Ege ve Dokuz Eylül' de Neler Oluyor?

Türkiye’ nin önde gelen üniversitelerinden Ege ve Dokuz Eylül 'de sular durulmuyor. Arka arkaya yapılan rektör değişiklikleri de bu kurumlarda yaşanan aksaklıklara çare olmamış görünüyor.

22 Kasım 2017 - 12:04 - Güncelleme: 22 Kasım 2017 - 12:14

Bilindiği gibi rektör seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanı tarafından atamaları yapılan rektörler görevlerinden alınmış yerlerine görevlendirilen rektörler de daha önce vekaleten atanan dekanların büyük bölümünü görevden alarak yeni atamalara imza atmışlardı. Rektörlük seçimlerinde Ege Üniversitesi’nde 4. Sırada yer alan Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, Dokuz Eylül Üniversitesi’nde ise 3. sırada olan Prof. Dr. Adnan Kasman Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan tarafından bu iki üniversiteye rektör olarak atanmışlardı. Ardından Hoşcoşkun’ un yerine önce Prof.Dr. Beril Dedeoğlu, Kasman’ ın yerine ise Prof. Dr. Erdal Çelik YÖK tarafından rektörlük görevlerine vekaleten atanmışlardı.

 Geçtiğimiz günlerde Ege Üniversitesi Rektörü tekrar değiştirilerek göreve 2007 yılında AKP Edirne Milletvekili olarak seçilen Prof. Dr. Necdet Budak atandı.

Dokuz Eylül’ de Kasman Sonrası Değişen Bir Şey Yok

DEÜ eski Rektörü Prof. Dr. Adnan Kasman görevde kaldığı süre boyunca skandal karar ve uygulamalarla gündemden düşmemişti. İstanbul’daki bir ödül törenine hiçbir idari görevi olmadığı halde eşini görevlendirmesi, akrabalarını işe alması, Prof.Dr. Banu Esra Aslanerti’ nin zorla imzalatılan bir dilekçe ile rektör yardımcılığı görevinden istifa ettiğinin açıklanması gibi haberler kamuoyunu uzun süre meşgul etmişti.

Kasman’ ın görevden alınmasının ardından Rektör Vekili olarak atanan Prof. Dr. Erdal Çelik’in göreve gelmesi ile suların durulması beklenirken gelen haberler bu beklentileri boşa çıkartır nitelikte.

Son olarak Prof. Dr. Ergun Aybars’ ın iddiaları üniversitede yaşanan kadro kıyımını gözler önüne serdi. Çelik’ in istifasını istediği Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Bülent Çukurova’ nın istifa etmemesi üzerine yerine kendini vekil olarak ataması yargıya taşınan skandalların başında geliyor.

 

Çukurova’ nın Enstitü’deki görevinden alınarak yerine vekil olarak Rektör Çelik’ in kendini ataması skandallar dizisinin sadece ilk adımı. Prof. Dr. Erdal Çelik’ in Enstitü Müdür Vekili olarak kendisini atamasın ardından yardımcılığına ise bir önceki dönem Enstitü Müdürü olarak görev yapan Prof. Dr. Kemal Arı atandı. Ancak iddialara göre geçirdiği bir soruşturma sonucu beş yıl boyunca idari görevlerde üst makama atanamaz cezası alan Arı’ nın da bu göreve getirilmesi ayrı bir skandalı barındırıyor. Görev süresi dolmadan Prof. Dr. Bülent Çukurova görevden alınmasının başlı başına hukuksuz ve keyfi bir uygulama olduğunu dile getiren hukukçuların görüşleri Çukurova’ nın kısa sürede yargı kararıyla görevine iade edileceği yönünde birleşiyor.

(Prof. Dr. Erdal Çelik)

Eğitim İş 4 Nolu Şube’ nin de yakından takip ettiği bu olaylar zinciri de şu an için yargıya taşınan uygulamalar içinde yerini aldı.

