"Geçmişte Yaşayan Bazı Timsah Türleri Vejetaryendi"

"Keşfettiğimiz en ilginç şey, nesli tükenmiş bazı türlerin ne kadar çok bitkiyle beslendiğini görmek oldu"

29 Haziran 2019 - 15:00

200 milyon yıl önce yaşamış ve uzun süre önce nesli tükenmiş bazı timsah türlerinin vejetaryen olduğunu ortaya koyan yeni bir araştırma yayımlandı.

İncelenen diş fosilleri, timsah takımının geçmişte yaşamış üç veya altı türünde bitki çiğnemek için özelleşmiş dişlerin evrimleştiğini ortaya çıkardı.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre nesli tükenmiş timsahların ne yediklerini anlamak isteyen araştırmacılar, fosilleri bugün yaşayan timsahların diş yapıları ve boyutlarıyla karşılaştırdı.

Çalışmanın yazarı, Utah Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan Keegan Melstrom araştırmasında 16 Crocodyliformes türüne ait 146 dişi analiz etti.

"Keşfettiğimiz en ilginç şey, nesli tükenmiş Crocodyliformes türlerinin ne kadar çok bitkiyle beslendiğini görmek oldu," diyen Melstrom "Etçiller basit dişlere sahipken, otçullar daha karmaşık diş yapısına sahip," açıklamasını yaptı.

Günümüzde yaşayan tüm timsahlar görece benzer bir vücut yapısına ve et koparmaya uygun basit, konik şeklinde dişlere sahip. Ancak diş fosillerinin etoburlara ait olmadığı açıkça gözüküyor ve günümüz timsahlarında görülmeyen özel yapılar fark ediliyor.

Hakemli bilim dergisi Current Biology’de yayımlanan çalışmaya göre otçulluğun her türde ayrı şekilde evrimleşmesi, bunun çok başarılı bir adaptasyon olduğu anlamına geliyor

Kaynak: t24.com.tr
Bu haber 2761 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
2023 yılı faaliyet raporu kabul edildi
2023 yılı faaliyet raporu kabul edildi
Çiğ süt fiyatlarına zam
Çiğ süt fiyatlarına zam

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()