DEÜ Rektörlüğü: "Tercih değil, Zorunluluk"

DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin kampüsün taşınmasına yönelik tepkisinin ardından rektörlük açıklama yaptı. Açıklamada, bir tercih değil zorunluluk olduğu ileri sürüldü.

26 Haziran 2019 - 16:35

İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Güzel Sanat Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin, Narlıdere ilçesindeki kampüslerinin depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılıp, geçici süreyle altyapısının yetersiz olduğunu söyledikleri Tınaztepe Yerleşkesi'ne taşınmasına yönelik karara tepki göstermesinin ardından, Rektörlük basın açıklaması yaptı. Açıklamada, konunun bir tercihten öte, zorunluluk olduğu ileri sürüldü.

Yaklaşık 2 bin öğrencisi ile 150 kişilik akademik ve idari personeli bulunan DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesinin (GSF) Narlıdere'deki kampüsünün, Mühendislik Fakültesi görevlilerinin denetiminde "depreme dayanıksız" olduğu tespit edilmesinin ve geçici süreyle Tınaztepe Yerleşkesi'ne taşınması kararının alınmasına öğrenciler tepki gösterdi. Öğrenciler, gidilecek olan yeni yerin güzel sanatlar eğitimine elverişli olmadığı ve taşınma işleminin ani ve plansız yapıldığın söyledi. Pazartesi günü fakülte bahçesinde toplanan öğrenciler, GSF Dekanı Prof. Dr. Hacı Yakup Öztuna ile görüştü.

Olumsuz sonuçlara karşı önlem

Taşınmanın ani ve plansız yapıldığını, depreme dayanıklılık testinin güvenilir olmadığını belirten öğrenciler, taşınılacak binadaki altyapı yetersizliği nedeniyle eğitimin aksayacağını öne sürdü. Dekan Prof. Dr. Öztuna ise, "Elimizde bir rapor var. Buranın depreme dayanıksız olduğuna kanaat getiren bu rapora uyulmaması halinde suç işlemiş oluruz. Yarın öbür gün muhtemel bir depremin neden olacağı olumsuz sonuçlara karşı önlem almak zorundayız. Taşınma işlemi geçici işlemdir, 2 sene sonra yine yerimize döneceğiz" dedi.

Rektörlük açıklama yaptı

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü tarafından konuyla ilgili yazılı açıklama yapıldı. GSF ile Konservatuvarın bulunduğu yerleşkedeki yapıların depreme dayanıksız olduğunun belirlendiği ve bu tablo karşısında konuyla ilgili verilerin hızlı şekilde kurum içi düzenlenen toplantılarda dile getirilip kamuoyu ile paylaşıldığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"Gerçekleştirilen son toplantıda bilgi, belge ve fotoğraflarla durum bütün mensuplarımıza tek tek anlatılmıştır. Her iki birimimizin ivedi taşınmasına ilişkin yapılan değerlendirmede konunun bir tercihten öte kanuni bir zorunluluk halini aldığı; tehlikenin kapıda olduğu açık ve net şekilde ifade edilmiştir. Bunun yanında Tınaztepe'de yeni yapılmış olan binamızın da her türlü ihtiyaca cevap verecek şekilde birimlerimizin isteğine uygun olarak dizayn edileceği de vurgulanmıştır. Özveride bulunmasını istediğimiz mensuplarımıza, yeni binalar yapılıncaya kadar eğitim ve öğretim faaliyetlerinin devamını sağlamak için geçici bir çözüm bulunduğunun altı çizilmiştir."

Üniversite yönetiminin, eğitim ve sanat faaliyetlerinin aksamaması adına yapmak istediklerinin belli olduğu ifade edilen açıklamanın devamında, "Ülkemizin en saygın sanatçılarını yetiştiren üniversitemizin, birtakım konformist yaklaşımlara ve siyasi söylemlere itibar etmesi de mümkün değildir. Tehlike açık ve nettir. Üniversite yönetimimiz, mensuplarımızın hevesini kırmak değil, onların moralini yükseltmek için çalışmaktadır. İlerleyen günlerde konuyla ilgili aydınlatıcı açıklamalar yapılmaya devam edilecektir" denildi.

GSF öğrencileri, yaşayacakları mağduriyete dikkat çekmek, bunun için yapılabilecekleri tartışmak için 25 Haziran'da bir forum düzenledi.

Forumda öğrenciler özellikle yeni taşınacakları binanın GSF’nin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yapılmadığını, bir rektörlük binası ofis formatında olduğunu ve mevcut kampüsün sahip olduğu birçok olanağı (yüksek tavanlı stüdyo, tiyatro salonları, sahne kulisi, çini fırınları, dekor atölyeleri) barındırmadığı bu nedenle eğitimlerinin aksamasından endişelendiklerini ifade etti. Tartışma fakültenin yerinden çok bu değişimin mevcut eğitim sistemini (%80 uygulama %20 kuramsal) sekteye uğratacağını üzerinden devam etti.

Dekanlığın 24 Haziran’da öğretim üyelerini bilgilendirme amaçlı yaptığı toplantıda cevaplanmayan birçok soru da forumda tartışıldı. Ocak ayında deprem sorunu yok denen fakültede eğitim döneminin bitmesine yakın dekanlığın çürük raporu nedeniyle fakülteyi boşaltmak gerektiğini söylemesi, bu taşınmanın 2 yıl süren geçici bir iyileştirme çalışması için olacağının iddia edilmesi, bu kadar çok eşya ve sanat eserinin 15 Temmuz’a kadar Tınaztepe’deki idari binaya nasıl taşınacağı ve gelecek dönem öğrencilerinin mağdur edilmeyeceği akıllarda kalan sorular oldu.

Rektörlüğün sanat eğitiminin inceliklerini dikkate almayan tutumunu eleştiren GSF öğrencileri ana taleplerinin nitelikli eğitimin sağlanması olduğu ve bunun için İzmir’deki sanat kurumlarının ve demokratik kitle örgütlerinin gündemi yapmak için çabalayacaklarını belirtti. Bunun üzerine iş bölümü yapan öğrenciler forumu sonladırdı.

Bu haber 584 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Özhaseki'den kentsel dönüşüm mağduru vatandaşa sert tepki: Mikrofonu atıp giderim
Özhaseki'den kentsel dönüşüm mağduru vatandaşa sert tepki:...
Bornova Belediye Başkan Adayı Cevdet Çayır: ‘’Sevgi ve ilgiyi Bornova'ya gösterecek olan bizleriz’’
Bornova Belediye Başkan Adayı Cevdet Çayır: ‘’Sevgi ve ilgiyi...

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()