Sevgi Evleri’nde Çocuklara İşkence Meclis Gündeminde

Tokat’ın Turhal ilçesinde bulunan Sevgi Evleri’nde çocuklara işkence yapıldığına dair haberimiz Meclis gündemine taşındı. HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na verdiği soru önergesinde kurumlarda en son denetimin ne zaman yapıldığını sordu.


Sevgi Evleri’nde Çocuklara İşkence Meclis Gündeminde

Peköz’ün, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi şöyle:

“Basında yer alan haberlere göre; Tokat’ın Turhal ilçesindeki Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Sevgi Evleri’nde, yaşları 4 ila 12 arasında değişen 26 çocuk görevliler tarafından sistematik fiziksel ve psikolojik şiddete maruz bırakılmıştır. Sevgi Evleri’nde kalan mağdur çocuklardan birinin ailesinin ve Turhal Kaymakamlığı’nın şikâyetleri üzerine Cumhuriyet Savcısı Bilge Dursun’un hazırladığı iddianamede yer alan ayrıntılara göre; çocuklara yemeklerde helva, ekmek yedirilmekte, çocuklar, bakıcıların beğenmediği davranışlar sergilediğinde oda veya banyo gibi yerlere kapatılmakta ve bu çocuklara su dışında herhangi bir yiyecek ve içecek verilmemektedir. Söz konusu iddianameye göre çocuklara, işkenceye varan derecede psikolojik şiddet ve fiziksel uygulanmaktadır.

 

İddianamede söz konusu şikayetler üzerine yapılmış telefon dinlemelerinin dökümleri yer almakta ve bu dökümlerde bakıcıların çocuklara uygulanan şiddeti kabullendiği, kurum yöneticilerinin ise durumdan haberdar olmasına rağmen herhangi bir girişimde bulunmadığı da yer almaktadır. Güvenlik kameraları incelendiğinde ise 58 günlük kayıtlarda sadece kameralara yansıyan 235 adet ‘olumsuzluğa’ rastlandığı belirtilmiştir. Gün ortalamasının 4 olumsuzluk olduğu vurgulanan bilirkişi raporunda, şiddetin yanı sıra çocuklara ağır çöp vb. şeyler taşıtıldığı, olumsuzluk durumlarının bazılarında ise çocukların kamera açısından bilerek çıkarıldığı kaydedilmiştir. İddianamede çocuklara ilişkin hastaneden alınan raporlara da yer veriliyor. Buna göre çocuklarda olay anlarının hemen ertesinde bir girişimde bulunulmadığı için darp izine rastlanılmamıştır. Raporlarda çocuklara ağır psikiyatrik ilaçların yüksek dozda kullandırıldığı ve hemen her çocukta astım ve beslenme yetersizliği gözlendiği, çocukların soğuk suyla yıkandıkları iddialarını destekleyen biçimde akciğer iltihabı görüldüğü belirtilmiştir.

Bu bağlamda;

  1. Konu ile ilgili soruşturma ne aşamadadır?
  2. Söz konusu sevgi evlerinde en son ne zaman denetim yapılmıştır? Yapılan en son denetimde iddianameye söz konusu şikayetler yer almış mıdır?
  3. Çocuklara şiddet uygulandığını bilmesine rağmen herhangi bir girişimde bulunmayan kurum yöneticileri hala görevlerini yapmakta mıdır? Bu kişiler ile ilgili idari bir soruşturma açılmış mıdır? Açılmışsa ne aşamadadır?
  4. Turhal ilçesinde kaç adet Sevgi Evi vardır? Bu evlerde yatılı kalan çocuk sayısının yaş ve cinsiyete göre dağılımı nedir? Bu evlerde gündüz kalan çocuk sayısının yaş ve cinsiyete göre dağılımı nedir?
  5. Türkiye’de kaç adet Sevgi Evi vardır, bunun illere göre dağılımı nedir? Sevgi evlerinde kalan çocuk sayısının yaş ve cinsiyete göre dağılımı nedir?
  6. Sevgi evlerinde istihdam edilen personellerin işe alınma yöntemi ve kriterleri nelerdir?
  7. Sevgi evleri faaliyete geçtiğinden beri bu evler ile ilgili kaç adet şikâyet başvurusu yapılmıştır? Bu şikâyet başvurularının konusuna göre dağılımı nedir?
  8. Sevgi evleri ile ilgili yapılan şikâyet başvurularının kaç tanesi için soruşturma açılmıştır? Bu soruşturmaların sonucunda yapılan işlemler nelerdir?
  9. Sevgi evlerinde yaşanan fiziksel ve psikolojik şiddeti engellemek için bir çalışma planlanmakta mıdır?”