İmamoğlu: İstanbul'u Rant Kapısı Haline Getiren Bir Avuç İnsan Var

İmamoğlu, projelerini anlattı.


İmamoğlu: İstanbul'u Rant Kapısı Haline Getiren Bir Avuç İnsan Var

Mazbatası elinden alınan CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'da projelerini anlatıyor. İmamoğlu'nun konuşmasından başlıklar şöyle:

"İstanbul'u rant kapısı haline getiren bir avuç insan var. Bir avuç insana peşkeş çekiliyor. Gençlerimizin Ekrem abisi, büyüklerimizin övünç duyacakları bir evladı olmaya geliyorum. Yola çıktığımdan beri İstanbul'un kıymetli ailelerine hizmet edeceğimi anlatıyorum. İstanbul'un nimetlerini 16 milyon insana adil bir şekilde paylaştıracağım.

Çok zaman kaybettik. Demokrasiyi, adaleti, haysiyeti, yok sayan bir avuç insanın çıkarı yüzünden insanımızın zamanı heba ediliyor. İsraf düzeni iki hafta sona erecek. İstanbul'un vicdan sahibi ailelerinin yüzü gülecek.

Karşımızda tam bir kopyala-yapıştır kampanyası var. Bunları görünce bir an için sevinmiyor değilim. Halkın gerçek sorunlarını kibirle gözlere gösterebildiğimiz için seviniyorum.

Ulaşımda indirim

12 yaş altı tüm çocuklara ulaşımı ücretsiz yapacağız. 0-4 yaş arasında çocuğu olan anneleri ile birlikte ulaşımı ücretsiz hale getireceğiz. İlk yarım saat yapılan aktarmalar ücretsiz olacak. 25 yaş altındaki öğrenci olmayan tüm gençlerimizin ulaşımdan yüzde 40 indirimle yararlanacak.

Gıdada, eğitimde, sağlıkta yapacağım destekle yıllık 2500 TL masraftan kurtarmış olacağız. İsraf düzenini yaratanlardan, İBB'yi borç sarmalına sokanlardan hiç kimseye fayda olmadığını özellikle belirtmek istiyorum. İstanbul'a ihanet edenlere -ki kendileri kullandı bu sözü- şehir emanet edilmez.

Dünya ekonomileri sürekli büyürken; Türkiye ekonomisi sürekli küçülüyor. Dövizi tutabilene aşkolsun. Ne oldu da bu süreçte kimse tanzim satış noktalarını ağzına almıyor? Çadır koyup, insanları kuyruğa dizerek, adına varlık kuyruğu diyerek adeta milletle dalga geçtiğiniz tanzim çadırlarını neden kaldırdınız?

İGDAŞ indiriminden bahsediyorlar. Yazın tam da ortası olduğunu, doğal gazın yakılmadığını hatırlatalım.

Üretimden tüketime kadar, tarladan sofraya gelene kadar doğru işleyen bir organizasyon kuracağız. Bugün yaşadığımız gıda krizi aslen bir üretim krizidir. İstanbul daha büyük bir kriz içerisindedir. Gıda fiyatlarını kontrol etme imkânı olmuyor. Tüm bölgenin gelecek açısından kurtuluşuna öncelik edeceğiz.

Sağlıklı gıda meselesi çok önemli. Güncel istatistikler nedense açıklanmıyor. Hızlıca kent gıda konseyini kuracağız. Yoksul kesimlerin sağlıklı gıdaya ulaşacak. Afet durumlarında  da gıdaya ulaşılmasını sağlayacak, israfı önleyecek. İki adet tarıma dayalı organize sanayi merkezi kurulacak.

Mahalle mutfaklarını kuracağız. Bölge esnafı ile uyumlu olacak mutfaklar. Yoksul, emekçi ve öğrencilerin günlük yemek ihtiyaçlarını karşılayacak.

Belediyenin hizmet verdiği alanlarda sağlıklı, ev yapımı üretim tedarik edeceğiz. Ev kadınlarını sabit ve vardiyalı olarak mahalle mutfağında çalışabilir hale getireceğiz.

