Bayraklı'daki Afet Mağdurlarından İki Gün İçerisinde Evlerini Boşaltmalarını İstendi

İzmir'in Bayraklı İlçesi Çiçek Mahallesinde, aşırı yağışlardan sonra evlerin üzerinde bulunduğu kayalık alandaki taş parçalarının koparak düşmeye başlaması ile Afet Alanı İlan edilmiş olan bölgede, vatandaşlardan acil olarak evlerini tahliye etmesi istendi.


Bayraklı'daki Afet Mağdurlarından İki Gün İçerisinde Evlerini Boşaltmalarını İstendi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile başlayan çalışmalar neticesinde, vatandaşlara cüzi fiyat teklifleri yapıldı.  İzmir Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından kurulan komisyonca vatandaşlara emlak vergi rayiç bedelleri üzerinden teklifler yapıldı.

İzmir Kentsel Dönüşüm Bilgilendirme ve Dayanışma Derneği (İZKENDER) Genel başkanı İnşaat Mühendisi Cem Şeker; vatandaşları tek tek dinledi. Hiç kimsenin hakkının zayi olmayacağını ve gerektiğinde derneğin hukukçuları tarafından vatandaşların haklarının takipçisi olacaklarını ifade etti.

Vatandaşlardan Hasan Benzer;” 205 metrekare arsa üzerinde iki katlı evim var ve yeni İmar Barışına girdim, bana 278.000 TL gibi komik bir rakam teklif ettiler. 12 yıl önce komşularımızın evleri İzmir Büyük şehir Belediyesince kamışlaştırıldı ve bu kamulaştırmadan üçyüzelli-dörtyüz bin gibi rakamlarda ödeme aldılar. Bunca yıl geçti fakat bize daha az değerde teklifler veriyorlar. Bu parayı alıp ne yapacağız. Oğlumda bende açık tamı kalacağız?” diye sitem de bulundu. “Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne sorarak İmar Barışı’na girdik, madem yıkacaktınız neden bu paraları bizden aldınız?”  diyen Sinan Doruk ve Kazım Turan isimli vatandaşlara, “3 gün içinde evlerimizi boşaltmamız için tebligat gönderdiler, almadık. Biz üç günde nereden ev bulacağız ve bu yoklukta nasıl ödeme yapacağız” diyerek diğer vatandaşlar çaresizliklerini ifade ettiler. Vatandaşlardan İlhami Akçay “ benim anılarım, çocukluğum burada geçti, yıllardır burada tedbir bile alınmadı. Evimde ben mutluyum. Ben evimi nasıl terk edicem?”  diye üzüntüsünü dile getirdi.

İZKENDER Genel Başkanı Cem Şeker, sürecin ve konunun takipçisi olacağını söyledi. 12 yıl önce bölgede yapılan kamulaştırma hakkında bilgisinin olduğunu ve bu yapılacak kamulaştırmanın gecikmiş bir iş olduğunu belirtti. Kendisinin de Emlak Kamulaştırma Bilirkişi olarak önceden çalıştığını ve herkesin hakkını kanunen tam ve eksiksiz alacağını belirtti. Yapılanın ön bir değerleme olduğunu ve kanunen bir geçerliliğinin olmadığını ifade etti. Emlak değerleme işleminin, uzmanlarca konutu detaylı inceledikten sonra yapılabileceğini ekledi. Süreçte de yetkili mercilerle temaslarda bulunarak, vatandaşın maddi ve fiziki olarak bir sıkıntı çekmeden bu sürecin sürdürülmesi konusunda elinden geleni yapacağını söyledi.

Vatandaşlar toplu olarak hareket etme kararı alarak, İZKENDER Genel Başkanı Şeker’den kendilerine hukuki ve teknik olarak destek vermesini talep ettiler.