“Gelin ortak olun”

TÜRKİYE’de kooperatifçilik bayrağının taşıyıcılarından biri olmakla kalmayıp, en başarılı örneklerinden birini de sunan Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, bu misyonunu yeni projelerle de devam ettiriyor. Birlik Başkanı Hilmi Sürek, Türkiye’deki yüzlerce tarım kooperatifindeki binlerce üreticinin potansiyelinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini savunarak, asıl çağrıyı gençlere yaptı, “Gelin ortak olun, kooperatiflere enerji ve dinamizm katın” dedi.


“Gelin ortak olun”

Genç kesimin tarım sektörüne yönelmesi için yürütülen pek çok proje sürerken, bir çağrı da Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Hilmi Sürek’ten geldi. Gençlere “kooperatiflere sahip çıkma” çağrısında bulunan Sürek, dünyada ve Türkiye’de  kooperatifçiliği değerlendirdi. 

 

“TEMENNİMİZ UMUT OLMAK”

Kendisinin de 1980 yılında genç bir kooperatifçi olarak Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği’ne ortak olduğunu hatırlatan Sürek, kooperatif yöneticiliğinden Birlik Yönetim Kurulu Başkanlığı’na uzanan süreçte üreticinin hakkını savunacak bir yapının önemini daha iyi anladığını vurguladı. Zeytinciliğin sevgi, bilgi ve emek istediğinin altını çizen Sürek, “Türkiye kooperatifçilik tarihinde yapılan yanlışlara karşı biz Tariş Zeytinyağı olarak, pek çok alanda dünyadaki örneklerle yarışacak başarılar gösterdik, bu konudaki olumsuz algıyı tersine çevirdik. 2000 yılındaki özerkleşme sürecinden sonra bu duruma en kolay uyum sağlayan, pazarlama şirketini kuran, internet çağında satışı hayata geçirerek ilk web sitesini kuran, tasarım ve Ar-Ge’ye büyük önem vererek, dünya çapında bir laboratuvarı hayata geçiren yine Birliğimiz oldu. Temennimiz bu başarıyı devam ettirirken, kooperatifçiliğin başarısı konusunda da umut olmak” dedi. 

 

GENÇLERE ÖNEMLİ ÇAĞRI

Egeli zeytin ve zeytinyağı üreticisine seslenen Sürek, gençlere de önemli bir çağrıda bulundu. Kooperatiflere üye olan ortakların ortalama yaşının giderek yükselmeye başladığını anımsatan Sürek, “Bu çağrıyı genç üreticilere yapıyorum. Zeytin bir sevdadır, gelin siz de ortak olun. Bu sayede sektör de daha dinamik ve enerjik bir yapı kazanacaktır” dedi. Yönetim Kurulu olarak göreve geldiği günden bu yana ortak ile kooperatiflerin ve kooperatifler ile de Birliğin iletişimine büyük önem verdiklerini savunan Sürek, “Bunlar zincirin halkalarıdır. Biz kendi içimizde dayanışmayı ve birliğimizi arttıracak projeleri de hayata geçiriyoruz” dedi. 

 

KAZANAN ÜRETİCİ OLDU

Hilmi Sürek, bu dönem hedefledikleri ürün alımını gerçekleştirerek, başarılı bir sezon geçirdikleri bilgisini de verdi. Alım kampanyasının halen devam ettiğini ve Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği’nin mevcut ürün alımının 6 bin tona ulaştığını dile getiren Sürek, “Alım sezonunun sonunda hedeflediğimiz rakamlara ulaşacağımızı umut ediyorum. Önümüzdeki yıllarda da bunu katlayarak, artıracağız. Bu sezon çok başarılı kampanya yürütüyoruz. Ortaklarımızdan olumlu geri dönüşler alıyoruz. Gördüğümüz kadarıyla ortağımız olsun olmasın, piyasayı sağlam biçimde regüle etmemiz sonucunda kazanan üretici oldu. Piyasada birtakım istikrarsızlıklar yaşansa da bizim 100 yılı aşkın deneyimimiz ve kurumsal yapımız bu dalgalanmalardan ortağımızın etkilenmesini önledi” bilgilerini verdi. 

“ŞAHA KALDIRIR”

Dünyada yaklaşık 800 milyon kişinin kooperatif ortağı olduğunu, Türkiye’de ise bu rakamın 1.7 milyon civarında olduğu bilgisini veren Sürek, “Tarımsal kooperatiflere baktığımızda ise dünyada 569 bin tarımsal kooperatif olduğu biliniyor. Türkiye’de ise tarımsal amaçlı faaliyet yürüten kooperatif sayısı 26 bin 300 dolayında. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yayımladığı son kooperatifçilik raporuna göre; 306 tarım satış kooperatifi ve 323 bin ortaktan bahsediyoruz. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği çatısı altında ise Ege Bölgesi’nin tüm coğrafyasına yayılmış  31 kooperatif ve bunlara kayıtlı 28 bin ortağımız var. Rakamlar aslında gücümüzün boyutlarını gösteriyor. Önemli olan bu potansiyeli değerlendirmek. Yüzbinlerce ortaklı bir yapı doğru desteklenirse ülke ekonomisini de şaha kaldırır. Kooperatifçiliğin ve gençliğin gücü en etkin üretim aracıdır. Bu iki temel unsurla üretimi bugün olduğundan çok daha ileriye taşımak mümkün” diye konuştu.