Mahalle düzeyinde üretimi güçlendireceğiz. 25 yıldır bu kenti yönetilenlerin aklına bu vaatleri düşürmüşüz, görüyoruz. Bizim şehre bakışımız çok net. Ekonomik kriz ortamında, yoksullukla mücadele etmek görevimiz.

0-4 yaş çocuğu olan anneler İBB'nin sosyal tesislerinden yüzde 40 indirimden yararlanacak. Bu kenti çocuklara geri vereceğiz. Herkesin dilinden kreş düşmüyor. Ne mutlu bize, birinci hedefimize ulaştık.  Çok acilen çocuk sayısı en yüksek mahallelerde 150 kreşi hızlıca hizmete açacağız. 15 bin kadın istihdama katılarak rahat edecek. Açacağımız kreşlerde 3 bin kadına doğrudan istihdam sağlanacak.

Biz ancak çocuklarımıza yatırım yaparsak, eşit fırsat sağlayabilirsek mutlu bir gelecek kurabiliriz. Şişli'deki çocuk ile Esenyurt'taki çocuk eşit olanakları alana kadar yılmadan mücadele etmeye devam edeceğiz. İstanbul'da çocuk oyun merkezleri oluşturacağız. Aileler bu merkezde çocukları ile birlikte zaman geçirecek. Eğlence ve eğitimi bir araya getireceğiz. Çocukların kültürel ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayacağız. Bu kent çocuk ölçekli kent kimliğini kazanarak dönüşecek.

Eşit ve nitelikli eğitim olanakları gibi yatırımlarına öncelik vermeliyiz. İstanbul Çocuk Fonu kurulacak. Çocuk politikalarının daha yoğun ele alınması için. İstanbullunun parası bir avuç insanın zenginleşmesi için değil çocuklarımızın geleceği için harcanarak. Kocaman büyük bir dayanışma ağı oluşturacağız. Mahalle düzeyinde eğitim, sağlık, barınma ihtiyaçlarını karşılayacağız. Çocukların suça sürüklenmesini engellemek için elimizden geleni yapacağız.

Seferberlik kavramı kadar uyuşturucu ile mücadele edeceğiz. Bağımlılıkla mücadele merkezi kuracağız. Çocuk istismarı ile mücadele edeceğiz. Bu şehirdeki çocukların asla yalnız bırakmayacak Ekrem abileri olmaya söz veriyorum.

İBB'nin bulunduğu yerde dünyanın sayılı kütüphanelerinden biri olacak Saraçhane kütüphanesini hızla hayata geçireceğiz. Hem okul hem de iş hayatında destekleyecek dil eğitimi alabilmelerinin hazırlığını yapacağız. Gençlerimize ucuz ve hatta ücretsiz dünyanın dillerini öğreteceğiz. Kursa devam edenlerin ilk yabancı dil sınavı ücretini hediye edeceğiz. Gençkart projemiz sayesinde gençlerimiz sosyal yaşama katılabilecek. Her gencimiz artık Gençkart sahibi olacak. Ulaşımdan yüzde 40 indirimli yararlanacak. Sosyal tesislerden de yüzde 40 indirimli yararlanabilecek.

12 kadın ve 8 erkek öğrenci yurdunu hayata geçireceğiz. Ücretsiz etüt merkezleri oluşturacağız. Festivalleri ile capcanlı bir İstanbulla buluşabilecek. İstanbul'un geleceğini bugünden kurmaya başlarken, gençlerin başındaki işsizlik ile mücadele edeceğiz. Gençlerimiz iş bulma umudunu neredeyse kaybetmiş durumda. İşsizliği mutlak yenmek durumundayız. İstanbul'da istihdamı nasıl sağlayacağız? 

1-25 bin kişiye doğrudan istihdam imkânı sağlayacağız. 

2- Bölgesel istihdam merkezleri kuracağız. Yatırımcıları ve iş arayanları buluşturacağız. 

