Erdoğan Rum Yönetimi'ne Sert Çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Doğu Akdeniz'te doğalgaz aramalarına ilişkin "Doğu Akdeniz'deki doğal kaynakların adeta gasp edilmesine yönelik girişimleri kesinlikle kabul etmeyeceğiz." dedi.

05 Kasım 2018 - 05:50

Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda düzenlenen Milgem Projesinin üçüncü gemisi TCG Burgazada’nın Deniz Kuvvetleri’ne teslimi ve yeni tip denizaltı Aydınreis’in İlk Kaynak Töreni’nde yaptığı konuşmadaki sert çıkışlar dikkat çekti.

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

- Son dönemde Doğu Akdeniz'de yaşanan hadiseler, deniz kuvvetlerimizin güçlü olması gerektiğini göstermiştir.

- Türkiye'ye rağmen Doğu Akdeniz veya Ege'de adım atabileceklerini sananlar ne kadar büyük bir hata yaptıklarını anlamaya başladılar.

- Türkiye'yi adeta denize ayak basamayacak hale getirmeyi amaçlayan çabalara asla izin vermeyeceğiz. Denizlerdeki haydutlara meydanı bırakmayacağız.

- Doğu Akdeniz'deki doğal kaynakların Türkiye ve KKTC dışlanarak gasp edilmesine yönelik girişimleri kabul etmeyeceğiz.

Cumhurbaşkanı' nın açıklamalarına ilk destek KKTC'den geldi.

Kuzey Kıbrıs'ın  Ulusal Birlik Parisi (UBP) Genel Başkanı Ersin Tatar şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye ve KKTC olmadan Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon yataklarının sağlıklı paylaşımı söz konusu olamaz. Türkiye ve KKTC ile işbirliği yapılmadan bölgede ortaya çıkacak doğal gazın geçerli bedellerle bölge ve dünya piyasaları ile buluşması, gerçekçi bir fiyattan satılması mümkün değildir.

'HER TAHRİK MİSLİ İLE KARŞILIK BULMALI'

"Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon yatakları konusunda gerçekçi ve geçerli her yol Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye’ye çıkar. Rum-Yunan ikilisi ile onları destekleyenler, hem bu gerçekleri hem de Türkiye ile KKTC’nin hidrokarbon yataklarını kendilerine kaptırmama konusundaki kararlılığını görerek; akıl ve mantık yoluna gelmelidir. Yok gelmiyorlarsa, Rum-Yunan ikilisini kazılarına kazılarla yanıt verilmeli, atacakları her yanlış adım, yapacakları her tahrik misli ile karşılık bulmalıdır.

"Kıbrıs Türk halkının devletteki haklarını,1963 yılında yaptıkları silahlı saldırılar ve Enosis girişimi ile gasp eden Rum-Yunan ikilisine hidrokarbon yatakları üzerindeki haklarımızı benzer oldu - bittilerle ele geçirebileceğini, aleyhimize kullanabileceğini zannediyorsa kendisine gereken yanıt anladığı dilden verilmelidir."

DOĞU AKDENİZ'DE HİDROKARBON GERİLİMİ

Kıbrıs açıklarındaki hidrokarbon rezervlerinin çıkarılması konusunda, zaman zaman İsrail, Yunanistan, İtalya ve ABD'nin de parçası olduğu gerilimler yaşanıyor.

Birkaç yıl öncesine kadar hidrokarbon rezervlerinin Kıbrıs sorununa barışçıl bir çözüm adına gerçek bir fırsat sunacağına dair umut vardı. Fakat bu iyimserlik, Kıbrıs'ta hem Türk hem de Rum yönetiminin tek taraflı keşif ve sondaj operasyonlarıyla ortadan kalktı.

Son olarak Türkiye’nin ilk derin deniz sondaj gemisi Fatih'in Akdeniz'de, savaş gemisi eşliğinde petrol ve doğalgaz sondaj çalışmalarına başlayacağını duyurmuştu.

Kaynak: haber.sol.org.tr
Bu haber 1032 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Tugay’a dünyadan tebrik mesajı yağdı
Başkan Tugay’a dünyadan tebrik mesajı yağdı
CHP’li Yücel, “Şimdi de çöp konteynırı mı olacağız?”
CHP’li Yücel, “Şimdi de çöp konteynırı mı olacağız?”

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()