Hâkim, Avukatın Etek Boyunu Kısa Buldu, Fotoğraf Çekip Baroya Göndermek İstedi

İstanbul Anadolu 2. İş Mahkemesi’nde görülen bir duruşmada skandal bir olay yaşandı. Sosyal medyada paylaşılan dava tutanağına göre, Mehmet Yoylu isimli hâkim, duruşmada bulunan avukatın etek boyunu kısa buldu ve davacı vekilinin kıyafetinin ‘etiğe’ aykırı olduğunu savundu.

29 Mayıs 2019 - 14:15 - Güncelleme: 29 Mayıs 2019 - 14:18

Olay, duruşma tutanağına şöyle yansıdı:

(…) Davacı vekilinin eteğinin diz üstünden yaklaşık 15 santim yukarıda olduğu, bu hâli ile avukatlık mevzuatına aykırı olduğu giyim kuşam etik kurallarına aykırı olduğu görüldü. Huzurda dinleyici sıralarında bulunan avukatlara (isimleri karalanmış) davacı vekilinin etek boyu hakkında fikirleri avukatlık hukuku mevzuatına uygun olup olmadığı soruldu.

(Görüş bildiren avukatlar) Davacı vekilinin etek boyu avukatlık hukuka ve örfüne uygundur dedi.

Davalı vekili ‘bence de özgürlük alanı ile ilgilidir, müdahale edilmemesi gerekir.’ dedi.

Mahkememiz yazı işleri müdürü huzura çağrıldı.

Davacı avukatın etek boyunun çok kısa olduğu ve bir yanlış anlamaya vesile olmaması için hakimin ‘kısa’ değerlendirmesiyle huzurda bulunan avukatların ‘kısa’ değerlendirmesinin aynı olmayacağı nazara alınarak cep telefonu ile baro başkanlığına bildirilmesi için etek boyunun (fotoğrafının) cep telefonu ile çekilmesi istendi. Davacı vekili ‘Ben tek boyumun çekilmesini istemiyorum’ dedi.

DAHA ÖNCE BİR AVUKATI DURUŞMADA DARP ETMİŞ

Duruşmada bulunan avukatın etek boyunu kısa bulan hâkim Mehmet Yoylu’nun Balıkesir’deki bir duruşmada avukatı darp ettiği ortaya çıktı.

2011 yılında Balıkesir 1. Sulh Hukuk Mahkemesi duruşma salonunda bir bankaya ait ihale bedeliyle ilgili davada, mübaşire beklediği bir dosyanın gelip gelmediğini soran avukat Muzaffer Zeybek, hâkim Mehmet Yoylu tarafından saldırıya uğradı. Avukat Zeybek, Yoylu’nun saldırısından sonra Balıkesir Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Darp nedeniyle başında ve boynunda ezikler ile kızarıklıklar tespit edilen avukat Zeybek’e 3 günlük ‘iş göremez’ raporu verildi.

Zeybek’in şikayeti üzerine Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmıştı.

TBB: HAKİM, MESLEKTAŞIMIZI TACİZ ETMİŞTİR

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanlığınca, İstanbul Anadolu Adliyesi İş Mahkemesinde duruşmada, bir kadın avukatın etek boyuna tepki gösteren hakimin, yargılama yaptığı işi bırakıp, avukatı kılığı kıyafeti yüzünden yargılamaya kalkıştığı, hatta fotoğrafını çekmeye teşebbüs ettiği belirtilerek, konunun sonuna kadar takip edileceği bildirildi. 

TBB’den yapılan açıklamada, İstanbul Anadolu Adliyesi İş Mahkemesinde üzücü bir olay yaşandığı, mahkeme hakiminin, bir kadın avukatın kıyafetine karıştığı, yetkisini kötüye kullandığı ve mahkemesini küçük düşürdüğü dile getirildi.

 

Açıklamada, “Hakim, aynı zamanda meslektaşımızı bu şekilde baskı altına almış ve taciz etmiştir. Yargılama yaptığı işi bırakıp, meslektaşımızı kılığı kıyafeti yüzünden yargılamaya kalkışmıştır. Hatta fotoğrafını çekmeye teşebbüs etmiştir” ifadesi kullanıldı.

Bu hakimin daha önce Balıkesir’de bir avukata kürsüden hakarette bulunup onu darp ettiği anımsatılan açıklamada, “Sorunludur. Bugün yaşanan olay, bu kişinin hakimlik görevine o olaydan sonra devam ettirilmiş olmasının sonucudur” değerlendirmesinde bulunuldu.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu tarafından derhal Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) ile konunun görüşüldüğü, HSK tarafından hakim hakkında soruşturma açıldığı, bu olayın sonuna kadar takip edileceği kaydedildi.

AVUKATLARDAN TEPKİ

Duruşmada avukatın eteği hakkında yorum yapan hâkimi avukatlar alkışlarla protesto etti. O anları CHP’li Barış Yarkadaş Twitter hesabından paylaştı.

HÂKİM HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), duruşmada bulunan avukatın etek boyunu kısa bulan hâkim Mehmet Yoylu hakkında soruşturma başlattı.

HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz, İstanbul’da duruşma sırasında avukatın etek boyu nedeniyle tepki gösteren İş Mahkemesi hakimi hakkında soruşturma izni verildiğini bildirdi.

Yılmaz, yaptığı açıklamada, “İstanbul İş Mahkemesi hakiminin, mini etekle duruşmaya gelen avukata tepki gösterdiğine” ilişkin haberlerin basında yer alması üzerine, resen harakete geçildiğini ve inceleme başlatıldığını belirtti. İnceleme sonucu, İstanbul İş Mahkemesi hakimi hakkında soruşturma izni verildiğini aktaran Yılmaz, konunun takipçisi olacaklarını vurguladı. 

AVUKAT DERNEKLERİNDEN TEPKİ

Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), avukatın eteğine karışan hâkime tepki gösterdi.

ÖHD’nin açıklaması şöyle:

Erkek adaletin kaynağı hakimlerin zihnidir! Sessiz kalmayacağız! Meslektaşımızın etek boyunun avukatlık etik kurallarına uymadığını iddia ederek tutanak tutan İstanbul Anadolu 2. İş Mahkemesi Hakimi derhal görevinden alınmalıdır!

ÇHD İstanbul Şube’nin açıklaması şöyle:

“Duruşma salonu önünden ayrılmıyoruz; oradan ayrılması gereken avukatlar degil, tacizci hakimin kendisidir. Tüm Meslektaşlarımıza çağrımızı yineliyor, tacizci hakimin derhal görevden alınmasını talep ediyoruz”

Kaynak: birgün.net
Bu haber 820 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Torbalı, Oğuzhan Koç ile coştu
Torbalı, Oğuzhan Koç ile coştu
Basın Apartmanı'nda 25 metre derinliğe inildi
Basın Apartmanı'nda 25 metre derinliğe inildi

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()