3- İşsizliği yaratan en önemli etkenlerden olan eğitim sorununa yoğunlaşacağız. İSMEK'lerin kapatılacağına dair yalan ve iftiralarla vatandaşları kandırmaya çalışılıyor. Hızlandırılmış diploma programı oluşturacağız. 

4- Girişimciliği destekleyeceğiz. Start-up'lara ofis desteği vereceğiz. ,

5- İstanbul tanıtım ofisleri oluşturacağız. Üretim ekonomisini yeniden canlandıracağız. 

İşsizlik sorunlarını geliştirdiğimiz politikaların yanında insanlarımıza acilen destek sunmamız gerekli olduğunu biliyoruz. Sadece son 6 ayda 342 bin kişi sanayi üretimde işini kaybetti. İstanbul Sanayi Odası daha yeni açıkladı. İşsizliğin yaygınlaştığını açıkladı. Biz karamsarlığa kapılacak insanlar değiliz. Bu amaçla yeni açıklayacağım, henüz kopyalanmamış destek paketini açıklayacağım. 

İşsizlik destek paketini göreve geldiğimiz andan itibaren hayata geçireceğiz. İş imkanına sağlanana dek toplu ulaşımdan ücretsiz sağlanacak. Yoksulluk sınırı altındaki işsizlerin Genel Sağlık  Sigortası katılım paylarını İBB ödeyecek.Ekonomik kriz koşullarında ailelerimize yardım edeceğiz.

Yeni eklediğimiz İşsizlik Destek Paketi ile bu sayı artık 5’e çıktı. “www.yoksulluklamucadele.org” adı altında bir internet sitesi hazırladık.Bu siteyi inceleyerek tüm vatandaşlarımız, hazırlamış olduğumuz bu destek paketleri ile ilgili detaylı bilgi edinebilirler.

Yine de çok hayati olan destek paketlerimiz ile ilgili kısaca bilgi vermek istiyorum. Sofra Destek Paketi sayesinde İstanbul’da hiç kimse yatağa aç girmeyecek. 
Açlık sınırının altındaki aileler ekmeğe, süte ve damacana suya para ödemeyecek. Aile bütçesi rahatlayacak!

Kimse görmeden; veren el, alan eli bilmeden bu yardımları yapacağız. Yılda 6 bin ile 13 bin arasında ailelere nakit destek sağlayacağız.

Ve Aile Geçim Desteğini, geçim yükünü omuzlarında taşıyan kadınlara ödeyeceğiz.

Eğitim Destek Paketiyle özellikle gelir seviyesi düşük ailelere katkı sağlayarak çocukların okurken sağlıklı ve nitelikli bir şekilde beslenmelerini ve temel ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlayacağız.
Önce, 10 pilot ilçede uygulama acilen başlatılacak, sonrasında tüm İstanbul’da yaygınlaştırılacak.

İlköğretim ve ortaokul düzeyinde okuyan öğrencilere, kumanya desteğinde bulunulacak. İhtiyaç duyulan diğer bölgelerde Halk-Süt ücretsiz dağıtılacak.

Yine aylar öncesinden açıkladığım Evlilik Destek Paketiyle yeni evlenecek, geliri yoksulluk sınırı altındaki çiftlere 2.000 TL düğün hediyesi vereceğiz.
Kuracağımız Beyaz Eşya - Mobilya Çarşısı’ndan uygun fiyata eşya sağlayacak, taşınma masraflarını karşılayacağız.

İBB sosyal tesislerinde haftanın 1 akşamı çiftlerimizin düğününü ücretsiz hep birlikte yapacağız.
Daha önceden kimin parasını kime veriyorsun diyenler, görüyorum ki yayınladığımız proje kitapçığını iyi incelemişler.

Neredeyse cümleleri bile değiştirmeden, kendi seçim vaatleriymiş gibi sıralıyorlar. Belki biraz rakamlarla oynuyorlar.  Ama biliyorsunuz ki, topluma bir şeyler vaat etmek ciddiyet ister. Ben bugüne kadar ne kimseye yalan söyledim, ne de tutamayacağım sözler verdim."