"Deneysel sinemayı Türkiye'ye getirmek istiyoruz"

Petrikor Yapım’ı kuran iki genç sinemacı, sektöre proje ve hedeflerle girdi

14 Nisan 2021 - 15:03

Gerçek Haberci'den Begüm Burçak Günay'ın özel röportajına göre Genç Sinemacılar Halit Can Noktacı ve İbrahim Şengüler, önce Petrikor Yapım’ı kurdu; ardından “Psikolojikçe” dizisine başladı. Sinemaya dair hedefleri var. Deneysel sinemayı Türkiye’de yaymak kadar sinema-dizi dünyasında yer etmeyi de hedefliyorlar. 5 sezon olarak planladıkları “Psikolojikçe” için de umutlular. İki genç sinemacıya sözü bırakıyoruz.

 Petrikor Yapım nasıl ortaya çıktı ve siz kimsiniz?

Ben, Halit Can Noktacı. Bu projenin yapımcı senaristiyim. Ben de İbrahim Şengüler. Bu projenin yapımcı yönetmeniyim.
Yapmak istediğim işler ve buna bağlı olarak şirketleşmeye gitmek istediğim için projelerimi yönetmen dostum İbrahim Şengüler ile paylaştım. O da projeleri beğendi ve ''Psikolojikçe'' adlı projemize başladık.
 
Psikolojikçe projesi nasıl ortaya çıktı?
Psikolojikçe, tanım olarak psikolojinin dili anlamındadır. Bu kelimeyi ben türettim. İki yıl önce ilk yazdığım kısa film senaryosu olarak bende filizlenmeye başladı. Aradan belli bir zaman geçtikten sonra dizi projesine dönüştürdüm ve işlenilecek bölümleri belirledim. Gerekli araştırmaları yaptıktan sonra da senaryoları yazmaya başladım.
Hedefleriniz neler?
Birinci sezonu 3 bölüm olarak çektik ve piyasaya kendimizi tanıttık. ''Psikolojikçe'' projesini 5 sezon olarak planladık. Bu projemizde asıl hedefimiz köklü bir şekilde deneysel sinemayı Türkiye'ye getirmektir ve deneyselliği psikoloji ile harmanladık. Gerek çekim teknikleri, gerek senaryo olarak Türkiye'de eşi benzeri olmayan ve dünyaya açılabileceğimizi kanıtlama hedefindeyiz.
 
Sektörde nasıl bir etki yaratmayı planlıyorsunuz?
''Psikolojikçe'' projesiyle birlikte değindiğimiz konulardaki sıkıntıları yaşayan insanların dünyalarını gerçekçi bir şekilde göstererek sert gerçekçi bir etki yaratmak istiyoruz.
Türkiye'deki yapılmamış işleri ve değinilmemiş konuları deneysel bir şekilde işleyerek sektöre yeni bir soluk getirmek istiyoruz. Bununla birlikte Türk film ve dizi sektörünü Petrikor Yapım bünyesinde uluslararası arenaya sokmak istiyoruz. 
İnsanların, projelerimizi izledikten sonra ''vay canına'', ''çok ilginç olmuş'', ''bunlar çok değişik kafalar'' vs vs gibi yorumları demesini istiyoruz.
 

Ana akım medyadan farklı iş yapmak istemenizin sebebi nedir?

Sürekli tekrarlanan konular (aşk, töre, cinayet, mafya, holding sahibi zengin genç…), sıkıcı içerikler, sıkıcı senaryolar, klasik çekim teknikleri, orijinal olmayan içerikler ve daha bir çok etken yüzünden bize gına geldi. Açıkçası biz, izlemeyi sevdiğimiz işlere ve kaliteli yapımların altına imzamızı atmak istiyoruz ki atmaya da başladık.
 
Başka projeleriniz olacak mı?
Tabii ki de. 3 tane uzun metrajlı film, 2 tane farklı konseptte dizi ve 2 tane de animasyon dizi projelerimiz var. Bu projeleri gerçekleştirmek istiyoruz.
 
Şu an projenizi Youtube üzerinden yayınlıyorsunuz. Başka mecralarda yayınlama düşünceniz var mı?
 Evet. Öyle bir düşüncemiz var. Projemizi yayınladıktan sonra bir çok görüşme yaptık. Bu görüşmeler dahilinde bizim de aklımıza yatan şeyler oldu. Tabii ki biz alanımıza uygun bir medya hizmetleri sağlayıcısında yayınlamak isteriz.
 
Projenizi yaparken ne tür zorluklarla karşılaştınız?
Bu proje, emek projesi. Yani kısacası kendi imkanlarımızla hatta ilk sezonu bütçesiz çektik. Üçüncü bölümde boş cüzdan sahnesi var. O cüzdan gerçekten boştu. İşte böyle zorluklarla gerçekleştirdik.
Ayarladığımız mekanda zaman ve alan kısıtlamamız vardı. Bu da bizi kısıtlamış oldu.
İnanıp destek olmasını beklediğimiz insanların bize inanmayıp, sürekli olumsuz düşünceleriyle de mücadele ettik. Sonuç olarak her ne olursa olsun hayallerimizi gerçekleştirmek için bir adım daha attık.
 
Petrikor Yapım'ı 5 yıl sonra nerede görüyorsunuz?
Hayallerimizi, projelerimizi ve insanlar üzerinde bırakacağımız etkiyi düşündüğümüzde, Petrikor Yapım'ı Türk dizi ve film sektörüne yeni bir soluk getirmiş olarak görüyoruz.

Bu haber 577 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
MetroPOLL yaptığı 22 anketin ortalamasını paylaştı: Cumhurbaşkanlığı seçiminde Yavaş ve İmamoğlu'nun kazanma ihtimali çok yüksekti
MetroPOLL yaptığı 22 anketin ortalamasını paylaştı:...
Yeşilçam’ın çehresi değişecek
Yeşilçam’ın çehresi değişecek

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()