Gürsel Tekin: Bizim Seçmenimiz Ayçiçeği Gibidir; Güneşi Gördü mü Açılır. Yeter ki Umudu Görsün

Ayaküstü Sohbetler'de Gamze İşler, CHP' nin eski Genel Sekreteri, İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ile samimi ve keyifli röportajını sizlerle buluşturuyor.

22 Ekim 2018 - 07:38

EGE POLİTİK- Ayaküstü Sohbetler

GAMZE İŞLER:24 Haziran sonrası yaşanan süreçte partinize yöneltilen seçmen tavrını nasıl değerlendiriyorsunuz. ?

GÜRSEL TEKİN: Bütün seçimler çok önemlidir ama 24 Haziran’daki seçim bir sistem değişikliğinin ve tek adam rejiminin oylanmasıydı. Biz referandum döneminde de bunu anlatmaya çalıştık ama demek derdimizi, meramımızı anlatamamışız.

Teklik Allah’ a mahsustur. Tek adam rejiminin yaşandığı ülkelere bakın, hepsi ciddi sorunlar, ekonomik krizler yaşıyorlar. Kendi iç sorunları çok yüksek düzeyde. Yani hukuk sisteminin olmadığı yerde tek adamla yönettiğiniz takdirde büyük sorunlarla karşı karşıya kalıyorsunuz.  Ne yazık ki Türkiye'de bu yeni sistemle beraber geçmiş dönemdeki hataları da üst üste koyduğumuzda şu anda gerek ekonomik kriz, gerek sosyal sorunlar, gerek siyasal sorunlar çok üst boyutta. Umut ederim ki bu hataların çoğunu 31 Mart yerel seçimlerinde telafi edebiliriz.

Bizim seçmenimiz 24 Haziran gecesi Cumhuriyet Halk Partisi’nden ve onun cumhurbaşkanı adayından çok şey bekliyordu. 24 Haziran’da seçmen beklediği tavrı göremedi. Bunun sonucunda seçmenin öfkesi, tepkili tavrı son derece doğaldır. Yerel seçimler sürecinde ve sonrasında bu tepkiler yerini tekrar karşılıklı güven ve desteğe bırakacaktır.

GAMZE İŞLER: Yerel seçimler sürecinde de CHP içerisinde böyle sıkıntılı bir süreç yaşanır mı?

GÜRSEL TEKİN: Asla yaşanmaz. Bizim seçmenimiz ayçiçeği gibidir. Güneşi, umudu gördüğü zaman açılır. Yeter ki umudu görsün.

GAMZE İŞLER: CHP’de yerel seçimler için aday belirleme sürecini sağlıklı ve parti değerlerinize uygun buluyor musunuz?

GÜRSEL TEKİN: Şu anda net bir şey yok. Genel merkezimiz bazı çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalar parti kamuoyuna yansımış değildir. Normal takvimde genel seçimlerden önce yerel seçimler vardı. Bu nedenle Sayın Genel Başkanımız uzun süredir Bursa, Kocaeli, İstanbul, İzmir, Adana, Ankara, Mersin, Manisa, Balıkesir gibi şehirlerde yerel yönetimler için ciddi çalışmaları yürütüyordu. Tabi araya seçim girince o çalışmalar hangi aşamada kaldı bilmiyoruz.

İstanbul’u Kazanıyoruz

Ama bildiğim bir şey var: İstanbul’ u kazanıyoruz. İstanbul’ u bilen bir insan olarak söylüyorum bunları. Yaklaşık 4 yıldır sahada çalışıyorum. 39 ilçenin hem sosyolojik yapısını hem de sorunlarını ve beklentilerini çok iyi bilen bir siyasetçiyim. Ekip olarak da çok güçlü bir kadroyla seçimlere hazırız. Bütün hazırlıklarımızı tamamladık. Alt yapı, üst yapı, deprem planlama, yerinde kentsel yenileme –Kentsel dönüşüm kavramını AKP çok dejenere etti. Bu nedenle biz kentsel yenileme kavramını tercih ediyoruz. – En son on gün önce üç arkadaşımızı yurt dışına gönderdik. Su faturalarınıza bakarsanız, kullandığımız suyun yaklaşık yüzde yirmibeş- otuzu oranında atık su bedelini ödüyoruz. Yani kullanmadığınız suyun da bedelini ödüyorsunuz.  Diğer ülkelerin şehirlerinde bu uygulama nasıldır diye araştırdık. Berlin’ de, Hollanda’ nın çeşitli şehirlerinde inceledik. Bu rakam oralarda yüzde iki ya da yüzde üç. Bizde neredeyse bunun 10 katı.

Kıraathane Değil İmalathane Projelerimiz Var

İstanbul da hiçbir kadının iş sorunu olmayacak Bizim kıraathane projemiz yok ama imalathane projelerimiz var. Üreten bir İstanbul olacak. Adaylığımız kesinleştiği zaman ayağa yere basan projelerimizle seçmenin karşısına çıkacağız. Bizim “Kanal İstanbul” gibi çılgın projelerimiz yok.

