Komünist Başkan İzmir'e Aday mı?

Ülkemizde hemen hemen bütün kesimlerin takdirini toplayan bir sıradışı "Komünist" bir Başkan. O'nu hepimiz tanıyoruz. Ovacık Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu.  Ovacık Doğal Ürünler Satış Ofisi açılışı için İzmir'de olan Maçoğlu'nu yalnız bırakmayan yüzlerce İzmirli hemşehrimizin arasından bir kaç dakikalığına olsun alarak ayaküstü sohbet ettik. O da bize ayaküstü Sosyalizm propandası yaptı. Buyrun Ayaküstü Sohbetler'e...


Komünist Başkan İzmir'e Aday mı?

 

"Sosyalizme Hizmet Ederek Sosyalizmin İktidarlaşmasını Sağlamak Gerekir"

GAMZE İŞLER: Merhaba Başkanım. İzmir’e hoş geldiniz öncelikle.

 İzmir’de bu kadar yoğun bir ilgi olacağını bekliyor muydunuz?

MEHMET FATİH MAÇOĞLU: Bir çok yerde aslında böyle bir ilgi var.  İzmir biraz daha farklı tabi.  Bu ilgi keyif veriyor insana. İzmir ayrıca aydın ve vicdanı olan şehirlerden biri.  Bu şehri biliyorum. O yüzden bekliyordum demek yanlış olmaz.

İzmir’de Aday Olmayı Düşünüyor musunuz?

GAMZE İŞLER: Şu an buradaki insanların çoğu “İzmir’e böyle bir başkan yakışır” diyorlar. Siz böyle bir adaylık düşünüyor musunuz?

MEHMET FATİH MAÇOĞLU: Şu anda hala Ovacık Belediye Başkanıyım. İttifak çalışmalarımız devam ediyor. Devrimci kurumlarla ittifak tartışmamız sürüyor. Bu tartışmalar sonuçlanana kadar Ovacık Belediye Başkanıyım. Bu tartışmalar nasıl sonuçlanır, kurum nasıl bir karar verir bilmem. Biraz da ona bakmak lazım.  Sosyalist Meclisler Federasyonu’nda  otuz yıldır faaliyet yürütüyorum. Son süreçte ittifakla ilgili tutum ne olursa biz de ona göre karar vereceğiz. Ancak şu an görünen o ki önümüzdeki süreçte de Dersim içerisinde görünüyorum. Ovacık ya da diğer ilçelerde görünüyorum.

İzmir ya da başka bir büyükşehir düşündüğüm yok.

GAMZE İŞLER: Belediyecilikten sonra başka bir siyasi konumda olmayı planlıyor musunuz?

MEHMET FATİH MAÇOĞLU: Sosyalistim ben.

GAMZE İŞLER: Bu doğal ürünler satış ofislerini başka yerlerde de açmayı planlıyor musunuz?

MEHMET FATİH MAÇOĞLU: İnternet üzerinden bizden ürün talep edenlerin yoğun olduğu şehirleri tespit ediyoruz.  O bölgelerde açarak tırlarla taşımanın daha az maliyetli olacağını düşünüyoruz. Şu an İstanbul’da iki tane, Ankara’da ve İzmir’de birer tane açtık. Önümüzdeki dönemlerde de Bursa, Adana, Mersin gibi büyükşehirlerde açmayı planlıyoruz.

GAMZE İŞLER: Yine gençler için, yine eğitim için diyorsunuz?

MEHMET FATİH MAÇOĞLU: Eğitime buradan gelen artı değerle destek veriyoruz. Bunun yanı sıra bir çok yoldaşımızın, dostumuzun da katkılarıyla da eğitime destek  veriyoruz. Çünkü sadece buradan gelen katkı ile yüz’ün üzerinde çocuğun eğitimine destek olup burs verebilme ihtimalimiz yok. Ekonomik durumu iyi olan dostlarımızın destekleriyle de bu programımızı güçlendiriyoruz.

GAMZE İŞLER: Yerel seçimlerle ilgili ne düşünüyorsunuz?

MEHMET FATİH MAÇOĞLU: Yerel seçimlerde Devrimci Halkçı Yerel Yönetim Programı, o bölgelerde birkaç belediye daha alarak sosyalist bir modelin yerelde nasıl bir program gerçekleştireceğini gösterecektir.  Ovacık bunun için maket gibi küçük bir başlangıçtı. Ama önümüzdeki dönemde yereli daha iyi tanıyan, yerelde daha tecrübeli, daha kapsamlı bir anlayışla bölgeyi bizim için bir model haline getireceğini düşünüyorum. Ayrıca yerel yönetimleri de devrimci kurumların desteklemesi gerektiğini düşünüyorum.

Sosyalizmi Desteklemek Lazım

GAMZE İŞLER: Eklemek istediğiniz son bir şey var mı?

MEHMET FATİH MAÇOĞLU: bütün Türkiye’de Sosyalizm’e destek verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu süreçte kapitalist- emperyalist sistem kendi tonlarındaki siyasi partilerle yaşamı alanımızı daralttı. Dünyada çok vahşi saldırılar oldu. Sosyalizmi geliştirmek lazım. Sosyalizme hizmet ederek iktidarlaşmasını sağlamak lazım. Sol da olsa elitist iktidarı değil  yoksulların ve ötekilerin  iktidarı olan Sosyalizmi desteklememiz lazım.