Kırkpınar: İYİ Parti dimdik ayakta

Ayaküstü Sohbetler'de Gamze İşler' in bugünkü konuğu İYİ Parti' nin göreve yeni atanan İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar. Daha koltuğuna oturmadan sorunları masada bulan Kırkpınar enerjisi ve inancıyla iyi işlere imza atacak gibi görünüyor. Yeni İl Başkanı, başta eski İl Başkanı ve eski GİK Üyesi Yıldırım Ulupınar olmak üzere göreve gelişinden rahatsız olanlara kızgın değil ama kırgın olduğunu da gizlemiyor.


Kırkpınar: İYİ Parti dimdik ayakta

GAMZE İŞLER: Öncelikle yeni makamınız hayırlı, uğurlu olsun.

HÜSMEN KIRKPINAR: Çok teşekkür ederim.

GAMZE İŞLER: Uzun yıllardır siyasetin içerisindesiniz. 40 yıl olmuştur sanırım. MHP’ nin gençlik kollarından geliyorsunuz.

HÜSMEN KIRKPINAR:  MHP’de hiçbir sorumluluk makamında görev almadım. Ama eski bir MHP İl Başkan adayıyım.

GAMZE İŞLER Siyasi hayatınızda yolunuz İYİ Parti ile nasıl kesişti.  

HÜSMEN KIRKPINAR: İnsanın özellikle siyasi anlamda yolunun kesişmesi kolay değildir. Biz belli bir gelenekten geldik. Bu parti kurulurken belli bir kuruluş felsefesi vardı. Bu felsefenin temeli bu ülkenin geleceğidir. Tabi bununla beraber bir de korunması gereken geçmişi vardı. Geçmişi korumak da bir imparatorluk bakiyesinden Kuvayı Milliye ruhuyla Atatürkümüz’ün kurduğu Cumhuriyetimiz’in temel değerlerine sahip çıkmak, onu koruyup kollamak ve çağdaş bir toplum için mücadeleyi devam ettirmek.

Bu partide bizimle beraber farklı siyasi gelenekten gelen arkadaşlarımız da var. Geçmiş dönemde CHP’ li , ANAP’lı , DYP’ li  hatta AKP’ li olan arkadaşlarımız var.  DSP’ den arkadaşlarımız var. Tabi bunların bir kısmı siyasi hayatları sona ermiş partiler. Anavatan Partisi gibi. Ama MHP, CHP ya da AKP gibi  faal olan partilerden partimize gelen arkadaşlarla,  bu ülkenin geleceğine sahip çıkma adına, 2002’ nin 3 Kasım’ ından bu yana iş başında bulunan ve ülkemizin yaşadığı bu kadar olumsuzluklara kendi partilerindeki itirazları sonuç vermeyince yollarımız bu partide kesişti.

GAMZE İŞLER İYİ Parti İzmir’ de yeni bir yapılanmaya gitti ve siz de İl Başkanı oldunuz. Gerçekten çok zor bir süreçte çok zor bir görev üstlendiniz. Çünkü İzmir, bir çok siyasi partinin hedefinde olan bir şehir. Bu zorlu görevde yerel seçimler için ne düşünüyorsunuz? İYİ Parti iyi sonuçlar alabilir mi ?

HÜSMEN KIRKPINAR: İYİ Parti, kuruluş aşamasından önce millet tarafından kurulmuş bir parti olarak siyasi tarihimizde yerini aldı. Beklenti çok yüksekti. Biz Genel Başkanımız’ın birinci turda değil ama ikinci turda seçilmesi için gayret ettik. Yine keza Partimiz’ in de alacağı oy oranının yüzde 14-15 bandında olduğunu görüyorduk. Bizim değil, başka partilerin, başla kurumların yaptırdığı anketlerin de sonucu bu yöndeydi. Maalesef sonuç böyle olmadı.

Bu sonucun bir kısmı bizim kendi hatalarımızdan kaynaklandı. Onları seçimden sonra yaptığımız çalıştayda değerlendirdik. Ama bence Partimizin iç işleyişindeki hatalardan çok sürekli bu ülkenin iç işlerine müdahale eden siyasal ortamında dengeleri değiştirmeye çalışan güçler var. O güçler seçime 18-20 gün kala devreye girdiler. Başka şeyler gelişti ve beklentilerimize ulaşamadık.