 

Ölülerimize Bile Saygıları Kalmamış

Bu çılgın projelerden birini de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Daire Başkanı dile getirmiş. Kendilerinin 50 yeni araç aldığını ve bu araçlarla vatandaşın cenazesini kendi memleketine götürmeyi öneriyor. Çünkü İstanbul’ da iki senelik mezar yeri kaldığını dile getiriyor. Bunu söyleyen iktidar belediyesinin daire başkanı. Bırakın İstanbul’da yaşayanları, ölülerimize bile saygınız kalmamış, onlara yer bırakamamışsınız.

2015-2018 yılları arasında İstanbul’dan 400 bin’in üzerinde seçmen göç etmiş. 3000 yıllık İstanbul tarihinde ilk kez bu kadar yüksek oranda bir göç var. Göç haritasını inceledim. İstanbul’dan en çok göç İzmir’ e olmuş. Ardından Körfez’e, Muğla, Aydın gibi şehirlere göç olmuş. Yani CHP Belediyeleri’ nin olduğu illere göç yaşanmış. Neden buralara gidiyorlar? Çünkü buralarda hem özgürlük hem de güvenlik var.

GAMZE İŞLER: Partinizde her hangi bir şehirde “kesin aday olmalı” diye düşündüğünüz bir isim var mı?

GÜRSEL TEKİN: O konuda Parti’ nin alacağı kararlarla ilgili benim şimdiden bir şey söylemem doğru olmaz. Ama İstanbul için benden daha iyi bir aday bulurlarsa hiç koşulsuz bütün çalışmaları götürüp devrederim.

Seçmeni şu anki belediye başkanından daha iyi tanıyorum.

GAMZE İŞLER: Şu an İstanbul Belediye Başkanı’ nın ismini bilen yok.

GÜRSEL TEKİN: Ben de bilmiyorum. Çünkü seçilmiş bir belediye başkanı değil. Seçilmemiş bir belediye başkanını niye tanıyalım ki?

GAMZE İŞLER: Sizce yerelde İyi Parti ile ya da başka partilerle bir ittifak söz konusu olur mu?

“Millet İttifakı Devam Ediyor”

GÜRSEL TEKİN: Şu anda İstanbul’da referandum sürecinde başlayan birliktelik devam ediyor. Bozulmuş değil. Partilerin genel merkezleri nasıl karar verir bilmiyorum ama Millet ittifakı aynı kararlılıkla devam ediyor ve devam edecek gibi de görünüyor.

GAMZE İŞLER: İzmir  için düşünceleriniz nelerdir? İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı 15 yılın ardından değişecek, bu gelişmelerle ilgili düşünceniz nedir?

GÜRSEL TEKİN: Belediyeciliği bilen biri olarak söylüyorum, mevcut AKP’li belediyelerle karşılaştırıldığında CHP’li belediyeler bütün eksikliklerine rağmen çok başarılılar. İzmir, Aydın, Muğla, Karadeniz’in incisi Giresun ve tabi ki Eskişehir. Bunları neye göre söylüyoruz? Uluslararası kriterler var. Onlara baktığımızda benim yaşadığım şehir de olan İstanbul, Sayın Erdoğan’ ın belediye başkanlığı yaptığı dönemde 35. Sıradaydı şimdi 142. Sırada. Yaşanabilir şehirler kriterlerinin içine girmiyoruz bile. Ancak CHP’ li belediyeler hala bu kriterleri muhafaza etmeye çalışıyor.

GAMZE İŞLER: Son olarak bir mesajınız var mı?

GÜRSEL TEKİN: Ben hayatımı İstanbul'a adadım. İstanbul'un karşı karşıya olduğu derin sorunları çözmek için 4 yıl önce bu yola çıktım. Şehircilik alanında uzmanlar neredeyse yanlarına gittim. Amerika'da, Avrupa'da bu alanda eğitim veren akademisyenlerle, uzun yıllar kamuda hizmet vermiş, işinin ehli kamu yöneticileri ile görüştüm. Çok iyi bir ekibimiz var. Kimse merak etmesin, İstanbul' da yepyeni bir dönem başlatacağız.  

 

Bu haber 5182 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Hilmi gunes
    5 yıl önce
    SAYIN DEGERLI BASKANIM SIMDIDEN BIZ ISTANBUL BUYUK SEHIR BELEDIYE BASKANI OLARAK BAGRIMIZA BASTIK HEP SENINLEYIZ ALLAH YAR VE YARDIMCIN PLSUN
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Doç. Dr. Zeynep Altın: 'TTB'yi belli bir alanda sıkıştırmaya çalışan bir anlayış var'
Doç. Dr. Zeynep Altın: 'TTB'yi belli bir alanda sıkıştırmaya...
Efes Selçuk Tarım Politikaları Çalıştayına Ev Sahipliği Yapacak
Efes Selçuk Tarım Politikaları Çalıştayına Ev Sahipliği...

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()