekonominin büyümesini de sekteye uğratacağının belirten İbrahim Gökçüoğlu, “Finansman bulmanın maliyeti artarken sorunlu ülkeler için temini daha da güçleşecektir. Reel kesim olarak tüm bu gelişmeleri yakından izliyor ve birçoğunu birebir yaşıyoruz. Bu yönde Hükümetimiz tarafından sonuncusu Ekonomik Değer Paketi olmak üzere çeşitli destekler sağlansa da, sanayicimiz zor durumdadır. Özellikle de yurtdışında Türkiye imajına yönelik olumsuz algı durumu daha da güçleştirmektedir. O nedenle küresel gelişmelerdeki her başlık çok iyi analiz edilerek, ülkemizin lehine yeni politikalar, yeni stratejiler hayata geçirilmeli, artık siyaset ekonominin gerisinde kalmalıdır” dedi.