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü’ nün şoförü dahil bir çok çalışanının görevden el çektirilmesi akademi çevrelerince de şüpheyle karşılanıyor.

Ege Üniversitesi Kaynayan Kazan

YÖK tarafından Ege Üniversitesi’ne rektör vekili olarak atanan Prof. Dr. Beril Dedeoğlu’ nun göreve gelmesiyle suların durulacağı beklenirken yaşananlar bu beklentileri boşa çıkarttı. Bir çok akademisyen hakkında açılan soruşturmaların elle tutulur nedenlere dayandırılmadığı gibi diğer taraftan hukuki dayanaktan yoksun suçlamaların bir çok usul hatası ile dolu olduğu dillendirilen iddialar arasında. Dedeoğlu' nun yerine rektör vekilliğine atanan Prof. Dr. Necdet Budak' ın göreve gelmesiyle de bu soruşturma dosyaları ile ilgili yaşanan süreçte bir değişiklik yaşanmadı. Bu dosyalara dayanarak bir çok ceza verildi. Ancak bu cezaların hukuki süreçler sonucu bozulacağına kesin gözüyle bakılıyor.

(Prof. Dr. Necdet Budak)

Üniversitenin hukuk müşavirliği tarafından gerekli özenin gösterilmediğinin yüksek sesle de dile getirildiği soruşturma süreçlerinde Rektörlük memurlarının yoğun şekilde yönlendirmelerinin olduğu iddiaları ise işin diğer boyutu. Vekil Rektör Dedeoğlu’ nun görevden alınmasının ardından Genel Sekreterlik görevini yürüten Zafer Gücin’ in de görevinden alınacağı çeşitli basın organları tarafından gündeme taşınmıştı.

Dedeoğlu Hakkında Açılan Soruşturmalar da Sürüyor

Prof. Dr. Beril Dedeoğlu’ nun görevden alınmasının ardından YÖK tarafından hakkında yürütülen incelemelerin devam ettiği biliniyor. YÖK tarafından yapılan açıklamada Dedeoğlu hakkında açılan incelemelerden birisinin sonuçlandığı ve soruşturmaya gerek görülmediği; diğer incelemenin ise devam ettiği biliniyor.

Ege Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Engin Berber’ in de Dedeoğlu hakkında “Görevi Kötüye Kullanmak” suçlamasıyla suç duyurusunda bulunduğu ancak savcılığın bu suç duyurusuyla ilgili görevsizlik kararı vererek dosyayı YÖK’ e gönderdiği Ege Politik tarafından ulaşılan bilgiler arasında. Ayrıca yeni şikayetlerin başka incelemeleri de beraberinde getireceği akademik çevrelerce biliniyor.

Görünen o ki gerek Dokuz Eylül Üniversitesi’nde gerekse de Ege Üniversitesi’nde sular daha uzun süre durulmayacak. İzmir’ in köklü iki eğitim kurumunda yaşananlar İzmirliler’ in de gündemini önümüzdeki süreçte sık sık meşgul edecek. Rektörlüklerin basın birimleri tarafından yoğun olarak yürütülen imaj çalışmaları da bu olumsuz havayı dağıtamayacak gibi görünüyor. Elle tutulur suçlamalara dayanmadan açılan soruşturmalar sonucu verilen cezalar akademi içindeki ayrışmayı ve huzursuzluğu daha da derinleştirecek.

Bu haber 4738 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Mehmet özdemir
    6 yıl önce
    Dogru haberler yapın. Sayın rektörümüz Prof.Dr.Necdet BUDAK hocamız vekaleten deyil asaleten atanmıştı.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
CHP’li Yücel, “Şimdi de çöp konteynırı mı olacağız?”
CHP’li Yücel, “Şimdi de çöp konteynırı mı olacağız?”
Başkan Tugay’a dünyadan tebrik mesajı yağdı
Başkan Tugay’a dünyadan tebrik mesajı yağdı

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()