Ama şuna ulaştık: Bugün 23 Ekim 2018. Geçtiğimiz yıl bu Parti yoktu. Adı, logosu bile belli değildi. Ancak bu hareketin bir halk hareketi olduğu ve başındaki liderin Meral Akşener olduğu biliniyordu. Bir yılını bile doldurmamış bir parti şu an parlamentoda 41 milletvekili ile yerini aldı, milletten bu teveccühü aldı.

Millet bize 24 Haziran’da elini uzattı, 31 Mart yerel seçilerinde bağrına basacaktır.

GAMZE İŞLER Peki siz İYİ Parti İl Başkanı olarak İzmir’deki herkesi bağrınıza basacak mısınız?

HÜSMEN KIRKPINAR: Biraz önce ifade ettiğim gibi bizim kuruluş felsefemizin ortak paydası vatanseverliktir. İYİ Parti’ nin içinde kimin hangi mezhepten, kimin hangi meşrepten ya da kimin hangi etnik kökenden geldiğine bakılmaz. Bizler gibi bu vatanın sevdalısı olan insanların yapması gereken bir şey var, o da toplumun tamamını kucaklamaktır. Burada en büyük görev de bu Parti’ nin yöneticisi konumundaki kurulların başında olan insanlara düşer.

Biz bunu yapacağız. Birkaç gün içinde yönetim kurulu organlarımızı ve disiplin kurulumuzu açıkladığımızda ne kadar farklı siyasi geleneklerden gelen, farklı siyasi partilerde görev almış kişileri hatta şu an hayatta olmaya isimlerin çocuklarını, yeğenlerini göreceksiniz. Yani her gelenekten insan olacak. Bu gelenekleri de bir dönem sonra ifade etmeyeceğiz. Çünkü bizler artık İYİ Partiliyiz ve partimize gelenlerin de İYİ Partili olması gerekir.

GAMZE İŞLER İlçelerdeki yapılandırma ne zaman bitecek?

HÜSMEN KIRKPINAR: Basına yansıyan şöyle bir yanlışı düzeltmem gerekir, on yedi ilçe başkanının imza vermesi gibi bir durum söz konusu değil. Yedi- sekiz civarında imza söz konusu. Burada atlanan bir şey daha var. Ben görevi alıp İl binamıza geldiğimde yanımdaki ilçe başkanlarının bir kısmı o A4 kağıdına imza atmışlardı.  Ama başka bir başlık altındaki yazıya imza attıklarını düşünmüşlerdi. Bir siyaset deklarasyonu niteliğinde,  tepki içeren, pek de siyasi partilerin dokusuna ve siyasi parti nezaket ve disiplinine uymayan içerikte bir yazıya imza attıklarını düşünmemişlerdi

Tabi bu hiç doğru değil. İnsanlardan bir hazirun gibi imza alıp sonra başka bir başlık altında bu imzaları kullanıp bir tepki deklarasyonu gibi yayınlamak doğru bir şey değil.

Bizim şu an üç ilçemiz aktif değil. Bunlardan birisi de Narlıdere. Orda bir imza görüp çok güldüm. Narlıdere İlçe Başkan vekili… Bu arkadaşımız komik olduğunu sanıyor sanırım. Ancak şu an böyle bir yetki de yok böyle bir ilçe başkanlığı da yok. Böyle bir imzanın da hükmü olmaz.

Bir şey daha ekleyeyim, Kurucu Gençlik Kolları Başkanımız istifa ettiğini ve yirmi ilçe gençlik kolları başkanının da istifa ettiğini belirtmiş. Bizim şu an ilçelerde aktif olarak kurulmuş gençlik kollarımızın sayısı sekizdir. Yirmiyi nerden çıkardılar.

