Güven Endeksleri Ne Durumda?

Geçtiğimiz günlerde TÜİK tarafından Tüketici Güven Endeksi ve Ekonomik Güven Endeksleri yayınlandı. Bu endekslere dair geçmişe dönük verilerle beraber bir değerlendirme hazırladık.

17 Nisan 2018 - 17:36

Endeksler Neyi İfade Ediyor

Tüketici güven endeksi, tüketicilerin kişisel mali durumları ile ekonominin genel durumuna ilişkin değerlendirmelerini işaret ediyor. Tüketici Güven Endeksi, TÜİK tarafından anket yoluyla derlenen verilerle oluşturuluyor. Endeks puanı 100’ün üzerine çıktığında tüketicilerin ekonomik durumlara ilişkin iyimser olduklarını, 100’ün altına indiğindeyse kötümser bir yaklaşıma sahip olduklarını gösteriyor.

Ekonomik güven endeksi ise birleşik bir endeks. Hem tüketici güven endeksini hem de üreticilerin sektörel güven endekslerini birleştiriyor. Burada da referans endeks değeri 100 olarak kabul edilip, bu değerin altındaki değerler kötümserliğe, üstündeki değerler ise iyimserliğe işaret ediyor. Bu gösterge özellikle ekonomik büyüme konusunda ipucu sağladığı için önem kazanmış durumda.

Her İki Endekste de Azalma Söz Konusu

TÜİK’de konuyla ilgili yer alan veriler 2007 yılına kadar gidiyor. Öncelikle yayınlanan en güncel veri olan Mart 2018’i baz alarak, geçmişe dönük bir değerlendirme yapıyoruz.

Her iki endekste de Mart 2018 değerleri, Mart 2017’ye göre iyileşme göstermiş. Ancak 2007 Mart dahil, geçmişte aynı ayda yapılan ölçümler aslında eğilimlerde radikal bir değişiklik olmadığını gösteriyor.

Daha detaylı bir inceleme için 2007-2018 arasında veri bulunan tüm ayları incelediğimizde ise her iki endeks değeri de 2008 krizi öncesindeki seviyeye henüz ulaşamamış görünüyor. Hatta Mart 2018’de her iki endeks de azalma göstermiş durumda.

Bu haber 1456 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Özhaseki'den kentsel dönüşüm mağduru vatandaşa sert tepki: Mikrofonu atıp giderim
Özhaseki'den kentsel dönüşüm mağduru vatandaşa sert tepki:...
Bornova Belediye Başkan Adayı Cevdet Çayır: ‘’Sevgi ve ilgiyi Bornova'ya gösterecek olan bizleriz’’
Bornova Belediye Başkan Adayı Cevdet Çayır: ‘’Sevgi ve ilgiyi...

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()