Enerji fiyatları: Avrupa artışa karşı bir dizi önlem paketi açıkladı, Rusya da 'Avrupa artan fiyatların suçunu bize atmasın' dedi

Avrupa Komisyonu, Avrupa genelinde enerji fiyatlarında yaşanan artışı durdurmak için bir dizi önlem önerileri açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, Avrupa'da yaşanan enerji fiyatlarındaki artıştan Rusya'nın sorumlu tutulmaması gerektiğini söyledi.

13 Ekim 2021 - 21:10

Avrupa Komisyonu, Avrupa genelinde enerji fiyatlarında yaşanan artışı durdurmak için bir dizi önlem önerileri açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, Avrupa'da yaşanan enerji fiyatlarındaki artıştan Rusya'nın sorumlu tutulmaması gerektiğini söyledi.

Önlem paketi içinde, vergi indiriminin onaylanması ve AB üyesi devletler tarafından ortak yakıt alımı önerileri de var.

Enerji fiyatlarındaki rekor artışın nedeni birçok farklı nedenden kaynaklanıyor. Covid-19 salgını sonrası ekonomilerin yeniden hareketlenmesiyle doğal gaza duyulan ihtiyacın, dolayısıyla talebin de artması bunların başında gösteriliyor.

Avrupa Komisyonu fiyat artışının önüne geçilmesi için üye devletlerin baskısı altındaydı.

Gazın toptan satış fiyatı Ocak ayından bu yana %250 arttı. Bu da tüketici ve işletmelere maliyet ve ücret artışları olarak yansıdı.

Avrupa Komisyonu'nun enerjiden sorumlu üyesi Kadri Simson alınan bir dizi önlemle, AB yönetiminin 'harekete geçilmesi' çağrılarına yanıt verdiğini söyledi.

Öneri paketinin içinde, üye devletlerin AB yasalarını delmeden enerji faturalarını düşürmek için atabileceği adımlar yer alıyor. Paket, ulusal hükümetlerin hali hazırda uygulayabilecekleri önlemlerin teyit edilmesi anlamına geliyor ama aynı zamanda Komisyon'un da neler yapabileceğine dair bir plan sunuyor.

Simson, kış yaklaşırken artan enerji fiyatlarının yarattığı yükü en doğru ve uygun şekilde üye devletlerin hafifletebileceğini söyledi.

'FATURA ÖDEMELERİ DURDURULSUN'

Simson ayrıca, AB ülkelerine düşük gelirli hane halklarının desteklenmesi, şirketlere yardım ve vergi indirimleri için acil yardım paketlerini devreye sokma önerisinde bulundu.

Komisyon üyesinin önerileri arasında, üye devletlerin gerekli görüldüğü durumlarda fatura ödemelerini geçici olarak durdurması, şebekelerle bağlantıların kesilmemesi için güvence sağlanması da var.

Simson, "Küresel enerji fiyatlarındaki artış AB için ciddi bir kaygı oluşturuyor. Pandemiden çıkarken ve ekonomilerimiz yeniden toparlanırken zor durumdaki tüketicilerin korunması ve Avrupalı şirketlerin desteklenmesi önemli" dedi.

Simson, önlemlerin başında AB ülkelerinin ortak doğal gaz almasının getirebileceği faydaların incelenmesi olduğunu ifade etti ve böylece birlik için stratejik bir rezerv oluşturulabileceğini belirtti. Ama Covid-19 aşılarında olduğu gibi ortak doğal gaz satın alma girişimine katılımın da gönüllülük temelli olacağını kaydetti.

Bu fikir daha önce AB müdahalesinin daha çok olmasını savunan İspanya gibi bazı üye devletler tarafından da ortaya atılmıştı.

BBC

Bu haber 405 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Özhaseki'den kentsel dönüşüm mağduru vatandaşa sert tepki: Mikrofonu atıp giderim
Özhaseki'den kentsel dönüşüm mağduru vatandaşa sert tepki:...
Bornova Belediye Başkan Adayı Cevdet Çayır: ‘’Sevgi ve ilgiyi Bornova'ya gösterecek olan bizleriz’’
Bornova Belediye Başkan Adayı Cevdet Çayır: ‘’Sevgi ve ilgiyi...

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()