 

“Kötü söz de sahibinindir iyi söz de”

GAMZE İŞLER Basına bir metin sunuldu. Çok ağır suçlamalar içeren bir basın metni. Sizin başkanlığınızdan sonra İYİ Parti’ de kalmanın hainlik olduğu algısına insanları yönlendirmeye çalıştılar. Ancak İYİ Parti’deki insanlardan şunu da duydum “istifa edeceğim de varsa etmeyeceğim. Çünkü ben hain değilim.” diyen eski yöneticiler de var.

Bu insanlar, yeniden yapılanmanın önünü açmak için partideki bütün görevlerinden istifa ettiler ama partiden istifa etmediler. Peki bu insanlar da “hain” mi?

HÜSMEN KIRKPINAR: Benim il başkanlığım daha bir haftalık bile değil. Bu makamlarda oturan insanlar büyük sorumluluk düşüyor. Hele ki bu makamlara partinin kurucusu olarak gelmek, kurucu il başkanlığı yapmak daha büyük sorumluluk yükler. Siz tercih yaparak bir partide siyaset yapmak ya da yapmamak arzunuzu belirtebilirsiniz. Sizin bu partiyle olan kan uyuşmazlığınız, doku uyuşmazlığınız ya da felsefi anlamdaki uyuşmazlıklarınızı bu makamlarda kurucu sıfatıyla bulunmuş birinin sorumluluğuyla çözmeye çalışmanı gerekir. Ben kimseye ne hain derim ne de geçmişte hain dedim. Benim hain diyeceğim, bu ülkenin bölünmez bütünlüğünde gözü olan ayrılıkçı terör örgütü ya da devleti ele geçirmeye çalışan FETÖ’ ye hain derim.

Bu makamlarda oturmak ve otururken kabul ettiğiniz ve yerine getirmek için uğraştığınız sorumlulukları bu makamlardan ayrıldıktan sonra da devam ettirmeniz gerekir. Kötü söz de sahibinindir, iyi söz de sahibinindir.

 

 

“Kim nereye savrulursa savrulsun…”

GAMZE İŞLER Yıldırım Ulupınar’ ın GİK’ ten istifası sizin göreve gelmenize bir tepki mi?

HÜSMEN KIRKPINAR: Kişisel bir tepki olmadığını ifade etti. Ancak ayrıldığı görev çok önemli bir görevdir. O heyette olmak çok önemlidir. Türkiye’de seksen kişinin içinde olduğu bir heyettir Genel İdare Kurulu. Ayrılırken kullandığı ifadelere katılmak tabi ki mümkün değil.

İstifası kendisinin tek taraflı bir irade beyanıdır. Tepki de insani bir harekettir. Yalnız şunu bilmek gerekir: 81 ilin il başkanlarının bir kısmı tekrar göreve iade edildi, bir kısmı da yeniden yapılanma içinde yeni atamalarla şekillendi. Bu parti kurulduğunda felsefesi neyse bu felsefe devam ediyor.

 İnsanların istifalarına saygı duyarım ama ayrılırken kullandıkları bu tarz ifadeleri reddederim.

Böyle bir şey yok. İYİ Parti’ nin bir yere savrulduğu yok. Genel Başkanımız’ın kurduğu İYİ Parti’ nin felsefesinde vatanseverlik vardır, herkesi kucaklamak vardır. Kim nereye savrulursa savrulsun. Bizim bir yere savrulduğumuz yok. Biz parti olarak dimdik ayaktayız.

GAMZE İŞLER Ak Parti ve MHP ittifakında çatlaklar oluştu. Birbirlerine sert açıklamalarla cevaplar verdiler. Bu süreci nasıl görüyorsunuz

HÜSMEN KIRKPINAR: Türk milletine hayırlı olsun diyorum.(Gülüyor)

GAMZE İŞLER Yerel seçimler için CHP ile bir ittifak düşünüyor musunuz?

HÜSMEN KIRKPINAR: Bu konu Genel Merkezimiz’ in takdiridir.

GAMZE İŞLER Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

HÜSMEN KIRKPINAR: İYİ Parti halk tarafından kurulmuştur. Bir halk hareketidir. Yarınımızdan ümidimizi kesmemizi isteyenler şunu iyi bilsinler ki “O yarınlar bizim, o yarınlar bizim, o yarınlar bizim!”