ENERJİ SEKTÖRÜNDE 13 MİLYAR DOLAR SORUNLU KREDİ VAR

Türkiye’de son on beş yılda enerji üretimi ve dağıtımına yapılan 100 Milyar Doların üzerindeki yatırım, büyük oranda dövize dayalı kredilerle gerçekleşti. Ekonomide görülen yavaşlama, enerji talebinin düşmesi ve finansman maliyetlerinin artması; bu yatırımların büyük oranda zarar etmesi sonucunu doğuruyor.

16 Ağustos 2019 - 15:47

Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından Nisan ayında açıklanan Yeni Ekonomi Program’da (YEP) vurgulanan “Enerji Girişim Sermayesi Fonu” kurulması düşüncesini çok olumlu bulduklarını belirterek, aradan geçen beş ayda bu yönde bir adım atılmadığını hatırlattı. 

Enerji sektörünün 47 Milyar Dolar civarında borcu olduğuna, bu borcunun 13 Milyar Dolarının sorunlu kredilerden oluştuğuna dikkat çeken Vatansever, şu değerlendirmeyi yaptı:

 

// “BANKALARIN ELİ RAHATLAYACAK”

 

“Dolayısıyla bu durum enerji sektörünün problemi olmaktan öteye geçiyor ve finans sektörünün problemi olmaya doğru evriliyor. Sayın Bakanımızın ifadelerinde yer bulan Girişim Sermayesi Fonu, bankacılık sektörü üzerinde bulunan ve taşınamayan sorunlu borçları bilançoların dışına çıkarılmasını hedefliyor. Merkez Bankası’nın 425 baz puanlık faiz indirimi ile elleri bir ölçüde rahatlayan bankalarımızın, Girişim Sermayesi Fonu ile ellerinin daha da güçlenerek iç piyasayı daha hızlı finanse edebileceklerini düşünüyorum. 

Son 15 yılda yüksek büyüme ve ucuz finansman etkisi ile enerji sektörünün üretim ve dağıtım bacaklarında adeta yatırım furyası yaşandığını kaydeden Vatansever, bu yatırımın tamamına yakınının özel sektör tarafından ve yabancı para cinsinden kredilerle yapıldığını ve ülkenin kurulu gücünün 90 bin Megavatın üzerine çıktığını anımsattı. 

Kurulması planlanan Fon’un yararlı bir girişim olmakla birlikte kalıcı çözüm sağlamayacağına işaret eden Hüseyin Vatansever, uzun vadeli çözümün tüketimi azaltıp verimliliğe odaklanmaktan geçtiğini sözlerine ekledi.  

Bu haber 847 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Özhaseki'den kentsel dönüşüm mağduru vatandaşa sert tepki: Mikrofonu atıp giderim
Özhaseki'den kentsel dönüşüm mağduru vatandaşa sert tepki:...
Bornova Belediye Başkan Adayı Cevdet Çayır: ‘’Sevgi ve ilgiyi Bornova'ya gösterecek olan bizleriz’’
Bornova Belediye Başkan Adayı Cevdet Çayır: ‘’Sevgi ve ilgiyi...

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()