DİYANET NASA’YI BİLE SOLLADI

29 Mayıs 2020 - 15:18

Diyanete ayrılan 11,5 milyar bütçenin NASA’yı bile solladığına dikkat çeken CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, pandemi sürecinde 2 milyon kişiye yapılacak kira, fatura ve gıda yardımın ise 5,5 milyar TL olmasına rağmen yapılmadığını söyledi.CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, 2020 yılı için ayrılan 11,5 milyar liralık ödenek ile Diyanet’in aralarında yatırımcı bankaların da olduğu çok sayıda kurumun bütçesini geride bıraktığına dikkati çekti. Beko, “ Buna rağmen geçen yıl personeli için 9 milyar lira harcayan Diyanet, ‘görevlerini ifa edebilmek’ için ödenek artırımı talebinde bulundu.Diyanet’in, bütçe büyüklüğüne göre yapılan sıralamada, 16 bakanlıktan sekizinin bütçesini geride bıraktığına dikkat çeken Beko, Diyanet ve NASA’nın yıldan yıla bütçe artışlarına bakıldığında, Diyanet’in oransal olarak NASA’yı solladığını vurgulayarak, “Resmi verilere göre kıyaslandığında, 2019 itibariyle NASA, ABD’nin yıllık toplam federal bütçesinden yüzde 0,49 pay alıyor. Türkiye’de Diyanet’in toplam bütçeden aldığı paysa yüzde 1,08 ile birçok bakanlıktan daha fazla. Diyanet ve NASA’nın yıldan yıla bütçe artışlarına baktığımızda ise, Diyanet’in oransal olarak NASA’yı solladığını görebiliyoruz  örneğini vererek harcadığınız halkın parasıdır unutmayınız’’ dedi.

İŞSİZ KALAN EN AZ 1 MİLYON KİŞİ VAR

Diyanet’e devasa bir bütçe ayırırken, pandemi sürecinde derin ekonomik krizde yakalanan Türkiye'de yoksula, işsizlere ve işsiz kalanlara hiçbir destek sağlanmadığını dile getiren CHP’li Beko iktidara, “Korona virüsünden dolayı işsiz kalan yaklaşık 2 milyon kişiye yapılacak kira, fatura ve gıda yardımının toplamı yaklaşık 5,5 milyar TL tutuyor. Söz konusu iki milyon kişiye iki ay boyunca yapılacak bu yardım pek çok insanın ekonomik sıkıntılarına kısa süreyle de olsa merhem olabilir. Harcanacak 5,5 milyar TL 2019 bütçe gelirlerinin yüzde 0,62'sine denk geliyor” diye seslendi.Mart ve Nisan aylarında 533 bin işsizin işsizlik sigortası başvurusunda bulunulduğunu, Şubat ayında 118 bin olan başvuru sayısının nisanda 312 bine yükseldiğine dikkat çeken Beko, “ Diğer bir ifadeyle işten çıkarma yasaklanana kadar (17 Nisan) en az 533 bin sigortalı işçi işten çıkarılmış. Atı alan Üsküdarı geçmiş! Üstelik bu 533 bin kişilik işsiz sayısına kayıt dışı çalışanlar ile son üç yılda 600 gün çalışması olmayan sigortalı işçiler dahil değil. Mart ve nisan aylarında işten çıkarılan işçi sayısının en az 1 milyon olduğunu düşünmek lazım” diye konuştu.

SANDIKTA HESAP SORACAKLAR

Kısa çalışma ödeneği için başvuru yapan 3,5 milyon işçiden 2,7 milyon işçiye kısa çalışma ödeneği verildiğini, ancak 1.168 TL ücretsiz izin ödeneğinin henüz başlamadığına  vurgu yapan CHP’li Beko, Sadece işsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneği alan işçi sayısının 3,2 milyon olduğunu söyledi.Pandemi sürecinde Diyanete 11,5 milyar ayıran iktidarın, bunun yarısını işçiye, işsize ve yoksula ayırmadığını belirterek tepki gösteren  Kani Beko şöyle konuştu: “Bu sayıya kayıtsız işçiler, işsizlik sigortası fonundan yararlanamayanların yanı sıra 65+ ve 15-17 arası çalışanlar da dahil değil. Esnaf ve kendi hesabına çalışan da bu sayının dışında. Buzdağının Nisan ayında görünen kısmı 3,2 milyon istihdam kaybı. İŞKUR nisanda 2,7 milyon işçiye kısa çalışma 600 bin işçiye de işsizlik ödeneği ödemiş. Peki kaç para ödemiş? Sadece 4,8 milyar TL İşçi başına yaklaşık 1450 TL Devede kulak! Fonun toplam varlığı 132 Milyar TL'den 129,5 Milyar TL'ye gerilemiş. Fonda sadece 2,5 milyar azalma olmuş. Ancak Fon bu arada boş durmamış Ocak-Nisan döneminde işverenlere kaşla göz arasında 6,5 milyar TL teşvik vermiş. Özetle Mart ve Nisan'da sadece İşsizlik Sigortası kapsamında işçiler açısından 3,2 milyon istihdam kaybı var. Bu sayısı rahatlıkla ikiyle çarpmak mümkün. İşçi başına ödeme 1450 TL gibi oldukça düşük bir miktarda kaldı. İşçiler gerçek anlamda kısa çalışma ödeneğinden yararlanamadı. 3,3 milyon işçiye ödeme yapılmasına rağmen Fon varlığı sadece 2,5 milyar azaldı. İşçilere en az asgari ücret düzeyinde olmak üzere ücretlerine paralel olarak nakdi ücret desteği verilebilirdi. Diyanete 11,5 milyar bütçe ayırıyorsun, sıra işçiye, emekçiye, yoksula gelince çok görülüyor ve musluğu kesiyorsun. Halkımız iktidarın bu haksız ve hukuksuz yönetimine son noktayı sandıkta verecektir.”

Bu haber 1637 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
CHP İzmir Milletvekili Kılıç’tan Tugay’a destek!
CHP İzmir Milletvekili Kılıç’tan Tugay’a destek!
Başkan Tugay'dan resmi tören sitemi
Başkan Tugay'dan resmi tören sitemi

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()