Bando Rıo ve Aktivist Sanatçılarla 8 Mart’ta İzmir Farkı Görülecek

Canlı heykeller, tahta bacak gösterileri, maskizm öğrencileri, şairler, ressamlar, müzisyenler, farklı alanlardan emekçi kadınlar ve kadınlardan oluşan Bando Rıo ile 8 Mart, İzmir’de renkli yaşanacak.


Bando Rıo ve Aktivist Sanatçılarla 8 Mart’ta İzmir Farkı Görülecek

İzmir’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü bu yıl farklı ve renkli yaşanacak. Türkiye’nin ilk kadın bandosu Bando Rıo eşliğinde  uluslararası aktivist sanatçıların katılımı ile gerçekleştirilecek kutlamaların renkli geçeceğini ve bir ilke imza atacaklarını söyleyen  Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği  Derneği Başkanı  Ümit Yaşar Işıkhan,“Bu yıl 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Türkiye’de ilk defa İzmir’de kurulan ve yalnızca kadınlardan oluşan Bando Rıo öncülüğünde kutlanacak. Canlı heykeller,Olcay Kankotan tahta bacak gösterileri,Eylem Sürer Maskizm okulöğrencilerinin katılımıyla  Venedik  karnavalını aratmayan masklı kadınların görsel şöleni yanında ünlü şairler,ressamlar,müzisyenler ve değişik alanlardan emekçi kadınların katılımı ile  çok renkli bir kortej oluşturulacak” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadınlar, demokratik taleplerini sanatsal bir formda  ifade  edecekler. Kadınların iş, iş güvenliği ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebi ile başlayan demokratik  mücadele tarihinde bedel ödeyenleri anmak ve bundan sonraki çalışmalara sanatçı kadınları da  katarak çoğulcu söylemin estetiksel formunu geliştirmek için,duruşumuzla ve yürüyüş sırasında sergilenecek canlı performanslarla  duygu ve düşünceler  dile getirilecek. Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği olarak kadınların uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü 8 Mart’ta, bütün kadınlara eşitliğin egemen olduğu, şiddet ve ayrımcılıktan arındırılmış bir dünya isteğimizi dile getirmek istiyoruz.”

 

AMAZONLARIN TORUNLARI

Yürütme komitesinde yeralan ve ilk kadın bandosunu kuran ressam ve seramik sanatçısı,aktivist Hülya Gül,Bando Rıo’nun Türkiye’nin ilk defa kadınlardan oluşan karnaval bandosu olduğunu söyledi.Konservatuar öğrencilerinden oluşan Bando Rıo’nun şimdiden sonra İzmir’de birçok etkinlikte sahne alacağını belirterek, “Kadınlardan oluşan bandomuzla, yerleşik erkek egemenliğini, söylem ve eylemlerimizle değiştireceğiz. İzmirli kadınların atası olan Amazonların  torunları olarak  bu kentte farklı ve daha güzel birçok etkinliğe imza atacağız. İlk etkinlik için özellikle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü seçtik. 8 Mart Cuma günü  saat 13.00’de Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesinde ilk  gösterimizi sunacağız. Farklı sanatsal sunumlarla bir araya gelen sanatçı ve emekçi kadınlarla  kendimizi ifade ederken,geleceğe dönük taleplerimizi de dile getireceğiz” diye konuştu.

 

ŞİİR, MÜZİK, GÖSTERİLER

Türk kültürünü yurt dışında tanıtmayı hedefleyen ve 33 ülkede temsilciliği bulunan Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği öncülüğünde gerçekleştirilen  etkinlik, aynı gün saat 14.00’den sonra Karşıyaka Mavişehir’deki EGEPARK AVM’de kadın şairlerin,müzisyenlerin, Bando Rıo, tahtabacak, canlı heykellerin katılımı ve Avrupa’da birçok ödül almış  genç piyanistlerin resitali ile devam edecek.