ETİ Maden bor karbür tozundan zırh ürettirecek

ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürü Serkan Keleşer, 2022 yılı sonunda Bandırma’da faaliyete geçirecekleri Bor Karbür Tesisi’nde elde edecekleri tozdan çelik zırhlara göre çok daha hafif ve dayanıklı olan zırhı özel sektör eliyle üretmeyi planladıklarını açıkladı.

25 Mayıs 2022 - 16:33

ETİ Maden Genel Müdürü Serkan Keleşer’in zırh üretiminin özel sektör tarafından yapılacağını söylemesi üzerine söz alan KİT Komisyonu üyesi CHP Milletvekilleri Atila Sertel ve Deniz Yavuzyılmaz, bu stratejik ürünün üretiminin devlet eliyle yapılması gerektiğini vurguladılar.

ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürü Serkan Keleşer, KİT Üst Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, “2022’nin sonunda Bandırma'mızda bor karbür tesisimizde deneme üretimlerine başlıyoruz. Bu bor karbür ingotu elmastan sonra en sert 3’üncü malzeme. bor karbür tozunun da bir pazarı var, bir de bu bor karbür tozundan yapılanlar var. Zırh yapıyorsunuz, kişisel zırh yapıyorsunuz. Çelikle bir askerimizi, polisimizi, jandarmamızı zırhlıyorsunuz 20 kiloyla. Bu tozdan yaptığınız zırhla 7-8 kiloyla zırhlıyorsunuz. Bir tankımızı zırhlıyoruz 10 tonla, böyle bir bor karbür çalışmasıyla zırhlıyoruz 3 tonla. Hafif, hareket kabiliyeti var, daha az enerji harcıyorsunuz, dayanımı yüksek. Bor karbür tozunu Eti Maden'in Bandırma İşletmelerinde yapacağız, zırhı Ankara'da. Bir firmamız var, Kayseri'ye de yeni bir firma kuruldu, biz ziyaretlerine gittik. Kayseri'deki firmamız da Ankara'daki firmamız da bu ülkenin iki firması. Kayseri'deki firmamız da bizden talepte bulundular, tozun kalitesinden vesaireden biz onlara numune verdik” dedi.

SERTEL’DEN MKE ÜRETSİN ÖNERİSİ

Daha sonra söz alan CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu CHP Grubu sözcüsü Atila Sertel, şunları söyledi:

“Zırh üretimi gerçekten üzerinde önemle durulması gereken bir üretim aşaması diye düşünüyorum. Bunun ham maddesi Eti Madende yani Türkiye'de olduğuna göre bu üretimin bence Türkiye'deki kendi kurumlarımızla üretilmesinin Türkiye'ye çok büyük fayda sağlayacağına inananlardanım. Bizde MKE gibi çok önemli bir kuruluş var ve çok önemli işler yapıyorlar. Geçtiğimiz günlerde bahsetmiştim, bir ziyaretimde MKE’nin ne kadar ileri atılımlar yaptığını, oradaki Genel Müdürün de aynı aşk ve heyecanla kurumu başarıya doğru götürmek için gayret sarf ettiğini görmüştüm. Özel sektöre verilen, verilmesi gereken üretimler olabilir, doğrudur; desteklenebilir, doğrudur ama Türk savunma sanayisine çok büyük katkı koyacak olan ve Türkiye'nin elini güçlendirecek olan bu üretimin yapılma aşamasına geçildiği zaman mutlaka devlet kuruluşlarından, bunu yapabilecek kuruluşların da bu konuda araştırma yapması gerekmektedir.”

YAVUZYILMAZ’DAN YURTDIŞI ORTAKLIKLAR YAPILABİLİR UYARISI

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz ise zırh üretiminin ve pazarlanmasının özel sektöre bırakılmasını doğru bulmadığını ifade ederek, “Çelik yelek zırhı, işte, tank zırhı, bina zırhı olarak borun bir kullanım alanı var ve bu bakımdan da bir ara ürün üretme gayretiniz var ancak anladığım kadarıyla bu alanın üretim kısmını yani ham madde sağlama kısmını Eti Maden olarak siz yapacaksınız ancak bu ürünlerin üretilmesi ve pazarlanması kısmını özel sektöre bırakacaksınız. Türk ordusu dünyanın en büyük ordularından biri, kolluk kuvvetleri de oldukça nitelikli dolayısıyla da yani hazır kendi ordumuz varken ve ordumuza yönelik olarak bir devlet kurumu aslında bu üretimi yapıp maliyeti düşürebilecekken ve hâlihazırda bunu yaparken, böyle bir ihtiyacı giderirken de kazanacağı tecrübeyle birlikte yurt dışına tabii, bizim, Türkiye'nin uygun gördüğü, dış politikasına, gelecek projeksiyonuna uygun olan ülkelere de bu gibi bir ihracat yapması mümkünken bu alanın özel şirketlere bırakılmasını yani gösterdiğiniz bu çelik yelek zırhı, bu alanın üretim satış pazarlamasının sadece özel şirketlere bırakılmasını stratejik anlamda da çok uygun görmüyorum. Kaldı ki yani bunu üreten, satan, pazarlayan özel şirketler de yurt dışı ortaklıklar yapabilecektir. Bu doğrultuda, bu da yine stratejik anlamda kritik zamanlarda bir problem yaratabilir” diye konuştu.

 

Bu haber 344 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Özhaseki'den kentsel dönüşüm mağduru vatandaşa sert tepki: Mikrofonu atıp giderim
Özhaseki'den kentsel dönüşüm mağduru vatandaşa sert tepki:...
Bornova Belediye Başkan Adayı Cevdet Çayır: ‘’Sevgi ve ilgiyi Bornova'ya gösterecek olan bizleriz’’
Bornova Belediye Başkan Adayı Cevdet Çayır: ‘’Sevgi ve ilgiyi...

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()