Selçuk'ta CHP Bilmecesi

Selçuk “Sol”unun önemli aktörü bombardımanı sürdürüyor Selçuk CHP’de sular durulmuyor. Aday listelerinin YSK’ya verilmesine günler kala ilçe yönetiminin tüm organları ile istifasıyla sonuçlanan süreç “Selçuk CHP’de neler oluyor” sorusunu akla getirdi.


Selçuk'ta CHP Bilmecesi

Parti içinde karmaşa devam ederken Selçuk Belediyesi eski Başkanı Vefa Ülgür, sosyal medya hesabından ve yerel medya aracılığı ile çarpıcı açıklamalar yapmaya devam ediyor. Ülgür, ilçe başkanı Merve Çalışkan ve yönetimin istifasına neden olan uygulamaların daha önce hiç uygulanmadığını ve bunun yerel demokrasinin gelişimine bir saldırı olduğu görüşünü tekrarladı.

Eski Başkan Ülgür, daha öncede; meclis üyelerinin belirleme yönteminin yanı sıra mevcut CHP adayı Avukat Filiz Ceritoğlu Şengel’in aday gösterilme sürecini de eleştirmişti. Şengel’in adaylığının da tartışmalı olduğunu belirterek, “Genel Başkanımızın da içinde olduğu 60 kişilik Parti Meclisinde yapılan gizli oylamada 30 Parti Meclisi Üyemiz Sayın Filiz Ceritoğlu Sengel'e yeterlilik vermiştir. 29 Parti Meclisi Üyemiz yetersizlik vermiştir. 1 Parti Meclisi üyemiz de oy kullanmayarak salonu terk etmiştir. Şu anda Parti hukukçuları bu kararın parti tüzüğünde ön görülen salt çoğunluğu (yani hazirunun yarısından bir fazlası) sağlamadığı tartışılmaktadır” diye açıklama yapmıştı.

“Halk ile yola çıkanlar, ya yeni bir yol bulur, ya da yeni bir yol açarlar”

Bu gelişmelerin altında, Selçuk seçmenleri Ülgür’ün, sosyal medyadan duyurduğu “Halk ile yola çıkanlar, ya yeni bir yol bulur, ya da yeni bir yol açarlar” cümlesini tartışmaya başladı. CHP Selçuk tabanında büyük bir desteğe sahip olan Ülgür’ün sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı “Halk ile yola çıkanlar, ya yeni bir yol bulur, ya da yeni bir yol açarlar” açıklaması farklı yorumlara neden oldu. Bazı partililer bu çıkışı “Ülgür başka bir partiden adaylığa hazırlanıyor” yorumunu yaparken, bazıları da mesajın genel merkezi uyarma amaçlı olduğu görüşünde.

PEKİ ANKETLER NE DİYORDU ?

Selçuk siyasetinde  önemli bir aktör olarak kabul edilen Ülgür’ün Genel Merkez’e tepkilerinin bir nedeninin Genel Merkez’in ilçede aday belirleme sürecinde yapılan anketleri ilçe örgütleri ile paylaşmaması olarak gösteriliyor. CHP Genel Merkezi tarafından sır gibi saklanan o anketler 15-25 Ocak tarihleri arasında, 900 kişi ile yüz yüze görüşme yöntemi ile yapıdı. Araştırmada katılımcılara Belediye Başkanı olarak görmek istedikleri isimler konusunda, o tarihlerde CHP’nin adayı henüz belirlenmediği için isimleri ön plana çıkan 3 isim de ayrı ayrı soruldu. Anketin tercih olarak Vefa Ülgür adının gündeme getirildiği bölümünde, eski belediye başkanına yüzde 38.2 oy aldı. AK Parti adayı Osman Başterzi bu seçenekte yüzde 29.6 oy alırken İyi Partili Levent Görür yüzde 11, diğer seçeneği yüzde 4.2, kararsızlar ise yüzde 17 oy aldı.CHP’nin aday olarak ilen ettiği Filiz Ciritoğlu Sengel’in yer aldığı seçenekte ise AK Partili Osman Başterzi’nin oranı yüzde 33.1 oldu. Filiz Ciritoğlu Sengel’in yüzde 20.2’da kaldığı son bölümde kararsızların oranı yüzde 28.2’ye çıkarken, Levent Görür yüzde 13.4, diğer seçeneği ise yüzde 5.1’de kaldı.

Anketin diğer bölümünde ise son dakikaya kadar adaylığına kesin gözüyle bakılan Emir Cömert ismi kondu. Bu seçenekte ise Ak Partili Osman Başterzi yüzde 36.2 ile ilk sırada yer alırken, İyi Partili Levent Görür yüzde 17.3’lük bir orana ulaştı. Emir Cömert’e desteğin yüzde 14.4’te kaldığı sorgulamada diğer seçeneğine yüzde 7.7, kararsızlara da yüzde 24.4 oy çıkmıştı.