Köy Enstitüleri Bornova’da Anıldı

“Yücel’in Çiçekleri” adlı belgesel film Bornovalılarla buluştu.


Köy Enstitüleri Bornova’da Anıldı

Cumhuriyet tarihinin en önemli eğitim kurumlarından olan Köy Enstitüleri, kuruluşunun 79. yılında Bornova Belediyesi ve Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği işbirliği ile düzenlenen gecede anıldı. Eski Milli Eğitim Bakanlarından Hasan Ali Yücel ve Köy Enstitülerini anlatan “Yücel’in Çiçekleri” adlı belgesel film Bornovalılarla buluştu. Bornova Kültür Merkezi’nde gerçekleşen gösterim yoğun ilgi gördü.

17 Nisan 1940’ta kurulan Köy Enstitüleri, kuruluşunun 79. yılında Bornova Belediyesi ve Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği işbirliği ile düzenlenen gecede anıldı. Bornova Kültür Merkezi’nde gerçekleşen gecede Köy Enstitülerini anlatan yazı ve fotoğraflardan oluşan sergi ve belgesel film gösterimi yer aldı.

 

İlk olarak sergiyi gezen vatandaşlar, daha sonra Köy Enstitüleri projesinin mimarlarından olan dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İlk Öğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç'un hayatlarının anlatıldığı 'Yücel'in Çiçekleri' isimli belgesel filmi izledi.

 

O yıllarda Anadolu’da yaşanan okul ve öğretmen eksikliği ile Köy Enstitülerinin kuruluşunun işlendiği, Cengiz Özkarabekir'in senaryosunu yazıp yönettiği film yoğun ilgi gördü. Gecede Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği adına konuşma yapan Turhan Tunçer, Hasan Ali Yücel hakkında bilgi vererek etkinliği düzenleyen Bornova Belediyesi’ne teşekkür etti.

 

Film Bilgisi: 

 

Film, 1940 yılından başlayarak yurt çapında uygulanan Köy Enstitüleri projesini, Yücel ve arkadaşlarının mücadelesini anlatıyor. Toplumsal ve ekonomik zorluklara, siyasal muhalefete ve tehditlere aldırmadan uyguladıkları ve başarılı oldukları Köy Enstitüleri gerçeği daha önce denenmemiş bir anlatım diliyle seyirciye aktarılıyor.